Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Ő zben Győr-Moson-Sopron országos első

Folytatás az 1. oldalról.

– Mindez főként a tudatos vadgazdálkodásnak, a vadgazdálkodók szemléletváltásának, az új, szigorú vadászati törvénynek, a felügyelőségek létrehozásának és munkájának köszönhető. A vadgazdák, a vadászok pozitív hozzáállását befolyásolták a szigorúbb ellenőrzések, számonkérések, bírságok, fegyvertartási- és vadászatiengedély-visszavonások. Néhány éve meghatározó szerepe van a minisztérium által bevezetett és kötelezően előírt kvótának is, amelyet a vadgazdálkodóknak a vadászati évben gímszarvasból, dámból, vaddisznóból, őzből teljesíteni kellett – tudtuk meg Pintér Csabától.
Az osztályvezető hozzátette: a kvótarendszer bevezetése óta létszámában a megyei vaddisznó- és gímszarvasállomány kicsit visszaesett, jelenleg a maximum fenntartható szint körül van, őzből viszont országosan a legjobb mennyiségi eredménnyel büszkélkedhetnek. Miként az is öröm, hogy Győr-Moson-Sopron ismét „apróvadas” megye lett.
– Ez a figyelemre méltó fejlődés elsősorban a tudatos mezeinyúl, fácán- és fogolytörzsállomány-telepítéseknek, vérfrissítésnek és a ragadozógyérítés együttes mqvelésének köszönhető. Főleg a Rábaközben, a Mosoni-síkon, de Sopronhorpács környékén is vannak szívet-lelket gyönyörködtető mezeinyúl-, fácán-, – mostanában – fogolyállományok. Nem véletlen, hogy a hazai apróvad-gazdálkodás jeles professzora, dr. Nagy Emil nemrégiben Szanyban megjegyezte: kiváltságot jelent rábaközi területen apróvadra vadászni. A bérvadászok részéről egyre nagyobb a kereslet a természetes apróvadvadászatok iránt, ezért a vadgazdálkodó gazdasági érdeke is, hogy törődjön az apróvaddal. A helyhez kötött életmódú apróvad gazdasági szempontból azért előnyösebb, mint a nagyvad nevelése, mert az hosszú ideig (például a gímszarvasbikánál tíz-tizenkét évig), és nagyobb költséggel (vadkár, takarmány, vadvédelmi kerítés építése) jár, míg a kilövéséből kisebb jövedelem származik.

A megye vadállománya

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján Győr-Moson-Sopron megye 2006-os becsült vadállománya 4427 gímszarvas, 289 dámszarvas, 15.751 őz, 13 muflon, 3993 vaddisznó, 29.810 mezei nyúl, 39.441 fácán, 5851 fogoly volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol magyarként is jó buszsofőrnek lenni

Nem is olyan régen röppent fel a hír, hogy Angliában magyarként is megéri buszsofőrnek lenni.… Tovább olvasom