Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

9,5 milliárd forintból hulladék-gazdálkodási rendszer?

A Győrben és térségében megvalósuló hulladékkezelési nagyprojekt támogatásáról írt alá szerződést kedden Kiss Pál, a KvVM Fejlesztési Igazgatóságának vezetője és Hegyi Zoltán, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsának elnöke.
A 9,5 milliárdos projekt eredményeképpen 112 település mintegy 260 ezer lakosa környezetének minősége javulhat a szelektíven gyűjtött hulladék hasznosításával és a biológiailag lebomló hulladékmennyiség csökkentésével, valamint a biztonságos hulladéklerakás feltételeinek megteremtésével.

A Nyugat-dunántúli régióban Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben összesen mintegy 2,5 ezer km2-t fednek le a fejlesztések. A projekt a közösségi szelektív hulladékgyűjtés útján – gyűjtőszigetek, hulladékudvarok, újrahasználati bázisok és regionális válogatómű létesítésével – segíti elő a csomagolási hulladék megfelelő hasznosítását. Ugyanakkor a biztonságos hulladéklerakás érdekében regionális hulladéklerakó- és kezelő központ épül a Győr-Sashegyen.

A projekt keretében 339 hulladékgyűjtő szigetet, 42 hulladékudvart, 2 átrakóállomást és egy válogatóművet létesítenek majd, így valamennyi településen elérhetővé válik a szelektív hulladékgyűjtés. A biológiai hulladékkezelés feltételeinek megteremtéséhez 90 ezer lakossági gyűjtőedényt helyeznek el, regionális komposztálót létesítenek, a házi komposztálás segítésére pedig 500 komposztládát biztosítanak. Összesen 30 speciális hulladékgyűjtő járművet állítanak üzembe. A fennmaradó települési szilárd hulladék biztonságos lerakására és ártalmatlanítására pedig egy 1,2 millió m3 kapacitású hulladéklerakót építenek. A hulladékkeletkezés megelőzésére több mint 42 térségi újrahasználati bázist és egy központi oktatóközpontot alakítanak ki.

A beruházás eredményeképpen 2016-ra a begyűjtött hulladék mintegy felét anyagában, csaknem 10%-át pedig – elszállítás után – energetikailag hasznosítják.

A projekt 9,5 milliárd forintos összköltségéből mintegy 6,5 milliárd – 68,43 százalék - a tervezett támogatás összege, amely mintegy 5,5 milliárdos európai uniós és 1 milliárdos magyar költségvetési támogatásból áll majd. A kivitelezés idén nyáron megkezdődött a sashegyi hulladéklerakó- és kezelő központ építésével. Az átrakó állomások, a hulladékudvarok építése és a szelektív szigetek telepítése a jövő év elején kezdődik és 2010 tavaszára fejeződhet be.

Olvasóink írták

 • 5. győri nagyi 2008. október 29. 09:34
  „Kedves pet! Megtettem! Igen, és már másfél hónapja minden alkalommal fel kellett hogy tűnjön az alszállítóknak, márcsak azért is, mert a többi lelkiismeretes szelektíven gyűjtő- jómagam is - reklámtáskában ott hagy/ta/ja a papírjulladékot, mely nem a legjobb megoldás, mert elázik, szétfújja szél stb.”
 • 4. pet 2008. október 29. 09:05
  „Kedves győri nagyi!

  A környékünkön is előfordult hasonló. Nálunk egy 120 literes edényt loptak el. Írtam e-mailt a komszolnak és két nap múlva pótolták! Talán nem ide a Kisalföld fórumba kellene jelezni, hanem rögtön az illetékesnek. Persze az elszálítóknak is fel kellett tűnjön, hogy még nem pótolták a konténert.”
 • 3. győri nagyi 2008. október 29. 08:29
  „Nemcsak a szelektív hulladékgyűjtésre kell megtanítani az embereket, hanem ha már megtanulták, akkor segíteni kell őket annak művelésében!. T. Kommunális Szolgáltató! A Hársfa utcai szelektív hulladékgyűjtőknél valami nagy marha kb. másfél hónapja felgyújtotta a papír gyűjtésére használt konténert, melynek maradványait elvitték. Azóta azonban megfeledkeztek a pótlásáról!!!!!???? Így leszoknak ám a népek róla!”
 • 2. Lacibá 2008. október 28. 19:33
  „Bocsika! Ehhez a szemét ügyhöz mindenkinek javasolnám, hogy keresse meg, és olvassa el, hogy honatyáink mit müvelnek az országházában! Jó keresését!”
 • 1. Lacibá 2008. október 28. 19:04
  „Van értelme ennyi pénz kiadásának? Vagy ezmegint egy ujabb "lenyulás"? Amig az ostoba emberek fejébe kalapáccsal nem verik bele a szelektiv hulladékgyüjtés fontosságát ugy sem történik semmi! Jó lenne, ha a környezetvédők ilyenkor összel járnák a falvakat, és "elbeszélgetnének" a gyujtogatókkal! Akik nem csak kertihulladékot, ha nam mindenféle szemetet is égetnek! Jo lenne, ha egyszer és mindenkorra betiltanának mindenféle "gyujtogatást"”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felértékelődnek a pályázatok

Magyarország - Miután a hazánkat is sújtó pénzügyi válság következtében egyre nehezebb hitelhez… Tovább olvasom