Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

„ A támadásokról szólt a gyűlés”

Bezenye és Mosonmagyaróvár polgármesterei visszautasítják azokat az ellenük irányuló felvetéseket, amelyek a Bezenye-Paprét Jövőjéért Egyesület minap rendezett gyűlésén hangzottak el.
Lapunk hétfői kiadásában számoltunk be a Bezenye-Paprét Jövőjéért Egyesület első üléséről, ahol a jelenlévők többek közt a kaszinóváros és a papréti laktanya hasznosítása körüli sérelmeiket mondták el, illetve olvasták a polgármester fejére.
A gyűlésen elhangzottakra reagálva Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár polgármestere sajnálatát fejezte ki, hogy a különböző vélt érdeksérelmek miatt egymásnak feszülő indulatok miatt éles polémia alakult ki Bezenyén. Szerinte ez nem használ a térség szempontjából fontos beruházásnak, aminek az előkészítése már az utolsó stádiumba került.
– A falugyűlésen a személyemmel kapcsolatban elhangzott rosszindulatú kijelentéseket követően több bezenyei lakos is felhívott és elhatárolta magát a kijelentésektől, hiszen tudják, mennyit tettem az elmúlt időszakban a településért. Mint például a templom felújításához szerzett pályázati forrás és a laktanya önkormányzati tulajdonba kerülése – mondja Stipkovits Pál.
– Érthetetlen számomra a falugyűlés egyik résztvevőjének felszólalása, miszerint tavaly októberben egy pénzügyi bizottsági ülésen ajánlatot tettem – az Euro Vegas beruházójának jogi képviselőjével – egy közös vállalkozásra a laktanya hasznosítását illetően. A bizottsági ülésen jelentettem be, hogy sikerült megszerezni a településnek az objektumot. Itt valóban ajánlatot tett a beruházó jogi képviselője, ám ebben nekem nem volt szerepem. Azzal, hogy megszereztem a laktanyát Bezenyének, az én szerepvállalásom be is fejeződött az ügyben, a hasznosítással kapcsolatos egyeztetésektől azóta is tudatosan távol tartom magam, ez a bezenyeiek dolga.
– A falugyűlésen felszólaló azt állította, az óvári ipari park területének nyolcvan százaléka Asamer úré, s pont ő verte fel olyan magasra az árakat, hogy nem települtek be cégek. Sajnos téves információkat kapott mosonmagyaróvári patrónusától a hozzászóló, hiszen Asamernek nincs területe az ipari parkban. Kizárólag a park hasznosítására létrejött MILÜP Kft. társtulajdonosa. Amennyiben az övé lenne a terület, biztos vagyok abban, hogy már jóval előbbre tartana az ipari park ügye.
„ Az elhangzott rosszindulatú megjegyzések ellenére sem bántam meg, hogy lobbiztam Bezenyéért, hiszen a településen élők többsége tisztában van az előttük álló lehetőségekkel.”
Schmatovich Mátyás, Bezenye polgármestere szerint a Bezenye-Paprét Jövőjéért Egyesület gyűlésén a meghívó szerint a jövőről kellett volna beszélni, ehelyett egy előre megírt forgatókönyv alapján számonkérés és támadások kereszttüzébe került.
– Mára kiderült, hogy az egyesület nevében meghirdetett gyűlésnek nem volt legitimitása, mivel a szervezetet a bíróság nem jegyezte be. Ettől még az előzetesen meghirdetett célok megvalósulhattak volna, ám kizárólag kampánygyűlésről volt szó. Az egyesület mögött álló személyek politikai ambícióik megvalósítása érdekében akarják kihasználni a szervezet tagjait – jelentette ki Schmatovich Mátyás.
– A gyűlésen elhangzott néhány javaslat a laktanya-hasznosítást illetően, amelyekre nem tudtam ott reagálni. Felvetették például, hogy egy pozsonyi cég építene itt fel logisztikai bázist. Ez a felvetés többek közt azért is megalapozatlan, mert az ilyen létesítményeket jól megközelíthetően, főút- és vasútvonalak mellé szokták telepíteni zöldmezős beruházásként, nem pedig erre alkalmatlan, épületekkel és bunkerekkel teletűzdelt területen. A másik ajánlat szerint könnyűipari üzemet kellene létesíteni a laktanyából. Köztudott, hogy ma a már meglévő könnyűipari vállalatok inkább kitelepülnek Magyarországról, mint hogy újabb üzemeket hoznának létre.
– Az egyik felszólaló szerint a laktanya őrzése két nyugdíjassal is megoldható lenne. A jelenlegi hivatásos őrök hetente érnek tetten fémgyűjtőket és akadályozzák meg, hogy bejussanak az objektumra. Nem hiszem, hogy két nyugdíjassal megoldható lenne ez a feladat – vélekedett a polgármester.
A földeladásokkal kapcsolatban felhozott vádakra reagálva Schmatovich Mátyás elmondta: senkinek nem könyörgött ezért, az eladásokkal kapcsolatos tárgyalásokban nem vett részt és utólag egyetlen olyan visszajelzést sem kapott, hogy valaki rosszul járt volna az üzlettel. Meggyőződése, hogy a falu józan többsége látja, milyen fontos ez a beruházás a település – és az egész régió – jövőjére nézve, és értékelik a képviselő-testület ez irányú eddig végzett munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltik Kubában élő szeretteiket

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom