Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Castro átadta hatalmát öccsének

A 47 éve hatalmon lévő Fidel Castro Rúz kubai párt- és állami vezető súlyos beteg, s emiatt átruházta funkcióit öccsére, Raúl Castróra. Havannában nyugodtan fogadták a hírt, Miamiban azonban ünnepeltek a hír hallatán.
A havannai televízióban és rádiókban felolvasott, az államfő által megfogalmazott közlemény szerint a megfeszített munka rendítette meg egészségét. Fidel öccsét, Raúl Castrót bízta meg, hogy ideiglenes hatállyal vegye át az államtanács elnöki tisztségét, a fegyveres erők főparancsnoki posztját, a miniszterelnökséget és a Kubai Kommunista Párt központi bizottságának első titkári beosztását.
Ez az első eset, hogy a 80. évét augusztus 13-án betöltő Fidel Castro átengedi – még ha ideiglenes jelleggel is – a hatalmat, noha arról már régen szó volt, hogy a most 75 éves, nála sokkal kevésbé karizmatikus Raúl lesz az utódja. A 80 éves Fidel 1959 óta gyakorolt teljhatalmat Kubában.
Fidel Castro egészségi állapota 2001-ben került a figyelem középpontjába, amikor egy szabadban tartott beszéd alatt elájult. 2004-ben látványosan elesett egy szónoki emelvényről lelépve, s eltörte a térdét. A hatalmát egyik esetben sem bízta másra. Most ezt azzal indokolta, hogy Kubát az amerikai kormány fenyegeti.
Havannában általában nyugodtan fogadták a hírt, a kubai emigráció központjában, Miamiban pedig utcai ünneplés kezdődött annak reményében, hogy végéhez közeledik a közel öt évtizedes kommunista rendszer.
Carlos Alberto Montaner elemző szerint az is elképzelhető, hogy sokkal rosszabb hírt takargatnak Havannában, vagyis azt, hogy Fidel Castro meghalt. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szoptatás egyaránt a baba és a mama örömforrása

Tizennégy éve napjainkban a világ 120 országában ünnep ez a hét, a szoptatás világhete. Ez ügyben már bizottság alakult, kódex is készült – mindez a szoptatós anyák és babáik érdekében. A területi védőnői szolgálatok ezekben a napokban megyénkben is az anyatejes táplálásra hívják fel a kismamák figyelmét. Tovább olvasom