Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

„ Istennek terve volt velem”

Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Egyes források szerint „a vörös csillag uralma Közép-Európában egymillió emberéletet követelt”.
A magyar országgyűlés hat évvel ezelőtt döntött arról, hogy február 25-én – Kovács Béla kisgazdapárti elnök 1947-es elhurcolásának napján – a kommunista diktatúrák áldozatairól emlékezzenek. Azokról a százezrekről, „akiket testileg-lelkileg megnyomorítottak, akiket üldöztek, kitelepítettek, a deportáltakról, azokról, akik a második világháborúban a Gulag kényszermunkatáboraiba kerültek, akiket »málenkij robot« címén Szibériába »utaztattak«, s onnan nem tértek vissza soha, akiket az ötvenhatos forradalom leverése után kivégeztek, bebörtönöztek”.
Solymos Szilveszter bencés szerzetes „életfogytos papként” 1950-től 1956-ig volt rács mögött. Sok minden történt vele, az idős atya mégis azt vallja: a lelkéhez nem jutottak el az ávósok kínzásai, kegyetlenkedései, belül mindvégig szabad maradt.
– Kint az élettől nem kaptam volna olyan lehetőségeket, nem tudtam volna úgy elmélyülni a lélek dolgaiban, nem tudtam volna olyan szabad lenni, mint odabent. Az Istennek terve volt ezzel, amit akkor nehezen értettem, de ma hálás vagyok érte... Nem könnyű kimondani, de nagyon szeret engem az Úr, hogy ennyire megpróbált.
Az ötvenhatos győri ávós sortűzben nővérét, Máriát veszítette el Székely Sándorné Máté Gizella. Az asszony elmondta: másfél évszázad telt el azóta, de a történteket nem tudja soha elfelejteni. Gyakran gondol például a temetésre, ahol mély együttérzéssel vett részt „a fél megye” és fentről, repülőgépről fényképezték a gyászoló tömeget.
– Máig kísért a múlt. Évekkel ezelőtt egy zarándoklaton vettem részt, ahol az egyik útitársam felismert és úgy szólított meg: „Nem te vagy az a »bizonyos« Máté lány?” Nem rosszindulatból mondta, de mégis valahogy olyan furcsa volt ezt ennyi idő után, így hallani. Édesanyám – aki nagyon sokat szenvedett a nővérem mártíriuma miatt – szeretetre tanított mindegyikünket. Ez él bennem, így tudom csak sajátos távolságtartással megélni a múltunkat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nullpártrendszer

Javaslom a tisztelt Olvasóknak a nullpártrendszert, az anarchia szabályozott változatát. Tovább olvasom