Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

„ Nem a gazdaság egésze van bajban!”

A mostani költségvetés jó büdzsé, csak az első hónapokban túlszaladtak annak tervein – mondta tegnap Lendvai Ildikó (MSZP). Varga Mihály (Fidesz) szerint kritikus mértékű az államadósság, ahogy azt Gyurcsány Ferenc már maga is elismerte internetes naplójában.
A Fidesz szerint minden kormányzati lépés előfeltétele, hogy készüljön reális helyzetértékelés a gazdaság és az államháztartás állapotáról – mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a kormány a választások előtt arról beszélt, hogy minden rendben van a gazdaságban, most pedig maga Gyurcsány Ferenc is elismeri internetes naplójában, hogy az állam a gyenge pont, mert túlköltötte magát, sokat vállalt, és ezért bajban van. „Mintha arra akarnának bennünket felkészíteni, hogy itt baj van” – jegyezte meg az Orbán-kormány pénzügyminisztere.
Hozzátette: kritikus mértékű az államadósság, Magyarország a 25 uniós tagország legnagyobb, 7,5 százalékos hiányával „büszkélkedhet”, a gazdasági növekedés tekintetében viszont lemaradt a térség országaihoz, például Csehországhoz és Szlovákiához képest. A 7,7 százalékos munkanélküliségi ráta is azt jelzi, hogy a gazdaság beteg.
A szocialista párt frakcióvezetője, Lendvai Ildikó tegnap a közszolgálati televízióban kérdésekre válaszolva a megszorításokról, a költségvetésről és a gázárak változásáról beszélt.
Elmondta: javaslatukban az áll, hogy a vezető köztisztviselők létszámát, főosztályvezetői szinttől felfelé, 20 százalékkal csökkentenék. Hangsúlyozta: az államháztartás „kimenő kapuját”, a pénzköltést szűkebbre kell venni, az államigazgatásban mintegy 100 milliárdos összeget meg lehet spórolni. „Fegyelmezettebbé, takarékosabbá kell tenni a parlament gazdálkodását.”
Az MSZP frakcióvezetője szerint azonban a legnagyobb pénznyelő, ugyanakkor a leginkább pénzszűkében lévő intézmény az önkormányzati rendszer, ezért a széttagolt megyerendszerből a régiórendszer, a kistérségi összefogás felé lépnének. Utóbbi kapcsán elmondta: nem szükségszerű, hogy mind a 3200 önkormányzat ugyanazokat a hatóságokat egyedül tartsa fenn, hanem ezt megtehetnék kistérségi szövetségben is. Csökkentenék az önkormányzati testületek létszámát is.
Lendvai Ildikó arra a kérdésre, hogy megszüntetik-e a gázár-támogatási rendszert, azt válaszolta: a rendszert átalakítanák oly módon, hogy szociális alapú tarifát alkalmaznának.
Másik kérdésre válaszolva azt mondta: egyetértenek azokkal az elemzői véleményekkel, amelyek szerint a magyar gazdaság állami szférája nagyon nagy bajban van, s a hiány tovább nem tartható. „De nem a gazdaság egésze, a piacgazdaság van bajban, az nagyon is jól megy, az államháztartás túl pazarló, ezt nem tudjuk tovább fenntartani” – mondta a politikus. A mostani költségvetés jó büdzsé, csak az első hónapokban túlszaladtak annak tervein – hangsúlyozta. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

rabóczki balázs a sportkórház lakója

A budapesti Sportkórház lakója Rabóczki Balázs, az FC Sopron kapusa. A hálóőr alapos kivizsgáláson… Tovább olvasom