Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

„ Veletek vagyok mindennap”

„ Menjetek tehát, tegyetek tanítványommá minden népet...”

„ Íme, én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.” (Mt. 28,19. 20b)
Krisztus üzenete, igazsága, örömhíre tanítványai munkálkodásán keresztül jutott, illetve jut el a világban mindenhova. Hiszen Jézus földi munkálkodása során sohasem lépte túl Palesztina határait, ugyanakkor tanítása térben és időben egyaránt egyetemes, azaz minden kor minden emberéhez szól. Mennybemenetelével emberként ugyan eltávozott ebből a világból, azonban istenként – ígéretéhez híven – velünk maradt. S nemcsak tanításában vagy szentségének színei alatt, de azonosítja magát a szenvedőkkel, nélkülözőkkel, a háborúk és természeti katasztrófák áldozataival éppúgy, mint a békességszerzőkkel és a szívből igazán örvendezőkkel.
És éppen e sajátos jelenléte által van módunk minden egyes napon a vele való találkozásra. A Máté-evangélium utolsó soraiban megfogalmazott híres missziós parancs nemcsak a tanítványok szűkebb köréhez intézett kérés volt, hanem ebből a küldetésből keresztsége révén, hivatásának mértéke szerint – a mai napig – részesedik minden egyes Krisztus-hívő.
A mindennapi életben való becsületes helytállás valamennyiünk lelkiismereti kötelessége. A csendes példaadás mindig hitelesebb, vonzóbb, mint a látványosan harsogó, tartalom nélküli, teátrális „tanúságtevés”. Nem kell mindig fennkölt szavakkal hirdetni meggyőződésünket, keresztény elköteleződésünket, viszont ha kérdeznek, illetve közös sorsunkat hosszú távon meghatározó döntéseinkben kötelesek vagyunk határozott állásfoglalással tanúságot tenni krisztusi értékeink mellett.
Egy szétesett társadalomban különösen fontos, hogy a benne élő keresztények tanúságtétele minden ember számára erkölcsi viszonyítási alapot, helyes irányt mutasson, illetve valamiféle kohéziós erőt jelentsen. Ebben az értelemben tehát a hívők méltatlan magatartása nemcsak az egyházat gyengíti, de a társadalom egészét szintén hátrányosan befolyásolja.
Amikor családi, lakó- vagy munkahelyi közösségeinkben nem megfelelően alakulnak a dolgaink, önmagunktól is meg kell kérdeznünk: meggyőződésünket, Krisztus-hívségünket vajon hitelesen tükrözik-e mindennapi cselekedeteink? A mi helytállásunk (is) szükséges ahhoz, hogy Krisztus jelenléte a világban mások számára is „kézzelfogható” legyen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VB-kvíz értékes nyereményekkel!

Legyen Ön az a szerencsés, aki megnyeri a nagy képernyős SONY televíziót vagy a SONY DVD lejátszót! A VB időtartama alatt (június 9-től július 9-ig) minden nap (vasárnap kivételével) felteszünk egy-egy kérdést, melyekre Ön válaszolhat. A játék alatt összesen 26 pont gyűjthető össze! A 20 vagy annál több pontot összegyűjtő játékosok között kisorsolunk egy nagy képernyős SONY televíziót, a 10-nél több jó választ adók között pedig egy SONY DVD lejátszót! Tovább olvasom