Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

5 tipp a nyugodt állásinterjúhoz

Várakozásteljesen ücsörögni egyedül, figyelve mikor nyílik előttünk az ajtó és szólítanak minket... Ha Önnek is ismerős az ilyesfajta jelenet, és lefuttatja maga előtt, minden bizonnyal belátható, hogy nem ez az ideális "belépő" életünk egyik fontos pillanatában.

Éppen a számunkra oly nagy jelentősége miatt leszünk a kelleténél sokkal idegesebbek. A kudarcélmény, az elutasítástól való félelem azonban nemhogy javítana helyzetünkön, de az általa kiváltott zavarodott állapot, görcsösség még további nehezíti helyzetünk. Az alábbiakban néhány praktikus tanáccsal szeretnénk szolgálni, amellyel az interjú- és vizsgadrukk oldható.

Változtatni a gondolkodásmódunkon

A félelem legyőzősének legfontosabb, ám annál nehezebb módja, a gondolkodásunk megváltoztatása. Nézzük az állásinterjút egy kicsit más szemszögből. Ez nem egy fogorvosnál tett látogatás, ahol fizikai fájdalommal  kell szembesülnünk. Fogjuk fel úgy, hogy ez csupán egy beszélgetés egy másik emberrel. A legrosszabb, ami megtörténhet velünk, hogy nem kapjuk meg a pályázott állást. Amelyről előre ugye nem tudhatjuk, hogy valóban nekünk való lenne-e a munkahely, a közeg és a ránk bízott feladat.

Nem tévesszük szem elől azt sem, hogy a beszélgetés két irányú kommunikáció. Nem kihallgatás, hanem egyfajta eszmecsere, ahol a leendő munkáltatóval szeretnénk kölcsönösen megismerni egymást. Az álláshirdetésben természetesen a munkaerőt kereső cég is a legjobb oldalát mutatja, de vajon tényleg jó helyünk lenne ennél a vállalatnál? Az interjú adhat számunkra fogódzkodót, és persze a vállalatról beszerezhető nyilvános információk. Az interjú előtt érdeklődjünk, gyűjtsünk információt a cégről, egy "ismerőssel szemben" talán már nem leszünk olyan elfogódottak.

"Nyugalmi technikák"

Az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben alkalmazható, ha idegesség esetén mélyeket lélegzünk. Ne kapkodjunk, csak szép lassan szívjuk tele a tüdőnket. Az orrunkon lélegezzük be, és a szánkon fújjuk ki a tüdőnket betöltő oxigént. A mély levegő vétel egy nagyon egyszerű és praktikus módszer, hogy kicsit megnyugodjuk. Éppen ezért bárhol alkalmazható, így természetesen egy állásinterjú előtt is.

Természetesen vannak ennél fejlettebb jóga- és meditációs-technikák, ezek egy része azonban hosszú gyakorlás által sajátítható el, és egy tárgyaló folyosóján nem feltétlenül gyakorolható.

Általánosan elmondható, hogy próbáljuk elterelni gondolatainkat, igyekezzünk ellazulni, hiszen az idegesség átcsaphat pánikba, amit biztosan nem fogunk tudni kontrollálni, ellőve a lehetőséget az olyannyira áhított állás megszerzésére.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétezren már a játékban

A Kisalföld a megyei könyvtárral karöltve másfél hete hirdette meg „Olvasni jó!”… Tovább olvasom