Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

20-25 ezer forintba is kerülhet idén az iskolakezdés

Az általános iskolákban több mint 100 ezer elsős kezdi meg tanulmányait a jövő hét hétfőn kezdődő tanévben.
A 12 évfolyamon összesen 1 millió 381 ezer diák ül iskolapadba, ez csaknem százezerrel kevesebb, mint tavaly, de iskolából és tanárból is kevesebb lesz. Pontos számokat egyelőre nem tudni, mivel a fenntartók az iskolakezdés előtti napokban is dönthetnek az átszervezésekről. Szeptembertől azonban csaknem félezer iskola és óvoda már biztosan megszűnik. A szakszervezet szerint a kötelező óraszám emelésével együtt így akár 10 ezer tanár vesztheti el az állását.

Egy első osztályos gyereknek 20-25 ezer forintba is kerülhet idén az iskolakezdés, egy olcsóbb hátizsák ugyanis 5-10 ezer forint, egy komplett tolltartó 1-2 ezer forint körül mozog, de meg kell még venni egyebek között a körzőt, temperát, zsírkrétát, rajzlapot és tornazsákot is.

A tankönyvekért átlagosan több mint 5 százalékkal kell többet fizetni idén, mint tavaly. Az alsósok könyvcsomagjai átlagban 5 ezer forintba kerülnek, de az első évfolyamokon 10 ezer forintnál is több lehet. A felsőbb éveseknél is 10 ezer forint körül van a tankönyvcsomagok átlagos ára, egyes évfolyamosoknál azonban a 15-20 ezer forintot is elérheti - derül ki a szaktárca adataiból. A legolcsóbb középiskolai kiadvány egyébként 133 (elsős felmérő feladatlapok), a legdrágább 6944 (gépjárműszerkezeti szaktankönyv) forintba kerül.

Tankönyvtámogatásra (ingyen tankönyv vagy hozzájárulás) a tavalyi 7,7 milliárd helyett idén már csak 6,43 milliárd forintot különítettek el. Ingyen tankönyvre jogosult az a diák, aki tartósan beteg vagy fogyatékos, három vagy többgyerekes családban él, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, illetve ha nagykorú, de saját jogán családi pótlékra jogosult. Az idei évtől kezdve tehát már nem jár automatikusan a támogatás a gyermekeit egyedül nevelő szülőknek. Ingyenes tankönyvre az előzetes becslések szerint több mint félmillió diák jogosult, amely 220 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi szám.

Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füst egy szolnoki toronyházban

Tovább olvasom