Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -1°C | 12°C Még több cikk.

2500 cigánynak ad munkát a minisztérium

A program 193,3 millió forintból valósul meg. Fő célja, hogy személyre szabott, és a helyi munkaerőpiaci igényekhez igazodva segítsék a romák belépését a munkaerőpiacra.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) elindította roma foglalkoztatás-szervezői projektjét, amellyel 2.500 roma munkaerőpiacra történő belépését szeretnék elősegíteni - mondta el Herczog László szociális és munkaügyi miniszter az MTI-nek kedden Budapesten.

A projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében, 193,3 millió forintból valósul meg. Fő célja, hogy személyre szabott, és a helyi munkaerőpiaci igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal segítsék elő a romák belépését a munkaerőpiacra.

Herczog László elmondta: a program keretében minden magyarországi régióban kijelöltek 2-6, összesen 27 roma foglalkoztatás-szervezőt, akik felveszik a kapcsolatot az illetékességi területükön működő roma kisebbségi önkormányzatok vezetőivel és civil szervezetekkel. Ezenkívül együttműködnek a helyi munkaügyi kirendeltségekkel, és kapcsolatot tartanak a munkáltatókkal annak érdekében, hogy minél több üres álláshelyet lehessen feltárni a roma munkavállalók részére.
A foglalkoztatás-szervezők úgy is segítik a romákat, hogy különböző pályázati lehetőségeket, programokat kutatnak fel számukra, ösztönzik őket a részvételre, és nyomon is követik azt.

A tárca a programtól azt reméli, hogy a munkaerőpiactól tartósan távol lévő emberek egyre szélesebb körben kerülnek vissza a nyílt munkaerőpiacra. A roma foglalkoztatás-szervezők az információk átadásában játszanak fontos szerepet, mivel megismertetik az emberekkel a munkaügyi központok által nyújtott szolgáltatásokat és a más forrásokból finanszírozott programokat.

A miniszter szerint nagyon fontos, hogy a romákhoz is eljussanak ezek az információk, hiszen sokszor már ez az első lépés is hiányzik. A célcsoportot például közmunkákba tervezik bevonni, illetve képzéssel is segíteni kívánják a munkaerőpiacra való be- vagy visszalépést - hangsúlyozta a tárcavezető. Elmondta: a programot 2010 után is fontos lenne folytatni, mert a problémák megoldása csak hosszabb távon lehetséges.

A projekt alapvető célja, hogy a bevont 2.500 ember közül legalább 1.200-an kerüljenek be valamely szolgáltatásba, képzésbe, vagy létesítsenek munkaviszonyt, illetve váljanak önfoglalkoztatóvá. Herczog László elmondta: januárban 460 embert vontak be a programba.

Olvasóink írták

 • 18. pamplona 2010. február 17. 22:10
  „Kidobott pénz, ennek igy semmi értelme, dehát választások lesznek(?) kell valami hangzatos.”
 • 17. kolombela 2010. február 17. 21:23
  „Én arra lennék kíváncsi, hogy az a rengeteg többségi társadalmi réteg mikor kap ilyen "személyre" szabott támogatást annak érdekében, hogy munkát kaphasson, akik ráadásul még dolgozni is akarnak.

  13. zsuzsoka 2010.02.17. 12:25
  Ez a te egyéni tragédiád, mégis egy egész népcsoport magatartása, be nem illeszkedésének hiánya miatt szenveded el ezeket. Nevezheted ezt előítéletnek, vagy aminek akarod, de egy biztos: egy csoportot, az alapján ítélnek meg (vagy el) amilyen a többség cselekedete.”
 • 16. Reális 2010. február 17. 17:16
  „roma!más is így van,nemcsak te vagy így!Az a te fajtád hibája,hogy mindenhol ferde szemmel néznek rátok!Ezért ti vagytok a hibásak!Próbáljon meg a fajtád beilleszkedni és az írott-íratlan törvényeket betartani!Aztán szívesen fogadnak mindenhol!”
 • 15. szocdem 2010. február 17. 12:44
  „13. zsuzsoka 2010.02.17. 12:25
  Neked igazad van!

  Én még emléxem, amikor a 80-as években a romák tömegesen dolgoztak. Többségük áldozatul esett a neoliberalizmus gazdaság leépítő, és a belföldi termelést mesterségesen alacsonyan tartó förtelmének. (MA magyarnak hívják ezt a törekvést az egykori MDF, meg a mai "Jobboldali" elit kijelentései alapján)

  Az az igazság: amíg nem lesz európai tipusú a gazdaságunk, neked se van sok esélyed - sajnos.”
 • 14. szocdem 2010. február 17. 12:39
  „"Fő célja, hogy személyre szabott, és a helyi munkaerőpiaci igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal segítsék elő a romák belépését a munkaerőpiacra."

  Demagógia, demagógia, demagógia, demagógia......

  Olyan gazdasági környezet kell, ahol a kereslet fokozza a termelést, a termelés növekedése pedig munkahelyeket hoz létre.
  A 200 milla közpénz, amíg tart néhányan jól élnek, az 1,2 millió állásnélküli viszont hoppon marad. Meddig tömnek még ezzel a maszlaggal? Van még aki vevő erre a süket libás neolibsi dumára???
  (Aggódhatunk, mert a Fidesz is épp így akarja, semmi sem fog változni ezen a téren sem.)”
 • 13. zsuzsoka 2010. február 17. 12:25
  „Tisztelt Kenyeres!Csak pár mondatban reagálnék az írására.Én roma vagyok.30 év munka viszony után elvesztettem az állásomat.Másfél éve nem találok munkát,mert roma vagyok.A beiskolázásról csak annyit hogy nekem abban sem segített senki.Szégyellem,de csak 4 általánossal rendelkezem.Sajnos nagyon szegények voltak a szüleim,már 11 évesen dolgoznom kellett hogy enni tudjak.Most párommal(aki magyar és rokkant)van 7000.000-Ft adosságunk.4-en élünk egy háztartásban 150.000Ft-ból.A másfél év alatt lejártam a lábam hogy kapjak munkát,de rám néztek és már nem is alkalmaztak.Hiába kértem segélyt azt sem kaptam.Szerintem nem kellene egykalap alá venni az összes romát.Közöttük is vannak tisztességesek,akik dolgozni szeretnének,csak a bőrük színe miatt nem kapnak munkát.Nem akarok senkit megbántani,de a magyarok között is akadnak akik rosszabbak mint a romák.Legyen szíves körülnézni a környezetében és csak utána ítélkezni!”
 • 12. Reális 2010. február 17. 08:25
  „Eleve kudarc!A becsületes adófizetők arculcsapása!Pozitív diszkrimináció!Annak kell munkát adni,aki tényleg dolgozni akar!”
 • 11. PaPa 2010. február 17. 07:11
  „Az MSZMP (MSZP) szavazóbázis kell és meg is kapják csak az a baj, hogy erre a mi pénzünket és munkalehetőségeinket adják a mi megkérdezésünk nélkül. Mocskos társaság segíti a ..... társaságot.”
 • 10. Fürgeszarvas 2010. február 17. 07:01
  „Nem a munka kell ezeknek,hanem a pénz ! Számtalan példa bizonyítja,hogy ez így van ! Az iváni cigányok is kimentek Angliába "dolgozni" ( amit a másik cigány szervezett),de "becsapták" őket ! Magas volt a norma ! Szerintem meg szaga volt a munkának ! Büdös volt ! Most is ez várható !”
 • 9. kenyeres 2010. február 16. 22:42
  „Nemvagyok rasszista, de magyarnak lenni már bűn, hisz azokat senki semmilyen hátrányos helyzettől nemvédi meg.
  Azoknak van külön cigányok ügyével foglalkozó ügyvédi támogatás, szociális lakás, azoknak kifizetik tartozáaikat az önkormányzattól, és munkahelyeet is, meg tanulási lehetőséget is előbb kapnak, mint egy tiszteséges magyar! Lassan már a sz@r húzza le a wc.-t.
  Nem mindegy az, hogy egy okos ember hülyéskedik, vagy egy hülye ember okoskodik, de ha ez még szorgalommal is társul, az már csúcs, csak nem a mi bőrönkre!”
 • 8. janika 2010. február 16. 20:04
  „Ugyan már kedves fórumozók! Hát nem értik Ők lesznek az oktatók! megtanitják a minsztereket,arra ,hogy hogyan lehet pénzhez jutni munka nélkül! Habár ehhez nem kell nagy igyekezet,tudva, hogy kik a tanítványok!”
 • 7. Csetneky 2010. február 16. 19:58
  „Valahogyan munkára kelle őket fogni, az biztos. Mint ahogy az is, nem így. Ez ebben a formában semmi más, mint pénzkidobás, ahogy előttem is írták. Minimum anyagilag érdekeltté kellene tenni a 27 foglalkoztatás szervezőt. Ha nem sikerül X személyt elhelyezni - akik persze még egy év után is ugyanott dolgoznak és nem csak papíron - akkor adja vissza a felvett fizetését.”
 • 6. GD 2010. február 16. 19:24
  „Jobb helye is lenne annak a pénznek.....”
 • 5. Stan01 2010. február 16. 18:58
  „kidobott pénz..”
 • 4. Jandex 2010. február 16. 17:55
  „Ne emlegessenek nekik munkát mert rögtön beteg lesz az összes!!! :))))))))”
 • 3. kefefejű 2010. február 16. 16:46
  „Téves a cím. A cigánynak nem munka kell, hanem fizetés. A kettő nem ugyanaz...
  Roma foglakoztatás-szervező. Hát ez q-jó... Mi lesz a dolga? Megszervezi a csapatos lopó-körutat?”
 • 2. Edward 2010. február 16. 15:40
  „Cigóknak munka,nemkéne úgysem lesz benne köszönet.Amit elk....k a rendes lelkiismeretes dolgozónak kell rendbehozni.”
 • 1. RudyD 2010. február 16. 15:33
  „Há´ a tesóká´ elönfoglalkoztathatná magát valami klász kis félreeső lakatlan Ócejánijai szigetre. Oszt onnan házáúszhátná´. A pízt megcsak küggyétek ide! Hásznos gázdáságtámogátásrá fordíjom szemíjjessen!
  Éjjen a mágyár élemiszéripá´ ! Jókis´ náráncsós´ kiffröccs!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztálytársát zsarolta a 12 éves fiú

A gyerek folyamatosan veréssel fenyegette társát, és összesen 21 ezer forintot szerzett el… Tovább olvasom