Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

A munka nem ment szabadságra

A műtők teljes átépítésével megkezdődött a mosonmagyaróvári Karolina Kórház rekonstrukciójának második üteme. A mintegy egymilliárdos beruházás során a műtőblokk mellett a sebészet és a szülészet, nőgyógyászat is megújul, valamint a kórház műszerállományát is fejlesztik.
A tervek szerint novemberre teljesen megújul a központi műtőblokk és a sebészeti osztály a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban. A rekonstrukció folytatásához szükséges pályázat beadásáról tavaly májusban döntött az önkormányzat. A mintegy egymilliárd forintos beruházáshoz három év alatt 818,4 milliós központi támogatást kap a város, a fennmaradó önrészt pedig az önkormányzatnak kell állnia.

Rangsoroltak

Eőry Ferenc gazdasági igazgató a Kisalföldnek elmondta: a rekonstrukció első üteme nem terjedt ki a Kórház egészére. A második ütem tervezésekor nem láttak arra lehetőséget, hogy az összes kimaradt rész felújítását megpályázzák, hiszen ez 2 milliárd forintot is meghaladó beruházás lett volna. Ezért rangsorolni kellett, hogy melyek a fontosabb, halaszthatatlan felújítások.

A műtők a legfontosabbak

Az első ütemből kimaradt egységek közül a legfontosabb volt a műtők rekonstrukciója. A hetvenes évek elején átadott műtőblokk ma már nem felelt meg a kor követelményeinek, hiányzott többek közt az előírásoknak megfelelő zsilipelés. A beruházásban két korszerű műtőt és a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségeket alakítanak ki.

A pénz negyedéből műszerek

A rekonstrukció egyik fő eleme az orvostechnológia fejlesztése, gép-, műszerbeszerzés is. Ez részben az új műtők felszereléséből, illetve a rekonstrukcióból kimaradt osztályok műszerfejlesztéséből áll. A gép-, műszerbeszerzések költségei a beruházás mintegy negyedét teszik ki. A rekonstrukció második ütemeként a főépületben lévő sebészet, illetve szülészet és nőgyógyászat is megújul, valamint a vérellátó állomást is áthelyezik. Mindemellett még számos kisebb korszerűsítést végeznek a Kórház főépületében.

Az ellátás zavartalan

A műtők átalakítása már megkezdődött. A régi műtőket szétbontották, a napokban kezdődik az újak építése és a kivitelezővel kötött szerződés értelmében október végéig elkészülnek a munkálatokkal. A gazdasági igazgató szerint a munkálatok miatt nem esik ki a Kórház teljes műtőkapacitása. A rekonstrukció által nem érintett részben működő két műtőben a sürgősségi ellátás megoldott és a kapacitástól függően előjegyzett operációkat is el tudják végezni. A néhány hete tartó munkák miatt egyelőre nem tapasztaltak jelentős várakozásiidő-növekedést. A jelenleg működő két műtőben még a rekonstrukció megkezdése előtt 10 milliós önkormányzati beruházással szereltek fel az előírásoknak megfelelő légkondicionáló berendezést.

S ami még hátravan

A napokban elkezdődik a sebészeti osztály rekonstrukciója is. A zavartalan működés érdekében ezt két részben végzik el október végéig. A gazdasági igazgató szerint ezek a munkálatok okozhatnak némi fennakadást az osztály működésében, ám a sürgősségi ellátás itt is végig biztosított.
A szülészet és nőgyógyászat felújítását jövő nyáron kezdik, mivel itt teljes fűtéskorszerűsítést is végeznek.
Az eredeti tervek szerint a sebészeti osztályon is csak nyáron kezdték volna meg a rekonstrukciót, ám a műtőkapacitás korlátozása miatti kisebb betegforgalmat könnyebben el tudják így látni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazzon Ön is Győr polgármesterére!

Ön kit választana meg Győr polgármesteri székébe? Nézze meg a jelölteket és Tovább olvasom