Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

2. feladat

A feladat a komplex műelemző képességet teszi próbára. Az értelmezés emellett megkíván bizonyos fokú befogadói attitűdöt, személyes reflexiókat is. A felvezető kérdéssor némileg szűkíti a feladatot, felmutatja a leginkább lényeges szempontokat. Ennek megfelelően célszerű volt a dolgozatot a szerzői magatartás indoklásával: Márai korára, emberi és művészi sorsára utaló megállapításokkal kezdeni.

A felvetett kérdések között elsőként a magyar nyelvre és kultúrára történő utalások szerepe jelenik meg. Az érettségiző számára – nem egy közülük valószínűleg most olvasta először figyelmesen végig a művet – talán ez a szöveg legfeltűnőbb jellemzője. A parafrázis jelleg a címtől a záró mondatig érvényesül, hivatkozásként bizonyára előkerülnek a nyelvemlékek és Kosztolányi (a hasonló című vers és A tíz legszebb szó c. írás), valamint Arany, Babits, Vörösmarty, Tompa Mihály művei. Fontos, hogy ezek az ismeretek segítsék megfogalmazni az egyik legfontosabb következtetést: a nemzeti kultúrához ezer szállal kötődő, abból táplálkozó, ám attól elszakított tudat és létezés keserűségét. A rétegének pusztulását sirató polgár magányérzetét. Minden más meglátás ebből következhet. Felismerhető a drámai monológ feszültségkeltő szerepe, a személyes előadásmód hatása, az ambivalens érzelmekkel teli, mégis nosztalgikus múltba fordulás, szemben a jelen kiábrándító valóságával.
Innen érdemes megközelíteni a szerkesztés alapelemét, az értékeket szembesítő ellentétek leltárszerű sorát, melyek már sokaságuk folytán is feszültséget teremtenek. Felvethető a haza és a száműzött sorsának párhuzama, mindkét oldalon a felmorzsolódás, beolvadás vigasztalan „kilátásaival”. (A szóhasználat rétegzettségének felismerése árnyaltabban indokolhatja e párhuzamokat.)
Mindebből következhet az alkotás búcsúztató, sirató jellegének megfogalmazása és értelmezése az egyén és a közösség szintjén, illetve az elégia műfaji sajátosságaival való rokonítás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestek az utcán

Az iraki rendőrség 43, fejlövéssel megölt ember holttestét találta Bagdad utcáin az utóbbi 24 óra… Tovább olvasom