Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

2012: 500 milliárd - 2013: 900 milliárd

A Matolcsy György nemzetgazdasági és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által kedden bemutatott Széll Kálmán Tervben foglalt intézkedések a kormány tervei szerint jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-ban 900 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyenlegét. A forint a kiadáscsökkentés hírére erősödött, majd a terv bemutatása után gyengült; a program meghirdetése eltérően hatott a vezető tőzsdei részvényekre. Az elemzők, gazdaságkutatók a vázolt irányt jónak tartják, a piac a kivitelezés részleteit várja.

A program megvalósítása a kormány tervei szerint azt eredményezi, hogy 2014 végére a bruttó hazai termék 65-70 százalékára csökkenthető az államadósság; ezt a maximumot az új alkotmány is tartalmazza majd.
Az intézkedési terv rögzíti: az államadósság csökkentése együtt jár majd a költségvetési hiány csökkentésével: idén 2,9, 2012-ben 2,5, 2013-ban 2,2, 2014-ben pedig 1,9 százalék lehet a GDP arányos költségvetési hiány. A Széll Kálmán Tervvel és az Új Széchenyi Tervvel pedig megalapozható egy 4-6 százalék közötti gazdasági növekedés, ez pedig - Matolcsy György szerint - megalapoz egy 300 ezerrel magasabb foglalkoztatási szintet.

A kormány államdósság-csökkentést szolgáló intézkedéseket hirdetett meg, amelyek kivitelezését dátumokhoz kötötte, az új szabályok alapján a legtöbb lépés a jövő évtől érezteti hatását.

A tervek szerint július 1-jéig kell elkészíteni az új gyógyszer-finanszírozási rendszerről, a rezsiköltségek befagyasztásáról, új közbeszerzési törvényről, új közmunkaprogramról, a rokkanttá nyilvánításról és a korengedményes nyugdíjak új rendszeréről, a táppénz-folyósítás szabályainak felülvizsgálatáról és a közszolgálati életpálya modellről szóló tervezeteket.

Szeptemberig fogadnák el köz- és felsőoktatási új szabályokat, december 31-ig pedig megalkotják az új nyugdíjszabályokat, a vállalkozások adósságterheit csökkentő lépéseket; 2012. január 1-ig felülvizsgálják a korábbi rokkanttá minősítéseket.

Jövő évtől kezdődik a közösségi közlekedés szervezeti konszolidációja, elindul az új közmunkarendszer, hatályba lép az új nyugdíjrendszer, 2012 szeptemberétől indul az új köz- és felsőoktatási törvény, 2013-tól pedig az új használatarányos elektronikus út-díjrendszer.

Az intézkedések eredményeként egyebek között a jövő évben a közösségi közlekedés átalakításával új díj-, kedvezményrendszer léphet életbe, ezzel párhuzamosan csökkenthető lesz a teljes árú menetjegyek ára. Újdonság az is, hogy a kormány hatósági árképzéssel és az extraprofit visszaszorításával fagyasztja majd be a legfontosabb rezsiköltségeket, ahogy az is, hogy a tervek szerint megszűnne a korhatár előtti nyugdíjba menetel.

A program része az is, hogy jövőre még a 2010-2011-es bankadót szedik be, ez 90 milliárd forinttal segíti az államadósság-csökkentést, illetve 2013-2014-ben még nem csökken 19 százalékról 10 százalékra a társasági adó általános szintje, de 500 millió forint nyereségig megmarad a 10 százalékos adómérték. Ez 120 milliárd forinttal segíti az államadósság-csökkentés programját.

Az államháztartás bevételét növelő tételeket egy 2012. január elsejétől létrehozott Államadósság-csökkentő Alapba helyezik, amely így 2012-ben 90 milliárd forint, 2013-2014-ben 220-220 milliárd forint többletbevétellel kalkulálhat és mindkét évben a befolyt összegekkel csökkenti Magyarország államadósságát.

A program kitér arra is, hogy egyes területek az új Széchenyi Tervből milyen mértékben részesülnek.

A kormány leszögezte azt is, hogy az államadósság-csökkentéshez nem megszorításokra, hanem szerkezeti reformokra van szükség.
A forint délelőtt erősödött, arra a hírre, hogy a terv a piaci várakozásokat meghaladó költségvetési hiánycsökkentést tartalmaz. A terv bemutatása után, kora délután viszont gyengülni kezdett, amiben devizapiaci kereskedők szerint szerepe volt annak, hogy az intézkedések végrehajtása körül kockázatokat látnak a piaci szereplők.

Eltérően hatott a tőzsdei vezető részvényekre a Széll Kálmán Terv részleteinek bemutatása, a bankadó harmadik évi összegének megemelése, a nyereségadó csökkentésének kitolása gyengítette a papírokat; részvénypiaci elemzők szerint azonban ennek hatásait az intézkedések kedvező piaci fogadtatása ellensúlyozhatja.

A bejelentést megelőzően - a kiszivárgott hírek hatására -, majd a terv ismertetését követően azonnal gyengült a Mol, az OTP és a Richter, néhány órával később azonban mérséklődött veszteségük.

A piaci elemzők elégedettek voltak a Széll Kálmán Terv irányával, céljával, de - mint mondták - a piac több részlet megismerését várja.
A gazdaságkutatók a programról azt mondták: a kormány strukturális reformterve, és a közölt, 2013-ra 900 milliárd forintos egyensúlyjavítás jól cseng, de 90 százalék a végrehajtáson múlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

PDSZ: Abszolut rossz ötlet a 15 éves korhatár

Magyarországon nem olyan képzetlen 15 évesekre van szükség, akik csupán alapfokú végzettséggel rendelkeznek. Tovább olvasom