Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A csornai atléták a válogatottig jutottak

Húsz-harminc éve divat volt a sport. Manapság viszont az a „menő”, aki testnevelés alól felmentést tud szerezni. Manapság ez adja a sikerélményt – vélekedik egy atlétaedző.
A csornai Babos Gézának élete a sport. Anélkül mostanság sem múlik el nap – noha túl van a hatvanon –, hogy ne futna néhány kilométert. Testnevelő tanárként dolgozott, amellett pedig versenyzett is. Példája több tanítványát is magával ragadta, s ez alapozta meg Csornán az atlétika meghonosítását. Ez idő tájt azonban már csak az egykori atléták találkozóin emlegetik, hogy „volt egyszer egy csapat”.

„ Egyre többen lettünk”

– A Testnevelési Főiskola után 1961-ben kezdtem tanítani Csornán, a Hunyadi-gimnáziumban – mesélt a kezdetekről a Kisalföldnek Babos Géza. – Már diákkoromban is atletizáltam és hazatérésemkor a leendő egyesületnek a Győri Dózsát ajánlották. Oda is kerültem, hisz éveken át első osztályú 400 méteres gátfutó voltam. Közben Csornán tanítottam és itt is edzettem. Néhány gimnazista tanítványomnak megtetszett a dolog, és mellém szegődött. Először ketten voltunk, aztán hárman, majd tízen. S amikor összejött egy csapat, az iskolában különböző diákbajnokságokon vettünk részt. Akkoriban a Győri Dózsa felajánlotta, hogy alakítsunk fiókszakosztályt Csornán. Aztán később átvett bennünket a Rába ETO. A gyerekek pedig egyre jobb eredményeket értek el a különböző versenyeken. Én meg – amikor a Népsportban megírták, hogy az egyik tanítványom legyőzött egy versenyen – elhatároztam, hogy abbahagyom a versenyzést és csak edzőként dolgozom tovább.

A város nevét öregbítette

Babos Géza szerint sokat köszönhettek Papp Ferencnek, a Hunyadi-gimnázium akkori igazgatójának, aki minden olyan ügyet támogatott, amely az iskola, illetve Csorna hírnevét öregbítette. Ezt tették a Győri Dózsa, később a Rába ETO színeiben sportoló diákok is. Az 1980-as évek elejéig működött a kihelyezett szakosztály, mígnem a Csornai SE-hez igazoltak az atléták. Egy ideig itthon versenyeztek, ám az egyre változó követelményeknek nem tudott megfelelni a szakosztály és ez az atlétika megszűnéséhez vezetett a rábaközi városban.

A sportág szeretete

– Ez a társaság beutazta Európát, Londontól Odesszáig, Varsótól Rómáig szinte minden versenyen részt vettünk. Ez még a salakpályás korszakhoz kötődik, amikor egyenlőek voltak a feltételek – emlékezik Babos Géza, aki ma is büszke egykori diákjaira.

– Akik nálam atletizáltak, mind komoly szakmát szereztek. S ők a saját családjukon belül is továbbadták a sportág szeretetét. Említhetem Németh Gyula egyik fiát, Rolandot, aki ma a legjobb magyar sprinter. Másik fia felnőtt, leánya ifjúsági válogatott lett. Csoma Feri fia szintén atléta, csakúgy, mint Lukács László válogatott sprinter gyermeke. Tanítványaim közül néhányan komoly atlétikai szakemberek. Így Németh Gyula, a szövetség edzője, Csoma Ferenc a napokban kapta meg a mesteredző címet. Emberi tartást, egészséges életszemléletet adott a sport ezeknek a fiataloknak. Akkoriban divat volt a sport, ma pedig az a menő, aki testnevelésórára felmentést tud szerezni. Mostanság ez adja a sikerélményt. Emellett pályákat szüntetnek meg, adnak el, jóformán még azok sem sportolhatnak, akik szeretnének. Ezért aztán nem csoda, hogy az utolsó felmérés szerint a magyar fiatalok harminc százaléka nem volt alkalmas katonai szolgálatra. Ma már ez az arán y is rosszabb lenne, ha időközben nem szűnik meg a sorkatonaság.

Tanítványok

Babos Géza sikeres tanítványai: Németh Gyula távolugró, magyar válogatott csúcstartó, Csoma Ferenc gátfutó, Lukács László sprinter. Horváth Géza diszkoszvető (válogatottak). Pődör Pál, Király László ifiválogatott gátfutók. Papp László, Szabó Károly tízpróba-ifiválogatott. Kiss Katalin, Horváth Margit magasugrók, Pölöskei Eleonóra középtávfutó. Papp Imre gátfutó, Kormos József sokoldalú kiváló atléta, György László középtávfutó, Papp Zsolt sprinter, Krekó Imre gátfutó, Menyhárt István úttörő-olimpiai válogatottként Mongóliában versenyzett, Török Zsolt 400-as ifjúsági válogatott. Szabó Lajos diszkoszvető, Világos István középtávfutó. Babos Géza utolsó tanítványa, lánya, Babos Rita többszörös felnőtt Európa-kupa-válogatott, magyar bajnok ugró atléta, aki jelenleg is versenyez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sáremberből új ember

Népi megfigyelés az alapja a gyógyiszapkúrának. A Marosban fürdőző makóiak az 1950-es években, de a… Tovább olvasom