Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

A belső tenger

Ramon Sampedro egy fiatalkori balesete következményeként már csaknem harminc éve él ágyhoz kötötten. Azóta az egyetlen kapocs, ami a külvilághoz köti, a tengerre néző szobájának ablaka és egyetlen vágya, hogy méltósággal fejezhesse be életét. Napjait azonban megváltoztatja két nő érkezése.
Golden Globe díj (2005) - Legjobb idegennyelvű film

rendező: Alejandro Amenábar
író: Alejandro Amenábar, Mateo Gil
forgatókönyvíró: Javier Aguirresarobe
operatőr: Javier Aguirresarobe
zene: Alejandro Amenábar
producer: Alejandro Amenábar, Fernando Bovaira
vágó: Alejandro Amenábar

szereplők:
Javier Bardem (Ramón Sampedro)
Belén Rueda (Julia)
Lola Duenas (Rosa)
Mabel Rivera (Manuela)
Celso Bugallo (José)

A film sztorija

Ramon Sampedro egy fiatalkori balesete következményeként már csaknem harminc éve él ágyhoz kötötten. Azóta az egyetlen kapocs, ami a külvilághoz köti, a tengerre néző szobájának ablaka és egyetlen vágya, hogy méltósággal fejezhesse be életét. Napjait azonban megváltoztatja két nő érkezése. Julia, az ügyvédnő azért jön, hogy segítsen az eutanáziára irányuló kérelem megszerzésében. Rosa, egy nő a faluból, aki megpróbálja meggyőzni őt arról, hogy mégis érdemes életben maradnia. Ramon rendkívüli személyisége mindkét nőt rabul ejti és arra készteti őket, hogy most először végiggondolják azokat az elveket, amelyek szerint saját életüket irányítják. Ramon tisztában vele, hogy csak az képes segíteni neki az utolsó úton, aki igazából szereti őt.

A belső tenger a kegyes halál, a halálhoz való jog rendkívül összetett problémájával foglalkozik. A film megtörtént esetet dolgoz fel. A történetben szereplő Ramon Sampedro évekig küzdött azért, hogy méltósággal halhasson meg.www.port.hu

Kritikák

Port.hu

A spanyol rendező, Alejandro Amenábar (Más világ, Nyisd ki a szemed!) többrétegű filmet készített. Ramon szeretteihez fűződő viszonya, a bénaságban töltött élet apró örömökkel és szenvedéssel teli mindennapjai ugyanúgy fontos részét képezik a filmnek, mint a halálhoz való jogért folytatott küzdelem és az ehhez tapadó vallási és társadalmi előítéletek. A belső tenger azonban mindenekelőtt mélyen személyes alkotás: érzelmes film, amely vállalva szentimentalizmusát nem fél megmutatni azt a világot, amely csakis Ramon számára látható.

Ahhoz azonban, hogy a néző is vállalja a főszereplővel való utazást, Amenábar-nak egy olyan színésznagyságra volt szüksége, aki kizárólag az arcjátékára hagyatkozva képes életre kelteni a főszereplőt, és megnyerni a közönség együttérzését. A rendező Javier Bardem (Mielőtt leszáll az éj, Táncos a házban) személyében megtalálta, akit keresett. Bardem ugyanolyan természetességgel játszik öreget és fiatalt, s nem okoz gondot számára, hogy kifejezze Ramon bölcsességet, esendőséget, fájdalmát és szeretetéhségét. Alakítása egyszerre eszköztelen és nagyszabású - biztosra vehető, hogy az Amerikai Filmakadémia nem fogja figyelmen kívül hagyni.
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benedek Elek: Gyöngyike

Tovább olvasom