Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

30 napos

a határidő

Már utalják az adó-visszatérítést, írtuk lapunk csütörtöki számában az APEH megyei igazgatóságának tájékoztatója alapján. Cikkünkre érkezett néhány kérdés.
„Magánszemélyként február 7-én adtam postára szja-bevallásomat. Március 8-án érdeklődtem a megyei APEH ügyfélszolgálatán, hogy mikorra várhatom a visszajáró összeget, mivel azt még nem kaptam meg. Azt a választ kaptam, hogy egy új jogszabály szerint március 15. után kell azt csak az adóhivatalnak az adózó részére átutalni, addig ne várjam a pénzt, függetlenül attól, hogy a 30 napos határidő esetemben lejárt. A cikk állítása és a tegnap kapott ügyfélszolgálati válasz között nyilvánvaló az ellentmondás” – írja olvasónk.
Félreértés, elhallás történhetett, válaszolta lapunknak Horváth Szabolcs, az APEH megyei igazgatóságának tájékoztatási vezetője.
Más kérdezők megnyugtatására is: nincs jogszabályi változás, az adóhivatalnak a visszatérítést a bevallás beérkezésétől (tehát nem a postára adás dátumától) számítva 30 napon belül utalnia kell.
Igaz, legkorábban március 1-jétől, tehát aki már januárban benyújtotta szja-bevallását, az is csak ekkor kaphatja meg. Nincs szó arról, hogy a visszatérítés legkorábbi dátumát módosították volna. Ha olvasónk február 7-én adta postára bevallását, az 8-án vagy 9-én érkezett az adóhivatalba, ettől kezdve kell számolni a harminc napot. Azzal is kalkulálni kell, hogy a számlára történő banki „művelet” vagy a postai kikézbesítés az adóhivatali utalástól számítva még igénybe vehet egy-két napot. A Horváth Szabolcstól kapott információ szerint az adóhivatalban nincs technikai akadálya a visszaigénylések utalásának, a jogszabályban előírt határidőhöz képest nincs csúszás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részt vesz a március 15-i ünnepségeken?

Tovább olvasom