Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

A bűncselekmény elévülése után is nyomoznak majd a zsákmány után

Olyan törvénytervezet előkészítésén dolgoznak, amely elfogadása esetén lényegében korlátlan ideig lehetővé tenné a nyomozást a bűncselekményből származó pénzek és értékek után.
A Népszabadság értesülése szerint a Belügyminisztériumban (BM) olyan törvénytervezet előkészítésén dolgoznak, amely elfogadása esetén lényegében korlátlan ideig lehetővé tenné a nyomozást a bűncselekményből származó pénzek és értékek után; a javaslat még idén a kormány és a parlament elé kerülhet.

A lap csütörtöki számában ismerteti: jelenleg a rendőrség, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a büntetőeljárás keretében próbálja felderíteni a bűncselekményekből származó pénzt és értékeket, jellemzően szerény sikerrel. Az úgynevezett kármegtérülési mutató országos átlagban a rendőrségnél nem érte el a 10 százalékot, volt olyan megye, ahol még a 3 százalékot sem. A pénzügyi nyomozók kármegtérülési mutatója tavaly 14 százalékos volt.

A bűnözők az utóbbi években 150-160 milliárd forint kárt okoztak, amelynek több mint 90 százaléka a zsebükben maradt. Vagy legalábbis ennek jelentős része. Azt ugyanis nem lehet tudni, hogy az elítéltek milyen arányban esnek át a jogerős ítélet után vagyonosodási és általános adóvizsgálaton, és az sem tudható, hogy a vélelmezhetően bűncselekményből származó vagyonuk mekkora hányadára teszi rá a kezét a NAV. Ezen a helyzeten változtatna a BM azzal, hogy korlátlan ideig lehetne majd nyomozni a bűnözők elrejtett zsákmánya után.

Az EU fő döntéshozó szerve, az Európai Tanács 2007 decemberében döntött arról, hogy a tagállamoknak 2008. december 31-ig fel kell állítaniuk legalább egy vagyon-visszaszerzési hivatalt. Magyarországon a kormány 2009. márciusi döntése értelmében a Nemzeti nyomozó Iroda keretei között jött létre a nyolctagú hivatal. A lap úgy tudja, hogy a BM hosszabb távú elképzelései szerint a hivatal létszámát jelentősen megnövelnék, és általában is nagyobb hangsúlyt helyeznének a bűncselekményekkel okozott kár megtérítésére.

Olvasóink írták

  • 2. háté 2012. július 12. 11:42
    „Jó lenne ha az ellopott, elrabolt magyar vagyont vennék vissza a bűnözőktől, kiskapukat is kimerítőktől! - kevés igaz ember maradna a parlamentben, hivatalában.
    Hihetetlen korrupt az ország, és azok vannak benne érintve legjobban, akiknek üldözni kellene! - hivatalnokoktól-rendőrökig.”
  • 1. Madarász 2012. július 12. 07:47
    „Mi lenne, ha a gyilkosok után is nyomoznának, nem csak a pénz után?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felső- és középkategóriás autókat vesz a NAV

Összesen 235 személygépjármű szállítására írt ki nyílt közbeszerzési eljárást nyolc részteljesítésre… Tovább olvasom