Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

A csehek többet keresnek

A magyarországi nemzetközi vállalatoknál 2005-ben 11,3 százalékkal emelkedtek a bérek.

A magyarországi nemzetközi vállalatoknál 2005-ben 11,3 százalékkal  emelkedett a dolgozók bére, jövőre 5–6 százalékos emelés várható a  Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) felmérése szerint.
 
A csehországi nemzetközi közepes és nagyvállalatoknál dolgozók szinte minden vállalati szinten többet keresnek, mint  magyarországi társaik – összegezte Dirk Wölfer, a kamara  kommunikációs osztályvezetője az MTI-nek a DUIHK és a Klenbaum  Consultants nemzetközi tanácsadó cég közös tanulmányának  megállapításait kedden. 

A vállalatok 57 százalékánál a béremelést a vállalat gazdasági  helyzetéhez kapcsolják, de minden második cégnél inflációfüggő  bérkiegészítést is fizetnek – áll a Bérezési tanulmány 2005/2006  című kiadványban. Az idei 11,3 százalékos bérnövekedés nemcsak a  tavalyit haladja meg, de a 10,6 százalékos várakozásokat is. A  jelenős mértékű béremeléshez hozzájárult a szakképzett munkaerőért  folyó verseny is – mondta Dirk Wölfer. 

Az átlagnál alacsonyabb nyereséget termelő vállalatok az egy  évvel korábbihoz képest 13 százalékkal több bért folyósítottak az  idén, míg az átlagos nyereséget produkálók 11,4 százalékkal növelték  a dolgozók bérét.  

A megkérdezett vállalatvezetők közül 26 százalék elégtelennek  minősítette a rendelkezésre álló szabad munkaerőt, ez az arány egy  évvel korábban 18 százalék volt.  

A hetedik alkalommal elkészített, 76 nemzetközi nagyvállalati  vezető megkérdezésén alapuló bérezési tanulmány szerint a  csehországi nemzetközi vállalatoknál dolgozók szinte minden  vállalati szinten többet keresnek, mint a magyarországiak. A  felsőfokú végzettségűek például Magyarországon 12.600, a  Csehországiak 14.200 eurót keresnek átlagosan évente. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 12.21.

Tovább olvasom