Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

A családjogi könyvvel jöhet a jogharmonizáció

Az európai jogtér megvalósításával egységesebbé és harmonikusabbá válhat a család- és öröklési jog, ennek biztonságát a hazai közjegyzők is támogatják. A kidolgozás alatt álló, úgynevezett családjogi könyv – az új polgári törvénykönyv részeként – ezt a célt szolgálja.
A téma annál is inkább ak-

tuális, mivel a napokban az unió tagországaiból érkező közjegyzők Brüsszelben vették nagyító alá a család intézményéhez kötődő egységes európai jogszabályok megteremtésének lehetőségeit. A házasság, a válás és az öröklés jogi kérdései ugyancsak eltérnek egymástól az egyes tagországokban, ennélfogva pedig az érintettek bizonytalanok, félnek a rájuk váró, nagyrészt ismeretlen jogi procedúrától.
– Érzékelhetően megnőtt az tagállamokban élők mozgástere – szögezte le lapunk érdeklődésére dr. Gálné dr. Komonczy Viktória, a Győri Közjegyzői Kamara elnöke. – Sok ember számára a lakhely és a munkahely szabad választása most vált kérdéssé, ami egységes jogi szabályozást kíván. Előfordul például, hogy két különböző ország polgárai házasodnak össze, s egy harmadik országban telepednek le. Bonyolult jogi procedúra alakulhat ki válás vagy mondjuk gyermekelhelyezés esetén. Ezért muszáj egységes, a családok mindennapi életét jelentősen megkönnyítő törvényeket alkotni, azokat alkalmazni.
Dr. Gálné dr. Komonczy Viktória úgy véli: a jövőben mindenképpen hasznos, ha az új polgári törvénykönyv (Ptk.) részévé válik a családjogra vonatkozó szabályozás, amelyet – elnevezése szerint – családjogi könyvként használnak. Ez újraszabályozza a házassági-vagyonjogi rendelkezéseket és részletesebb útmutatást ad a vagyonjogi szerződésekhez. Az új polgári törvénykönyvnek az úgynevezett kodifikációs szerkesztőbizottság által elfogadott és észrevételei alapján átdolgozott javaslatát, normaszövegét az Igazságügyi Minisztérium a közeljövőben szakmai és társadalmi vitára bocsátja.
– Kiemelten fontosnak tartom, hogy a családjogi kérdésekben kerüljük a szemérmességet – összegezte a Győri Közjegyzői Kamara elnöke. – A magyar ember ma még többnyire csak a bonyolult jogvita esetén, bonyolult jogi kérdésekkel, szerződéskötéssel keresi fel az ügyvédet vagy a közjegyzőt, pedig a családot érintő vagyoni, öröklési kérdésekben ki-ki élhet a megelőzést, a prevenciót szolgáló tanácsadás lehetőségével.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adomány az Erzsébet-kórháznak

Közel 150 ezer forint gyűlt össze a L.É.P.J. Tovább! Szolgálat Sopronért (a Hetednapi Adventista… Tovább olvasom