Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Folytatódik a belháború a kaszárnyában

A Kisalföld úgy értesült, a műemlékvédelem ragaszkodik a győri Frigyes-laktanya mind a hat épületének megtartásához, ami viszont keresztülhúzza az ingatlan jelenlegi tulajdonosának számításait. Valószínűleg napokon belül eldől, Leierék folytatják-e a rekonstrukciót vagy sem – két épület kenyértörésre viszi a dolgot.
„ Most itt, tanúk előtt kijelentem, ha a műemlékvédelem azon az állásponton marad, hogy nem lehet lebontani a volt fegyverraktárat és a fogdaépületet, akkor egyetlen további eurót sem fektetek a laktanyába. És biztosak lehetnek abban, hogy a műemlékvédelmi hivatal megmarad, de az épületek összedőlnek” – nem is olyan régen, 2006. március 28-án mondta ezt Mi-

chael Leier, a Leier-cégcsoport vezetője azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Kisalföld szervezett, s amelynek további résztvevője volt Balogh József győri polgármester és Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Soproni Irodájának vezetője. Ezek egyértelmű mondatok voltak akkor és most is, de tavasszal még nem lehetett tudni, milyen döntés várható ez ügyben. Állítólag egy szűk kör már tudja.
A Leier-csoport arra hivatkozott s hivatkozik ma is, hogy a két épület már annyira tönkrement, hogy azokat nem lehet megmenteni, s a lehető legrosszabb helyen vannak a terveik szempontjából.
A Kisalföld információi szerint nagyon közel már a műemlékvédelmi döntés, olyannyira, hogy csak az elnöki aláírás van hátra. Úgy tudjuk, a papíron jelenleg az szerepel, hogy a két épület lebontásához nem járul hozzá az örökségvédelem.
Figler András szűkszavúan kívánt csak nyilatkozni, nem kommentálta a lap információját, annyit mondott csupán, hogy míg nincs aláírás, a kérdés sem dőlt el. A Leier-cégcsoport magyarországi vezetője, Mártonné dr. Baj Mária annyit tett hozzá, ha valóban nemleges döntést kapnak, akkor az építkezést befejezik. Mindez azt jelenti, hogy megállnak a tiszti kaszinó felújításánál.
Úgy tudjuk, a felek között a napokban egy magánbeszélgetésen már szóba került az esetleges döntés, s annak következménye, a jövő héten pedig újabb egyeztetés következik, amelyen részt vesz Michael Leier is. A célja nyilván az, hogy a még nem hivatalos döntést megváltoztassa.

Nyárra kész az első

Az osztrák tulajdonos nem könnyű ellenfél, de a korábbi nyilatkozatok s a már említett kerekasztal-beszélgetés azt is bizonyította, hogy a műemlékvédelem sem az. Mindegyik fél a maga igazát hangoztatja, de tény, ha

Leierék tartják magukat fogadalmukhoz, akkor a volt tiszti kaszinó mellett öt romos épülete marad Győrnek. Merthogy azt az egyet biztosan befejezik – tette hozzá Mártonné dr. Baj Mária. „Tavaly nyáron azt mondtuk, egy év kell a munkákhoz. Tartjuk is magunkat ehhez, így augusztusban várhatóan meg tudjuk mutatni, hogyan lehet egy romos épületből központi épületet csinálni.”

Laktanya-történelem

Nehéz már számon tartani, hányadik fordulaton van túl a kaszárnya, a jelentősebbeket mégis érdemes feleleveníteni, hogy a mostanit is pontosan értsük. A létesítménykomplexumra még 1999-ben szerzett opciós jogot a Győr City Center Kft., amelyet a német hátterű Interbonum Kft. alapított. A cég azt tervezte, hogy 16 milliárd forintból a helyközi autóbusz-pályaudvar fölé bevásárló- és szabadidőközpontot húz fel, míg a romos épületeket felújítja és szállodát, éttermeket, lakásokat alakít ki bennük. Minderről 2004 júliusában tárgyalt a város közgyűlése, s a testület hosszú vita után áldását adta a tervekre, azonban olyan megszorításokkal élt, amelyek kétségessé tették a beruházás megtérülését. Ezek közé tartozott például, hogy a kereskedelmi területet hatezer négyzetméterben maximálták, illetve hogy a fejlesztőt kötelezték, állja a szükséges közlekedésfejlesztés, valamint a buszpályaudvar ideiglenes áthelyezésének kö ltségeit.

Leierék jöttek, láttak...

A Frigyes-laktanya szappanoperájában az újabb epizód tavaly februárban következett be, amikor a Leier-csoport újabb vevőként jelentkezett az ingatlanra, miután a Győr City Center Kft. nem élt opciós jogával, azaz nem vásárolta meg az ingatlant. Leierék a korábbi német befektetők terveivel szemben nem bevásárlóközpontot akarnak építeni, hanem „az ingatlan jellegének megfelelő” fejlesztésben gondolkodnak. Ahogy az imént írtuk, a hat, műemléki védettség alatt álló épületből négyet rekonstruálnának, a tiszti kaszinót el is kezdték, amely a cég központi (iroda) épülete lesz, amint elkészül.
A kérdés innentől adott: mi lesz utána?

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael folytatja a háborút

Beleegyezett kedden Izrael, hogy engedélyezi humanitárius segélyek Libanonba szállítását, de… Tovább olvasom