Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Mesterházy Attila szerint megfordítható a pártok jelenlegi sorrendje

Mesterházy Attila azért vállalta a miniszterelnök-jelöltséget, mert - mint mondta - hisz abban, hogy lehet fordítani a pártok jelenlegi erősorrendjén.


Az MSZP-nek lesznek további törvénykezdeményezései, amelyekkel jelzi, hogy ha folytathatja a kormányzást, akkor ezeket az ügyeket vinné tovább - hívta fel a figyelmet.

Az MSZP elnöksége és választmánya által közösen miniszterelnök-jelöltnek ajánlott frakcióvezető az MTI-nek adott interjújában azt is kifejtette: szerinte egy politikusnak bizonyítania kell, hogy nem ijed meg a munkától, vállalja a kihívásokat is.

Állna elébe egy miniszterelnök-jelölti vitának is - jelentette ki.
A jelölés menetéről szólva elmondta, több legitim stratégia közül döntöttek amellett, amely reményeik szerint a választók számára a legtöbb üzenetet hordozza.

Hangsúlyozta: az előkészítési folyamat során nem folytatott párton belüli kampányt, és amikor a döntés rá esett, egy hétig gondolkozott.
Családtagjai, barátai véleményét kérte ki, akik megpróbálták lebeszélni a jelöltség elvállalásáról, mondván, kedvezőbb pozícióból lehetne startolni egy-két év múlva, amikor a frakcióvezetőként elért eredményekre lehetne hivatkozni.

Főként a 2010-es költségvetésre, annak sikeres levezénylésére, és megvalósulása esetén a pozitívumaira is, hiszen a mai forgatókönyv szerint a 2010-es költségvetés már növekedési pályára állítja az ország gazdaságát - közölte.

Miniszterelnök-jelölti szerepéről szólva hangsúlyozta: nem szalad el a konfliktus elől, de azokat nem kívánja tudatosan generálni, mert az nem tesz jót a nemzetnek. Szerinte az MSZP-nek a társadalmi problémákra kínált megoldásokról kell beszélnie.

Kiemelte: Bajnai Gordon miniszterelnökre a kampányban is számít a párt, segítségére szükség van, hogy elmagyarázza a válságkezelésben elért eredményeket.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi lenne jövő tavasszal az MSZP számára jó eredmény, azt válaszolta: "a mostaninál jobb szereplés". Hozzátette: ez nem lehetetlen, négy-öt hónap a politikában hosszú idő, a Bajnai-kormány ennyi idő alatt változtatta meg az ország gazdasági, költségvetési helyzetét, az MSZP támogatásával megmentette az országot a csődtől és az összeomlástól.

Mesterházy Attila úgy vélekedett, hogy ennyi idő alatt az ellenfél is hibázhat. Szerinte a következő időszak során a Fidesznek is változnia kell, realistábban kell megfogalmaznia ígéreteit.

Arra a felvetésre, hogy vajon a szocialisták számára az jó eredmény lenne-e, ha a Fidesz nem ér el kétharmadot, a frakcióvezető úgy fogalmazott: a siker sokféle lehet, de egy csapat nem mehet úgy fel a pályára, hogy elégedett legyen a kis vagy a közepes vereséggel, a győzelemben kell hinnie.

"Állítom, hogy nincs lefutva ez a meccs, nem lehet azt tenni, hogy adjuk fel, csak ússzuk meg" - tette hozzá.

Azon kívül, hogy az MSZP a siker reményében áll a rajtvonalhoz, el kell tudnia magyaráznia az embereknek, hogy a hétfőn elfogadott a költségvetés és válságkezelés biztosan megalapozza a jövőt; ha a következő kormány nem változtat azon markánsan, akkor az ország növekvő, fenntartható fejlődési pályára áll - vélekedett.

Mesterházy Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy az MSZP-nek a kampányban reális ígéreteket kell megfogalmaznia, amelyek az emberek mindennapi gondjaira adnak megoldást.

Kiemelte: az MSZP-nek lesznek további törvénykezdeményezései, amelyekkel jelzi, hogy ha folytathatja a kormányzást, akkor ezeket az ügyeket vinné tovább. Ha a Fidesz ezek közül valamelyikhez partner, akkor akár már a választások előtt elfogadhatják bármelyiket közülük - tette hozzá.

A szocialista javaslatok megmutatják majd, hogy a válság utáni Magyarországon mire van lehetőség, és ezzel az MSZP hogyan kívánna élni - szögezte le a frakcióvezető.

A frakcióvezető kifejtette: azt senki nem tudja az MSZP-ben "eljátszani", hogy nincs köze az elmúlt nyolc évhez, azt vállalni kell: volt nagyon sok siker és számos tévedés is.

Mesterházy Attila az MSZP ellenzéki magatartásáról azt mondta: "feltéve, de nem megengedve, hogy ellenzéki pozícióba kerülhet az MSZP, nem lenne jó stratégia, hogy csak a nem gomb megnyomására építünk". Hozzátette: lehet, hogy a demagógia, populizmus gyorsabban hoz szavazatokat, de hisz abban, hogy az a kifizetődő, ha egy párt hajlandó nemcsak a szavak szintjén, hanem a tettekben is a konstruktív politizálásra.
 
Arra a felvetésre, hogy az MSZP miként reagál majd a kampányban a pártot ért korrupciós vádakra, a frakcióvezető azt mondta: a pártnak az igazság oldalára kell állni, egyértelművé kell tennie, akit korrupción érnek, annak felelnie kell a tettéért, akit viszont ártatlanul támadnak, azt meg kell védeni.

Kiemelte, hétfőn a szocialista frakció támogatta a pártfinanszírozásról szóló törvényt, a Fidesz nem, ezért külön, a kampányfinanszírozással kapcsolatos - civilek által készített - törvényt egyetlen változtatás nélkül terjeszti fel a parlamentnek. Reméli, a Fidesz támogatja majd azt a javaslatot - közölte.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök-jelöltnek milyen hatása van a párt országos listájára, választási programjára, Mesterházy Attila úgy reagált: markánsan "belefolyik" ezekbe az ügyekbe, hiszen a miniszterelnök-jelölt nem szóvivője a pártnak.

Elmondta még: létrejön egy szűkebb miniszterelnök-jelölti kabinet, amely a szakmai munkához és az ügyintézéshez nyújt segítséget, de minden értekezlet a pártszékházban lesz. Ezzel is azt kívánják kifejezni, hogy nincs két külön csapat - tette hozzá.

Szerinte választási kampányban hatásköri vitákra nincs se idő, se lehetőség, ezért egyértelmű döntéshozatali mechanizmusra van szükség; most arra kell minden figyelmet összpontosítani, hogy visszaszerezzék az elveszettnek hitt szavazókat, akiket "hangzatos ígéretekkel fűtenek nap mint nap, miközben becsapják őket".

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Gép-ész 2009. december 08. 17:35
  „Álmodik a nyomor kedves Mesterházy úr! hihi”
 • 29. gjozsi88 2009. december 05. 13:20
  „jánosi!
  Kösz, hogy sikerült megmutatnod a kettönk közti különbséget!
  Ha veszed a fáradtságot és kizárólag csak a saját kommentjeidet olvasod vissza, kiderülhet, hogy gyakorlatilag a komcsizáson kivül érdembe semmihez nem sikerült hozzászólnod!
  Az élet ennél bonyolultabb!!!!”
 • 28. jánosi 2009. december 04. 16:24
  „27.
  " túl mélyre ereszkedtem " ...........
  de hiszen mindig onnan hallatod a hangodat ! a szövegértésről pedig : ha nem ismered ( valószínűleg )
  az önkritika szót, hát akkor .....................”
 • 27. gjozsi88 2009. december 04. 12:52
  „jánosi!
  Látom a szövegértéseddel komoly bajok vannak! Nem is várható el töled, hogy általam leírt összetett mondatokat értelmezd! Valóban az én hibám, túl mélyre ereszkedtem, mikor vitatkozni kezdtem veled!
  Persze akkor még nem gondolhattam erre...!”
 • 26. jánosi 2009. december 03. 20:05
  „....pedig csak vak volt szegény !
  No ez annyira találó önkritikának, hogy a továbbiakban már nem tudnánk felülmúlni! Ende ...”
 • 25. gjozsi88 2009. december 03. 19:38
  „jánosi és AHA!
  A vak ló jut eszembe rólatok, akiről azt hitték, hogy vakmerő, pedig csak merő vak volt szegény!!!
  Lesz itt nagy koppanás, csodavárók!”
 • 24. jánosi 2009. december 03. 18:13
  „...... kell félni !
  Annyira aggódok, hogy mellényúlok a betűknek ..........”
 • 23. jánosi 2009. december 03. 18:11
  „gjozsi
  kérlek csillapodj <moderálva>, ha meglesz már nem félsz annyira ..............
  őrizd a megtakarításaid és ne rettegj ! Ha becsületesen szerezted nem ell félni !”
 • 22. AHA 2009. december 03. 17:42
  „:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 21. gjozsi88 2009. december 03. 17:21
  „AHA!
  Pedig akinek rettegni kellene, az a jobboldali populizmus ártalmait fel nem ismerök, akiket a Viktor szerencsétlenkedésének és az emiatt az ország finanszirozásából kiszálló világgazdaság és pénzpiacok felkészületlenül ér! A jobboldali támogatók, akik várják a csodát, ami késni fog!
  A jobbik e témakörben nem eddig értékelhetetlen, jelenleg el van foglalva keresztállításokkal és azt sem látja, hogy a külföldi tökére szükség van!
  Bármilyen hihetetlen én igazából nem aggódom, mert arra is van ötletem, mi lesz ha elszáll a forint!Devizahitelem nincs! Megtakarításom értékét megörzöm!”
 • 20. AHA 2009. december 03. 17:08
  „józsika
  szedjél nyugtatót,mert beleőrülsz a rettegésbe.
  ennyi baromságot még életemben nem hallottam.”
 • 19. gjozsi88 2009. december 03. 16:29
  „jánosi!
  Nem az a lényeg ki kormányoz, hanem mit csinál!
  A Fidesz eddig okkal ok nélkül személyeskedett, miközben a gazdaságról érdembe nem szól semmit, fogalma sincs!
  A Fidesznek , figyelembe véve az össze-vissza megszólalásait (ma ezt, holnap azt) nincs programja, a Bajnai kormány letett az asztalra, azt a világelit elismeri!
  Tudod mi lesz, ha jön a Fidesz?
  1. A Viktor beismeri, hogy amit igértek az semmis és folytatja azt amit a Bajnaiék csinálnak!
  Akkor nem fogjuk érteni, miért kellett titeket hülyíteni!
  2. Megpróbálja a hiányt növelve beváltani a populizmust, amit világosan megmondtak a nemzetközi szervezetek, nem fognak finanszirozni! Gyengül a forint, nem lesz befektetö...stb! Azután bekövetkezik ami Ausztriába, amikor a Haidert minden figyelmeztetés ellenére kormánytényezövé választották, gazdasági bojkott, melynek a levét a mai napig isszák! Haidert tartományi fönökké lefokozták! Következö választáson újra odatette a választópolgár! Azóta "tisztázatlan körülmények közt autóbalesetben" elhunyt...”
 • 18. jánosi 2009. december 03. 15:49
  „16.
  Látod erre nem gondoltam, hogy a " céltáblákat " veszik el a Fidesz elől ? Jó, de akkor hányan
  maradhatnak elől, láthatóan ? Kicsi marad a csapat ............
  Egyébként elfogadom ?, hogy az Mszp megnyeri a választásokat : A FIDESZNEK !”
 • 17. gjozsi88 2009. december 03. 15:49
  „13! pmc!
  Ezt már párszor megbeszéltük, látom rossz a memoriád!
  Segítek!
  A magyar adósság 76%-a LKOSSÁGI és vállalati hitelek,fele-fele arányban, 24%-a állami hitel, amelyben benn vannak többek közt a jobboldali önkormányzatok pazarló gazdálkodása és müködésre kibocsátott kötvényei is!
  A LAKOSSÁGI HITELEK , melyek a Fidesz lakásprogramjának köszönhetöen húzó hitelek lettek, okozzák az ország legföbb problémáját, ugyanis az adós a törlesztörészlet kifizetése után maradó jövedelméböl semmit nem tud venni, ezért nem kell neki gyártani, mert nem kell gyártani, ezért munkás sem kell...!
  Hiába kormányoztak ezek 7 éve, az alapprobléma az eladósodás miatt korábban kezdödött és az összeg nagysága, a futamidö tartama miatt még évtizedekig a gazdaság kerékkötöje lesz!!!”
 • 16. gjozsi88 2009. december 03. 15:40
  „jánosi a 10-re!
  Aki figyel és érti is mi folyik, az jól láthatja, hogy a Fidesz elöl vesznek el céltáblákat, igy a sokat támadott Draskovicsot, hogy kénytelen legyen valós gazdasági problémákról, azok fideszes megoldási javaslatairól beszélni, amelynek a megvalósíthatatlanságát, az általa okozható kárt bebizonyítsák és az embereket (nem a hozzátok hasonló elfogultakat, hanem abból a bizonytalan, vagy kiábrándult 75%-ot ) elvigyék . hogy a sokkal kisebb kockázatot vállalva, ne a Fideszt és a keresztállításon, fröcsögésen kivül semmire sem való jobbikot támogassa!”
 • 15. gjozsi88 2009. december 03. 15:33
  „idegen!
  Nem az ATV töl, hanem Varga Mihály fideszes pénzügyi zsenitöl idéztem!
  Ha a fideszes politikusok ennyire össze-vissza beszélnek, akkor jó esély van arra, hogy az eddigi 20-25% os részvételi arány mellett elért fölényesnek tekintett bázist, egy sokkal magasabb részvétellel, a kevésbé rosszat választja!
  A Fidesz sem a világelit,(elég egyértelmü üzeneteket küld, amit az Orbán megpróbál takargatni, népmeséket kitalálni, mint a Putyin látogatás) sem a gazdasági szereplök számára nem megoldás!
  A nép erre akkor fog rájönni, ha fizetgeti a BKV,MÁV konszolidációjával növekvö hiányt követö forintgyengülés következtében bekövetkezö devizahitel emelkedést!!
  (Ennek van egy alternatívája,amikor meghallgatja Orbán Viktor "öszödi beszédét"!!!!)”
 • 14. idegen 2009. december 03. 11:19
  „Igen sokat nézed az ATV politikai müsorait jozsika.”
 • 13. pmc 2009. december 02. 22:41
  „"a Bajnai-kormány ......bla bla bla...
  az MSZP támogatásával megmentette az országot a csődtől és az összeomlástól."

  értem , de ki juttatta csőd közelébe és az összeomlás közelébe az országot ?

  ki kormányoz 7 éve ?”
 • 12. jánosi 2009. december 02. 18:44
  „11.-nek
  Ami késik az azért eljön ! Egyébként most sem a fidesz, hanem az Mszp nyeri a választást : a Fidesznek ...”
 • 11. uribe 2009. december 02. 18:32
  „Na igen. Ha az elmúlt húsz év közvéleménykutatási eredményeit összegeznénk a Fidesz toronymagas győztes lenne. Érdekes módon maga a párt még választást nem tudott megnyerni.”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmutatta a tompai családirtó, hogyan gyilkolt meg három embert

Újrajátszotta a gyilkosságokat Sz. István, amikor a helyszínen megmutatta, hogyan végzett a… Tovább olvasom