Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 11°C Még több cikk.

14 év alattit csak az utazás megkezdése előtt lehet leszállítani a buszról

A Volán társaságok az ombudsman ajánlására megváltoztatták az utazási feltételeket, ezentúl a helyi és helyközi menetrend szerint közlekedő Volán-járatokon a kísérő és jegy nélkül utazó 14 éven alul kiskorút csak az utazás megkezdése előtt lehet kizárni az utazásból - tájékoztatta Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója az MTI-t.


Saslics Elemér elmondta, hogy felülvizsgálták a felnőtt kísérő nélkül utazó gyerekek utazási szabályait, és az eredményről, az utazási feltétel megváltoztatásáról tájékoztatták az ombudsmant.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala március 23-án arról tájékoztatatta az MTI-t, hogy a Volán busztársaságok utazási feltételeinek módosítását javasolja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, miután megvizsgálta egy Volán buszról leszállított tízéves gyerek esetét. Az ombudsman szerint egy jegy és kísérő nélkül utazó kiskorúval szemben nem alkalmazható ugyanaz a szankció, ami egy felnőtt esetében megengedett.

Korábban a Volán Egyesülés vezérigazgatója hangsúlyozta: véleménye megegyezik az ombudsmanéval abban, hogy a vizsgált esetben a bérlet hiánya miatt meg lehetett volna tagadni a felszállást.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. pancser 2011. június 02. 21:37
  „Madarász" Te nekem ne magyarázz két gyerekem is volt kicsi, volt jegyük bérletük, talán soha nem hagyták otthon nem emlékszem. Jól tudták jegy nélkül nem szabad utazni. Utálom a lompos rendetleneket, kiket a hasonlók vesznek védelmükbe nyilván!”
 • 22. bee* 2011. június 02. 16:59
  „először egypár buszsofőr viselkedésén kellene változtatni..”
 • 21. kurbli 2011. június 02. 16:26
  „15. kisember1!
  Én is inkább gyereknek segítek ha kell, de azért senki se várhatja el tőlem(senkitől se) hogy naponta 3-4 gyerek buszjegyét én fizessem ki, de irigylem azokat az embereket, akik arra keresnek, hogy mindet "jótékony célra fordítsák"
  Ha te ilyen vagy, én kalapot emelek előtted.
  Mondhatok olyan megállókat, ahol járatonként 3-4 gyereknek fizethetném én az utazását, mert soha sincs pénzük!
  Van erre egy mondás, könnyű más ****-hoz a csalánt verni.”
 • 20. kurbli 2011. június 02. 16:20
  „Madarász!
  Nem viszonzást vártam, csak egy köszönömöt vártam volna, és a jegy árát, amit én fizettem be a gyerek/anyuka helyett.”
 • 19. Lárika 2011. június 02. 15:10
  „kurbli, a gyerek nem tehet róla, ha az anyja bunkó. Te rendes voltál vele; reméljük megjegyzi, és így tanul valami jót is :-)”
 • 18. Madarász 2011. június 02. 14:37
  „Csak azért teszel jót, mert viszonzást vársz érte?!
  No comment!”
 • 17. miracle 2011. június 02. 14:36
  „Ennek csak akkor van így értelme, ha minden felszállásnál mindegyiknél ellenőrzik is azonnal.”
 • 16. kurbli 2011. június 02. 14:34
  „Tudod Madarász, az én gyerekeim is voltak kicsik.
  Vittem már el én is gyereket, de úgy, ahogy előbb írtam, adtam neki jegyet, és én fizettem ki, mert a sok kedves utas csak sajnálkozott, de egy se mondta, hogy itt a jegy ára!
  Másnap jött az anyukájával, leolvastam a kicsi szájáról, hogy ez a bácsi adta a buszjegyet, na az anyuka még köszönésre se méltatott.
  Részemről ennyi, és pont.”
 • 15. kisember1 2011. június 02. 14:33
  „11. kurbli 2011.06.02. 13:37
  Hááát szívesebben segítek egy kicsi gyermeknek, mint egy alkesz kéregetőnek.

  Azért kitennélek téged a világvégén pénz nélkül, ahol senki nem áll veled szóba és megnézném, hogy oldod meg.

  Mert egy kisgyerek nemhogy így, hanem még szörnyebben érzi magát.

  Örülök, hogy nem ismerlek.”
 • 14. Madarász 2011. június 02. 14:19
  „12. hellboy780917 2011.06.02. 13:46
  Madarász: lehet nem pont őt, de én segítettem ki síró gyereket, sőt elis mentem vele. szülei nem győztek hálálkodni, karácsonykor még mindig kapok tőlük képeslapot... pedig azóta sem láttam őket, s engem se vert földhöz az a 150 forint...

  azért meg lehet különböztetni a potyázókat a szerencsétlen esetbe keveredett kisgyerekektől... <moderálva>

  Valószínűleg nem őt, mert elmentem vele a boltig, felváltottam a pénzt, feltettem a buszra és megvettem neki a jegyet haza. Nem ismertem se a kicsit, se a szüleit, de nem hiszem, hogy bármelyik sofőr azt gondolná egy kisírt szemű, kétségbeesett gyerekről, hogy potyázni akar.

  Pancser és Kurbli!
  Remélem nektek nincs gyereketek! Egy 6-8 éves gyerek elég kiszolgáltatott a nagyobbaknak, sajnos gyakran hallani, hogy elszedik tőlük a pénzt, elveszik a könyveiket, irataikat, telefonjukat és terrorizálják őket, ezen kívül az iskolákban is elég gyakoriak a lopások.
  Kurbli!
  Remélem ugyanazt kapod vissza majd az élettől, ha képes vagy otthagyni egy síró gyereket, aki bajban van! Egészen más eset a bolt, meg a benzinkút, mint egy gyerek, aki bajba jutott egy idegen településen és kétségbe van esve, potenciális célpontja a pedofiloknak, gyerekkereskedőknek. Vajon hogy számolnál el a lelkiismereteddel, ha mondjuk egy ilyen kicsit másnap a hírekben látnál halottan?!”
 • 13. pancser 2011. június 02. 13:50
  „Az emberségbe tönkre lehet menni! a sofőrnek azért mert kirúgják az állásából, a becsületes idegei meg azért mert a becstelennek áll a világ. Egy normális gyerek odafigyelt eddig, ezután nem fog. most majd nyugodtan lehet trehány a gyerek, a szülője még inkább, nem is kell venni soha jegyet, mert szabasd potyázni. Köszönöm az ilyen emberséget. Nincsen jegy nincsen busz, még sírógörccsel sem. Ha másképpen teszünk ez az ország megérdemli a sorsát! "kurbli" igazad van, aki nem ad igazat az számításból potyázik, ha teheti, szép és együtt érző lelke ellenére!”
 • 12. hellboy780917 2011. június 02. 13:46
  „Madarász: lehet nem pont őt, de én segítettem ki síró gyereket, sőt elis mentem vele. szülei nem győztek hálálkodni, karácsonykor még mindig kapok tőlük képeslapot... pedig azóta sem láttam őket, s engem se vert földhöz az a 150 forint...

  azért meg lehet különböztetni a potyázókat a szerencsétlen esetbe keveredett kisgyerekektől... aki nem tudja,..... az olyan sofőr meg <moderálva..>”
 • 11. kurbli 2011. június 02. 13:37
  „Igen, lehet embertelennek nevezni a sofőrt, aki nem viszi el jegy nélkül, lehet embertelennek nevezni boltost aki nem adja oda a kolbászt pénz nélkül, a benzinkutast, aki csak pénzért adja a benzint, és lehetne még folytatni a sort.
  Egy dolgot mindenki elfelejt, egy szolgáltatás az nem szeretetszolgálat. Emberségből senki sem tud bevásárolni a boltban, csak pénzből.
  Azt nem hiszem, hogy mindenki tudja, ha jegy nélkül viszek el egy utast, akkor én az állásomat teszem kockára. Elvihetem, ha adok neki egy jegyet, és azt én fogom kifizetni.
  Megértem, hogy valakinek elveszett a pénze, mobilja, de senki se várja el, hogy én fizessem ki a tarifát helyette, ugyan annyi az érdeke a többi utasnak is, (főleg, akik "tanácsolják", hogy vigyem el úgyis, ha nincs pénze) de egy sincs, aki kifizetné helyette.”
 • 10. Madarász 2011. június 02. 12:32
  „Azért a mai világban elég embertelen az a sofőr, aki otthagy egy másik településen egy síró gyereket, aki elveszítette a pénzét, vagy a bérletét, mert sajnos ilyenre is van példa.
  Néhány éve egy 7-8 év körüli fiúcska sírdogált a vidékinél, próbált segítséget kérni, de a felnőttek kikerülték. Kiderült, hogy elveszítette a bérletét és a sofőrök nem vették fel a buszra, nem volt nála elég pénz, nem sok hiányzott, 50-60 Ft körül hibádzott a jegy árából. Már órák óta próbálkozott, de egyik sofőr sem vette fel fizetés nélkül, hiába mondta, hogy a szülei odaadják a különbséget.

  Én bele fogalmaznám az ajánlásba azt is, hogy kiskorút nem lehet otthagyni olyan helyközi, vagy távolsági járat sofőrjének, ami nem a lakóhelyén van és a gyerek hazafelé menne.

  Ma olyan világban élünk, hogy bármikor ellophatják a gyerekektől az irataikat, pénzüket, mobiljukat. Nem szabadna őket sorsukra hagyni, nehogy eltűnjenek örökre.”
 • 9. KissLaszlo 2011. június 02. 12:27
  „hellboy780917
  Köszi a felvilágosítást, valahogy a mondat megfogalmazásával van a baj az újság részéről. Egyáltalán, ha nevezettnek nincs kísérője és jegye, nem is szállhatna fel. Szerintem helyesen így hangzana a mondat "a helyi és helyközi menetrend szerint közlekedő Volán-járatokon a kísérő és jegy nélkül utazó 14 éven alul kiskorút csak az utazás megkezdésekor lehet kizárni az utazásból, menet közben nem."”
 • 8. annobon 2011. június 02. 12:01
  „"az utazás megkezdése előtt lehet leszállítani " Én csak a "lehet" és a "szabad" szavunk jelentésbeli különbségére szeretném felhívni a T. újságíró figyelmét! Jelen esetben a "szabad" szócskát kellett volna alkalmaznia! Biztos mindenki hallotta már a közhelyet, miszerint valamit "nem szabad (csinálni), de lehet!"”
 • 7. hellboy780917 2011. június 02. 11:58
  „csap: mivel félig szakmám, javasolnám vonalkóddal ellátni a bérleteket-jegyeket, ez eddig semmilyen plussz költség, majd minden egyes ajtónál egy vonalkódleolvasót beüzemelni, valamint egy testszkennert, ami a belépők számát követi. és ha a szkennelt adat nem egyezik a bepittyentett jegyek-bérletek számával (sőt itt az érvényességet egy program elis végezheti), a busz nem indul, sofőr egyenként ellenőriz. :) és kiszűrve a potyázó.... persze ennek már van költsége, nemis kevés, de szerintem egy hónap alatt realizálhatják a nyereségből lazán...”
 • 6. hellboy780917 2011. június 02. 11:52
  „KissLaci: pedig elég érthető, aki 14 évnél igazoltan fiatalabb, s nincs felnőtt vele, azt nem lehet leszállítani menet közben a következő megállónál, sem helli járatokon, sem távolságin. csak indulás előtt ahonnan menne valahova.”
 • 5. csap 2011. június 02. 11:23
  „Goldmun: Bármelyik megállóban át lehet adni rendőrnek azt, akinek a viselkedése sért valakit. A szabályozás arról szól, hogy felügyelet nélkül nem szabad ismeretlen helyen kirakni egy 14 év alatti személyt.
  Hellboy: Az ombudsman nem Győrre találta ki, de nagy utasszámnál itt is előfordul, hogy másik ajtón szállnak fel.”
 • 4. KissLaszlo 2011. június 02. 11:16
  „Lehet, hogy én vagyok a hülye de nem értem ezt a mondatot: "a helyi és helyközi menetrend szerint közlekedő Volán-járatokon a kísérő és jegy nélkül utazó 14 éven alul kiskorút csak az utazás megkezdése előtt lehet kizárni az utazásból". Valaki segítsen értelmezni. Előre is köszi.”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legkésőbb augusztus 31-ig mindenki megkapja a magán-nyugdíjpénztári reálhozamot

Legkésőbb augusztus 31-ig megkapják a tagi kifizetéseket - a reálhozamot valamint a… Tovább olvasom