Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

A balkezesek korán halnak?

Ha igaz, hogy csak a legrátermettebbek maradnak életben, miért van olyan sok balkezes ember?

Ezt vizsgálták francia kutatók. A statisztikák szerint ők gyakrabban halnak meg fiatalon, és többször szenvednek balesetet...

... Több köztük az elmebeteg, a szellemi fogyatékos, az alkoholista, a bűnöző. Viszont számos kivételes képességű ember is balkezes volt. Elég csak Leonardóra, Michelangelóra, Goethére, Einsteinre vagy Newtonra gondolni.

Híres balkezesek

Nagy Sándor, Julius Caesar, Napóleon, Chaplin, Robert De Niro, Greta Garbo, Nicole Kidman, Keanu Reeves, Julia Roberts, Sylvester Stallone, Marylin Monroe, Bruce Willis, Brad Pitt, Beethoven, Mozart, Raffaello, Picasso, Einstein, Newton, Goethe, Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Jimi Hendrix, Bill Gates, John F. Kennedy.
Petőfi Sándor, Nagy Tímea, Puskás Ferenc, Papp László.

Régi idők, több balkezes

A neolitikum (kőkorszak) idején az ősemberek fele még főleg a bal kezét használta. Ezt a kőszerszámok hegyének vizsgálatából állapították meg.
A francia kutatók a balkezesek titkát nem fejtették meg, de felfedeztek egy fontos mozzanatot. Amikor az emberek még szemtől szemben harcoltak egymással, a balkezesek meglepték ellenfelüket. Gyakran rátermettebbnek bizonyultak a jobbkezeseknél. Miként a bokszban a fordított alapállású versenyzők is komoly ellenfelek.

Kilenc bennszülött törzset is megvizsgáltak. Kiderült, hogy ahol nagyfokú az erőszak, ott a balkezesek többen vannak. De a balkezesség megfelelője az állatvilágban is gyakran előnyt jelent. „Baloldalisága" miatt számos állat az ellenkező irányba menekül, mint amerre a ragadozó megszokta.

A sutaság csak részben öröklött tulajdonság. Kialakulásában szerepet játszhat az édesanya idős kora. A negyven feletti anyáknál sokkal nagyobb az esélye a balkezes gyermek szülésének, mint a huszonéveseknél.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Meg kell tanulnunk kicsinek lenni''

Nem akarunk olyanokkal versenybe szállni, akik nem a mi súlycsoportunk, vagyis nekünk nem a Tescót és a Spart kell legyőzni, mert az reménytelen. Meg kellett tanulnunk kicsinek lenni, hiszen ne feledjük, a bonsai egy kicsi fa, mégis megbecsült darab a télikertben – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában dr. Kiss László, a Kisalföld Füszért vezérigazgatója. Tovább olvasom