Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

1. feladat

A válaszban az érettségizőnek irodalmi élményként befogadott alkotásokról kellett beszámolnia. Csak valóban olvasott és a maga számára értelmezett regények kapcsán formálhatott hiteles véleményt, hiszen az idézett szöveg a művek címe és szövege közti lehetséges kapcsolattípusokra utal. Kiinduló szempontként azonban nemcsak az irodalmi „élményanyagot”, hanem a magyar nyelv követelményrendszerében megjelenő ismeretanyagot is használhatott a vizsgázó (szövegtani, retorikai ismereteket: cím szerepe, témamegjelölő vagy „rejtélyes”, várakozást keltő cím használata hatáskeltő eszközként).

Tartalmi szempontból a lehetőségek tárháza állt a jelöltek előtt. A magyar és a világirodalom egyik legnépszerűbb és legsokszínűbb műfajával kapcsolatban kellett véleményt formálniuk. A követelményrendszer számos regényt tartalmaz kötelező, illetve ajánlott olvasmányként, a címek pedig a közös munka eredményeként alaposan bevésődhettek a diákok tudatába. Első lépésként tehát minden bizonnyal számot vetettek a lehetséges hivatkozásokkal, melyek sorába bekerültek a klasszikus opusok ugyanúgy, mint a mai sikerkönyvek.
A második gondolat: Umberto Eco véleményével nem érdemes vitatkozni. Egyetérteni viszont nehéz. Főleg több oldalon keresztül. Tehát cáfolni kellett, kellő tisztelettel. Illett (volna) felvezetni némi esztétikai-műfajelméleti hátteret a regényíró – általában az epikus szerző – műalkotáshoz való viszonyáról, szerepéről. Az álláspont megfogalmazása és kifejtése ezután következhetett. A legfőbb érv a nem műértő, rutintalan olvasóé, aki szereti, ha a cím sejtet, sugall, várakozást ébreszt – ha segítséget nyújt. Fel lehetett vetni a különböző korok regénytípusait, műfaji változatait (kaland- és jellemregény, pikareszk, utaztató, eszme- és mítoszregény). A hivatkozások (pl. Voltaire – Candide, Rousseau – Új Héloise, Goethe – Az ifjú Wer-

ther szenvedései, Hugo, Tolsztoj, Mikszáth, Móricz, Kosztolányi, Thomas Mann, Bulgakov, Hemingway, Németh László és így tovább korunk „hőseihez”) címértelmezése kellőképpen alátámaszthatta az érvsorozatot.
Természetesen figyelni kellett a megfelelő szabatosságra, a feszes és arányos szerkesztésre, a műfajnak és a helyzetnek megfelelő nyelvi igényességre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestek az utcán

Az iraki rendőrség 43, fejlövéssel megölt ember holttestét találta Bagdad utcáin az utóbbi 24 óra… Tovább olvasom