Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

A 120 literes kuka is használható

Sérti a jogbiztonság követelményét, ha az önkormányzat nem ad 120 literesnél kisebb gyűjtőedényt.

Sérti a jogbiztonság követelményét, ha az önkormányzat nem ad 120 literesnél kisebb gyűjtőedényt az azt igénylőknek, ezáltal ugyanis a szemétszállításban, a díj megállapításában nem érvényesül a szolgáltatás-ellenszolgáltatás arányossága - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa; a vizsgálat összegzését szerdán juttatta el Szabó Máté hivatala az MTI-hez.

Több vizsgált önkormányzati rendelet sem szabályozza a közszolgáltatás szüneteltethetőségének lehetőségét, mert a törvényből hiányzik a szüneteltetés értelmezése, és a jogszabályok az üresen álló ingatlanokra sem tartalmaznak rendelkezéseket. Ezekre a hiányosságokra az ombudsman 2006 óta újra és újra felhívja a figyelmet - olvasható a közleményben.

A korábbi állapothoz képest előrelépést jelentett a 2008-ban hatályba lépett kormányrendelet, amely a díjmegállapítás részletszabályait pontosítva lehetőséget teremtett a szezonális díjfizetésre, ám a jogalkotás több hiányosságát ez sem volt képes orvosolni. Az egyes önkormányzatok gyakorlata például változatlanul nem egységes, továbbra is lehetőség van arra, hogy ne határozzák meg a közszolgáltatás szüneteltetésének szabályait - hívta fel a figyelmet a biztos.

Több panaszos sérelmezte, hogy a hulladékkezelést végző közszolgáltató cég a díjjal tartozóknak fizetési felszólítást küldött, majd a behajtást átadta egy követeléskezelő magánvállalkozásnak, az pedig kilátásba helyezte, hogy bírósági útra tereli az ügyet.

Szabó Máté megállapította, hogy ez a gyakorlat sérti a jogbiztonságot, a jogállamiság elvét, a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való jogot. Ezekben az esetekben adók módjára behajtható köztartozásról van szó, aminek érvényesítése nem egy magáncég, hanem a jegyző hatáskörébe tartozna – azaz a közszolgáltató a díjhátralék beszedése során figyelmen kívül hagyta a törvényi feltételeket.

Az ombudsman mindezek miatt felhívta a környezetvédelmi és vízügyi minisztert, intézkedjen, hogy a közszolgáltatás igénybevételének, arányosságának, esetleges szüneteltetésének ma vitatott szabályozása egységesebb legyen. Az önkormányzati minisztert pedig felkérte, hogy az államigazgatási hivatalok bevonásával tegyen lépéseket, amelyek nyomán - a helyes joggyakorlat érdekében - valamennyi önkormányzati rendeletben alkalmazzák a törvényi rendelkezéseket.

Szabó Máté felhívta a panaszokkal érintett önkormányzatokat, fordítsanak kiemelt figyelmet arra, hogy rendeleteik megalkotása és módosításai feleljenek meg a törvényi rendelkezéseknek.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. február 18. 16:03
  „E rendszerben lényeg a díj fizetés, ha termel szemetet a lakosság, ha nem! Ezért nem szerződnek a szolgáltatók a lakossággal,hanem az Önkormányzattal, akik bábáskodva lakosság felett, kötelezik, elrendelik a munka és elenérték nélküli lakosság kizsebelését!”
 • 3. pistika 2010. február 18. 12:02
  „Van ahol ezt a lehetőséget a lakásban élők számához kötik.”
 • 2. 13.István 2010. február 18. 09:54
  „Néhány helyen ez úgy van a házban lakó megveszi a 60 literes edényt a számlát bemutatja a szolgáltatónak,és a következő negyedévtől a kisebb mennyiség után fizeti a díjat !Azért mert a 60l az nem 120l és nem levegőt teszi ki az út mellé !!”
 • 1. pistika 2010. február 17. 20:42
  „Tegyük hozzá, hogy az önkormányzati rendeletekből nemegyszer a közszolgáltató által írt mondatok - utasítások - csengenek vissza.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos számlagyár Pécsen: az adócsalók utolsó útja is a temetőbe vezet

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala különösen nagy adóhiányt okozó… Tovább olvasom