Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

A cégnek is van kultúrája

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Pályakezdőként egy olasz érdekeltségű cégnél dolgoztam, ahonnan a közelmúltban angol tulajdonú vállalathoz kerültem. Már az első napokban megdöbbentem, mekkora különbség van a szokások, a kapcsolatok között. A régi helyemen tegeződtünk, itt mindenki magázódik és érezhető a távolságtartás. Alig merek megszólítani valakit, pedig a munka nagyon tetszik. Mit tegyek, hogy ennek ellenére zökkenmőmentes legyen a beilleszkedés? - kérdezi levelében egy fiatal marketinges.

Ahány ház, annyi szokás és ahány nemzet, annyiféle kultúra. Közhelyek, de igazak, bár erre már olvasónk is rájöhetett saját tapasztalataiból. A cégek szervezeti kultúráját nagyban befolyásolják a tulajdonosnak, illetve vezetőinek a nemzeti sajátosságai, hiszen vállalkozásuk szokásait ők teremtik meg, tartatják aztán be és várják el. A legfontosabb, ha új céghez kerülünk, hogy előbb inkább csak a háttérből, de figyeljünk. Gyorsan kiderülnek már az interjún a legfontosabb szabályok. Különösen érdemes kifűrkészni már a legelején, hogy milyen távolságot tartanak a főnökök a beosztottaktól. Ha nagy a távolság, a vezetők sokszor elérhetetlenek, nincs egyenjogúság a vitában sem, a főnöknek előjogai vannak és mindig a beosztott a hibás. Az ilyen helyeken az interjút íróasztal mögül, tekintélyt parancsoló modorban végzik. Ahol "lazább a gyeplő", ott jól és partnerként kommunikálnak a dolgozókkal, a siker közös, a probléma okát pedig inkább keresik a rendszerben, mint egymásban. A beszélgetés során is inkább a pályázó személyiségére kíváncsiak, s nem annyira a bizonyítványára.

Érdemes megfigyelni a cégnél régebben dolgozók viselkedését is. Vannak amolyan hivatalnok típusok, akik a jól strukturált helyzeteket helyezik előtérbe és nem szeretik a váratlan dolgokat. Az ilyen kollégák gyakran érzik magukat stresszhelyzetben, előfordul, hogy emiatt agresszívabbak is. Mindent leírnak, rögzítenek, szabályokat alkotnak, s ha tehetik, büntetnek is. Ellenben ahol a kollektíva nem ijed meg a váratlan kihívásoktól, könnyebben átlépnek a nehéz helyzeteken is.

Ilyen cégeknél sokszor az idejüket és az energiájukat sem sajnálják a cél elérése érdekében. Kiderülhet néhány napos megfigyelés során az is, az egyéni vagy a csoportteljesítményt díjazzák-e jobban, néhány kávészünet és beszélgetés során az is körvonalazódik, hogy a munkatársak - és rajtuk keresztül az egész cég - milyen kultúrát képviselnek; azért élnek, hogy dolgozhassanak vagy azért dolgoznak, hogy élhessenek...
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom