Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

5,5 milliós büntetés a TV2-nek a hajléktalan-riport miatt

A Médiatanács összesen 5,5 millió forint bírságot szabott ki, és a jogsértésről szóló közlemény közzétételére kötelezte a TV2-t a Tények hajléktalanokról szóló riportja miatt.
A november 7-i Tényekben Marsi Anikó azzal indította a riportot, hogy „a reggeli csúcsforgalomban pedig orrfacsaró bűzben, a saját mocskukban fekvő embereken kell átlépdelniük a munkába vagy iskolába igyekvőknek".

A Médiatanács három bejelentés alapján indított eljárást a TV2 ellen, amelyeket a Párbeszéd Magyarországért Párt, az Utcajogász Egyesület és egy magánszemély adott be. 

A vizsgálat során megállapították, hogy a TV2 figyelmen kívül hagyta az emberi méltósághoz való jogot azzal, hogy a riport a hajléktalanokat deviáns, elszigetelt kisebbségként egyoldalúan, sematikusan ábrázolta. A döntésről szóló közleményben hozzátették, hogy „a szerkesztő olyan megalázó kifejezéseket használt, amelyekkel megbélyegezte a hajléktalanokat. Mindez alkalmas volt arra, hogy a riport elősegítse, felerősítse a velük kapcsolatos torz vélekedéseket, előítéleteket, sztereotípiákat a közvéleményben, és olyan képet festett, mintha ezek a társadalom többsége számára elfogadottak lennének".  

Az 5,5 millió forintos bírság megfizetése mellett a TV2-nek a következő közleményt kell közzétennie:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a TV2 csatornát üzemeltető TV2 Média Csoport Zrt. médiaszolgáltató a 2016. november 7-én sugárzott Tények című műsorszám »Bűz és mocsok az aluljárókban« riportjában megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró, valamint a közösségek kirekesztését tilalmazó törvényi rendelkezéseket. A riport – lealacsonyító kifejezéseket használva – megbélyegzésre alkalmas képet vázolt a hajléktalanokról; olyan emberekként ábrázolta őket, akik elítélendően viselkednek, a többségi társadalmat puszta létezésük is zavarja." 

(A 444.hu cikke alapján)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarul is olvasható már az OLAF-jelentés

Tarlós István utasítására hozták nyilvánosságra a dokumentumot. Tovább olvasom