Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

„ A magyar társadalom még négykézláb van”

Folytatás az 1. oldalról.

A konferencia különlegessége volt, hogy „Iránytű a régiónak” címmel pódiumbeszélgetést is szerveztek, amelyen Jakupcsek Gabriella, Katona Klári, Hankiss Elemér, Havas Henrik és Bakács Tibor osztották meg gondolataikat a hallgatósággal az útkeresésről, az együttműködés lehetőségeiről, az egymás iránti felelősségről.
A beszélgetés előtt Havas Henrik Hankiss Elemér társaságában szívesen osztotta meg gondolatait a Kisalföld munkatársával a civil társadalomról, illetve annak hiányáról.
– A regionalizmus kérdése legalább 500 ember biznisze. Ebben én nem vagyok bent, ezért nem is értek hozzá, erről nem mondhatok semmit – válaszolta lapunk kérdésére Hankiss Elemér. – A civil szféra létezik, akad néhány nagyszerű társaság, de az egész sehol sincs. Vannak énekkarok, zenekarok, egyesületek, klubok, de egészében a magyar társadalom még négykézláb van közéleti, politikai értelemben.
– Sok idő – kapcsolódott a beszélgetésbe Havas Henrik.
– Valóban, de sokat segíthet a média, hogy legalább fél lábra álljunk – értett egyet Hankiss. – Van néhány kiváló műsor, de a többség hervaszt és nem azzal törődik, amivel kellene törődnie. Vegyük például a hírműsorokat, nálunk még provincia van – kivéve egy-két jó műsort –, tíz hír közül tíz magyar vonatkozású, vagy kilenc és fél. Mikor hallottunk hírt Dél-Amerikáról? Afrikáról, Ázsiáról semmit nem tudunk. Egyszerűen be vagyunk zárva a kis magyar világba, néha ugyan megszólal egy csinos nő Brüsszelből. Nekünk ez a világ. Mi történik Romániában? Szlovákiában? Sejtelmünk sincsen.
– Egyetértek Hankiss Elemérrel – mondotta Havas. – A hírszerkesztő ma a legnagyobb hatalom. Több millió hírből kell választania. A nagy kérdés, hogy kinek a szempontjai szerint dönt. Nyilván fontos a tulajdonosi szempont. A szórakoztatva tájékoztatni műsorokban elsikkad a dolog lényege. Olyan híreket kellene adni, ami segíti az embereket, hogy eligazodjanak a világban. Erről Magyarországon pillanatnyilag szó nincs. A tulajdonosi érdekekbe nálunk belejátszanak a politikai érdekek is. A mindenkori kormányoknak viszont az az érdeke, hogy a hírműsor egy olyan világról tudósítson, amit megígért a programjában.
– Ebből a helyzetből az idő múlása vezethet ki bennünket, másrészt remélem, hogy lassanként felnő egy kicsit bátrabb újságírói csapat, amely majd többet próbál mondani – folytatta Hankiss. – Létrejöhet még néhány lap, így több tulajdonos lesz, több autonóm háttérrel, egymást kiegyensúlyozva. Csökkenhet a politika mai túlsúlya, ha például a civil társadalom kicsit felnő és a körmére néz. Ha a politika és a gazdasági élet közötti kapcsolat kiegyensúlyozottá válik, mert jelenleg nem normális, mert kliensrendszer van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májfoltok nélkül

Bár csodaszerek nincsenek, néhány ügyes trükkel leigázhatjuk a nemkívánt foltokat testünkön. Tovább olvasom