Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

A cseh baloldal elismerte a vereséget

A parlamentbe jutott pártok vezetői vasárnap kora délután a cseh közszolgálati televízió vitáján vettek részt. Itt a vesztes szociáldemokrata párt elnöke, a jelenlegi kormányfő, Jiri Paroubek először elismerte választási vereségüket, majd kezet is adott a győztes riválisnak.
Jiri Paroubek
A hangulat a szombati holtpont után már egyébként is jócskán lejjebb hűlt. Először a kommunisták jelezték, bár továbbra is úgy érzik, hogy a kampány utolsó napjaiban a jobboldal törvénytelen eszközöket használt a lejáratásukra, emellett a sajtó egy része hadjáratot folytatott ellenük, nem fordulnak bírósághoz, belenyugszanak a választás végeredményébe. Talán erre válaszul a jobboldali polgári demokraták elnöke jelezte: hétfőn kezdődő kormányalakítási tárgyalásai során leül a kommunistákkal is. Ez majdnem áttörés, főleg az utóbbi hetek szinte már hisztérikus kommunistaellenes hangulatában.

A szociáldemokraták azonban továbbra sem döntötték el, bírósághoz forduljanak-e, ahogyan azt Paroubek miniszterelnök szombat este éles beszédében jelezte, ugyanis szerinte a Polgári Demokratikus Párt győzelme nem tisztességes eszközökkel született. Beszédében az 1948-as kommunista hatalomátvételhez hasonlította azt, ahogy a jobboldal most igyekszik megszerezni az irányítást. Válaszul Klaus államfő újabb sajtóértekezletet hívott össze és ezen kijelentette: sokkolta a kormányfő bejelentése, majd hozzátette: annak, ahogy a kormányfő a mostani helyzetet 1948-hoz hasonlította, soha nem lett volna szabad elhangzania. „Mélységesen elítélem, mert egy olyan ember véleményének tartom, aki nem képes beletörődni a vereségébe" – így a cseh államfő.

A szociáldemokrata pártelnökség úgy döntött: kivárják a hivatalos végeredmény keddi bejelentését, s csak ezután döntenek, bírósághoz fordulnak-e. Vasárnapi ülésükön arról is határoztak: amennyiben a jobboldal képes lesz működőnek látszó kormány felállítására, akkor ellenzékbe vonulnak. Miroslav Topolánek, a polgári demokraták elnöke szerint a kormányfő elismerte vereségét.

A kormányállítás azonban nem lesz könnyű. Ezt jelezte a győztes párt is, amelynek elnöke kijelentette: mindenkivel tárgyalni akar, beleértve a szocdemeket és a kommunistákat is. A hangulatra jellemző, hogy Klaus államfő is pontosított: hétfőn találkozik ugyan a választási győztes elnökével, de nem ad neki kormányalakítási megbízást, egyelőre csak áttekintik a kialakult helyzetet.

A hétvégi csehországi képviselőházi választáson a polgári demokraták 35 százalékot kaptak, eredményük rekord, de a második szociáldemokraták csak három százalékkal maradtak el mögöttük, mellesleg ők is több szavazathoz jutottak, mint négy éve. A kommunisták visszaestek, ahogy a kereszténydemokraták is. Bejöttek viszont – először - a zöldek.

Miután a százalékokat átszámították képviselői helyekre, jött a meglepetés. A baloldal és a jobboldal egyaránt 100-100 mandátummal rendelkezik a 200 tagú alsóházban.

Ehhez képest jelentett meglepetést jelentett, hogy Klaus államfő, nem várva be még a nem hivatalos végeredmény kihirdetését sem, már szombat este nyolc órakor bejelentette: hétfőn tárgyalásokat kezd a győztes párttal a kormányalakításról, illetve később ezt módosították a fentiek szerint, vagyis egyelőre csak áttekintik a kialakult helyzetet.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncbemutató a GYIK-ban

Vasárnap 18 órakor a Pirouette Táncstúdió évzáró bemutatója lesz a soproni Gyermek- és Ifjúsági… Tovább olvasom