Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

61 ezer turistát vonzott a megye

Nyugat-Dunántúl - Sokkal jobban fejlődött a megyei turizmus, mint a régiós az év első öt hónapjában. A négy- és a háromcsillagos szállodák a legnépszerűbbek.
Az országos vendégforgalom 18 százalékát „hasította ki" magának az év első öt hónapjában a Nyugat-Dunántúl, ahol ebben az időszakban 458.700 vendég összesen 1,3 millió éjszakát töltött el a szálláshelyeken – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal. 2007 azonos időszakával összehasonlítva az előbbi adat az országosnál kisebb mértékben, 4,4 százalékkal emelkedett, az utóbbi ugyanakkor csökkent. Az érdeklődés külföldi és belföldi viszonylatban is nőtt.

Orchidea Hotel: Az éjszakák 8,7 százalékát a wellness-szállókban töltötték, mint amilyen például a lipóti vendéglátóhely.Fotó: Kisalföld-archívum.
Orchidea Hotel: Az éjszakák 8,7 százalékát a wellness-szállókban töltötték, mint amilyen például a lipóti vendéglátóhely.Fotó: Kisalföld-archívum.Külföldről 7,4, belföldről 2,9 százalékkal többen látogatták a régió hoteljeit, panzióit, kempingjeit. A tartózkodási idő viszont 2,9 napra rövidült. Január-májusban a régióban megszálló vendégek 35,5 százaléka külföldi volt. Kiemelkedő számban látogattak ide a szomszédos Ausztriából és Németországból. A többi EU-s ország közül Csehországból és Romániából érkeztek viszonylag sokan térségünkbe.
A nyugat-dunántúli vendégforgalom egyharmada jutott Győr-
Moson-Sopron megyére. Itt 156 ezer vendég 333 ezer éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.

Pozitív, hogy a vendégek száma 9,6, a vendégéjszakáké 4,8 százalékkal nőtt a tavalyi év első öt hónapjához képest. Az átlagos tartózkodási idő 2,1 nap volt.

A külföldiek érdeklődése nagyobb mértékben növekedett a belföldiekénél, a 61.200 ezer vendég 11,6 százalékkal haladja meg a tavaly ilyenkorit, míg az utóbbi 8,4 százalékos növekedést mutatott. A külföldről érkezők közül jelentős mértékben nőtt a Romániából érkezők száma, mely megközelítette a német turistákét, így minden második határon túlról ide látogató vendég e két ország állampolgára volt. Közöttük különbség az átlagos tartózkodási idő terén figyelhető meg: a németek 3, a románok 1,1 éjszakát töltöttek nálunk. A megye harmadik legfontosabb idegenforgalmi partnerországa Ausztria, ahonnan csaknem 10 ezren látogattak ide.

Az egyes szállástípusok közül a szállodákat az átlagosnál nagyobb, 4,9 százalékos forgalomnövekedés jellemezte. Kimagaslóan nőtt a kétcsillagos szállodák látogatottsága mind a külföldi, mind a belföldi vendégek körében. Ennek ellenére a négy- és a háromcsillagos szállodák a legnépszerűbbek, a vendégek közel kétharmada ezekben foglalt szállást. Az éjszakák egyötödét a panziókban, 8,7 százalékát a wellness-szállókban töltötték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb állami segítség az önkormányzatoknak

Győr-Moson-Sopron - Gyenesei István önkormányzati miniszter döntött a működésképtelen helyi… Tovább olvasom