Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

„ A fizetés nem szimpátia kérdése”

Az érdekvédelmi szervezetek képviselői szerint több mint száz dolgozót érint az eddig juttatott kórházi pótlékok megvonása Mosonmagyaróváron: az átsorolást már megkapták, többségük most perre mehet.
Tukovics Jánosné, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének városi titkára, dr. Marton Péter, a Magyar Orvosok Szövetsége és Hajtóné Venesz Gizella, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának helyi elnöke a Karolina Kórház több mint száz dolgozóját érintő pótlékok eltörléséről beszélt a Kisalföldnek.
– Az előzmények egészen tavaly nyárig nyúlnak vissza – kezdte Tukovicsné és Hajtóné. – Az igazgató a megbeszélések után októberben kijelentette, hogy egyoldalúan felmondja a kollektív szerződést, s visszavonja a nem kötelező pótlékokat.
– Ez a felmondás azonban érvénytelen volt – folytatja dr. Marton Péter. – Szabálytalan, mivel a jogászok szerint sem tartották be az ilyenkor szokásos „hivatalos lépcsőket”: tehát a kollektív szerződés azóta is érvényben van. Ez a pótlék valóban adható juttatás. Azt hangsúlyozta mindenki, hogy a többi megyei Kórházban nem is adnak ilyet: azt azonban „elfelejtették” hozzátenni, hogy ott más jogcímen, esetleg az alapbérbe illesztve kapnak a dolgozók ellenszolgáltatást a többletmunkáért. Ha itt nincs ez a pótlék, akkor például egy azonos életkorú, s a szakmában ugyanannyi ideje dolgozó nővér és főnővér azonos összegű fizetést kapna: holott a főnővérnek többletfeladatai vannak.
– Körülbelül száz dolgozót érint a megvonás: ez fejenként bruttó 5–40 ezer forintot tesz ki – folytatja Tukovics Jánosné. – Főleg a húsz vezetői pótlék kifizetését kifogásolja a Kórházi menedzsment. Lassan egy éve tart a huzavona: az igazgató kompromisszumos felajánlása elfogadhatatlan volt: saját hatáskörben, differenciáltan akarta eldönteni, kinek fizet pótlékot. Ezt nem tudta elfogadni az érdekképviselet, hisz ez így akár szimpátia kérdése is lehet. Mivel nem mentünk bele, a menedzsment később mást nem is ajánlott.
– Nem hisszük, hogy évi 22–23 millió forinton múlik, hogy ez a Kórház csődbe megy-e: ugyanis ekképp árnyalják az ügyet – mondta dr. Marton Péter. – Mivel szerintem belátták, hogy a kollektív szerződés felmondása nem volt jogszerű, ezért eddig nem vették el a pótlékokat. Most azonban az érintettek megkapták az átsorolásukat, ami június elsejétől lép életbe: vagyis ezt a juttatást már nem kapják meg. Emiatt úgy tűnik, lesz, aki perelni fogja az intézményt. Elmérgesedett a helyzet: „ne akarják már a Kórház csődjét és a kompromisszumkészség hiányát a dolgozókra, érdekképviseletekre kenni”. Az önkormányzattal való tárgyalásainkon úgy tűnt, hogy a városvezetés szerint a Kórház csődje csak az itt dolgozó ötszáz embert érintené: holott a hozzánk járó 80 ezer beteget is. Tizenöt év alatt mindig voltak kisebb elvonások: két éve már, hogy étkezési jegyeket – az önkormányzati intézmények közül egyedül mi – nem kapunk. Ebbe is beletörődtünk. Az önkormányzat felteszi a kezét, mondván, a rekonstrukcióval megtette a maga dolgát, a működési költségekhez már nem tudnak hozzájárulni. Úgy tudjuk, a menedzsment azt kérte az osztályvezető orvosoktól, hogy a feszültség csökkentése miatt ők is mondjanak le vezetői pótlékuk egy kisebb részéről. Létszámot már egy csődbiztos sem tudna csökkenteni, hisz akkor nem felelne meg az intézmény a minimumfeltételeknek. A pótlékot valószínűleg ő is elvenné, ám három hónapos felmondási idővel: ezután azonban a dolgozó nem lenne köteles elvégezni a pluszfeladatokat. A dolgozók elkeseredettek, egy részük jogi lépéseket fontolgat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen nyári szezonra számít?

Tovább olvasom