Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

12 tipp az előléptetéshez

A vállalati ranglétrán való feljutáshoz kemény munka, jó időzítés és egy kis szerencse is szükséges.

1- Légy mestere annak amit most csinálsz

Még akkor is, ha tudod, hogy nem a mostani pozíciód életed munkája, csináld teljes gőzzel! Rögzítsd az eredményeidet! Találj rá módot, hogy még produktívabb legyél! Mutass rá olyan lehetőségekre – természetesen a megfelelő háttérmunka elvégzése után – amelyekkel csökkenthetőek a költségek. Fogadd el a konstruktív kritikát! Mindig légy felkészült, annak érdekében, hogy ne kényszerülj defenzív pozícióba, ne kelljen megvádolni a kollégáidat, s ne essen folt a professzionalitást sugárzó arculatodon.

2- Jelentkezz önként (értékes) extra feladatokra

Tervezd meg a stratégiádat. Néha jobb, több kisebb dolgot megcsinálni, mint belevágni egy nagyobb szabású projektbe a napi munkád mellett. Míg a többiek tapossák egymást az aktuális „nagy dobásért", felismerik a te tehetségedet is, ha megbízhatóan elvégzed a kisebb, kevésbé népszerű feladatokat is.

3- Tegyél róla, hogy a főnöködet dícsérjék

Még ha nem is vagy oda a mostani felettesedért, tegyél róla, hogy sikeresnek mondhassa magát. Ha őt előléptetik, valaki más kerül a helyére. Miért ne lehetnél éppen te? Ha tudják rólad, hogy megfelelő a tudásod, érdekel a munkád és a képzettségeid is megvannak hozzá, számításba fognak venni. Ne legyél azonban túlzottan nyomulós, egyrészt nem leszel túl népszerű a kollégáid között, másrészt, ha a főnöködet bármi miatt lapátra teszik, ne akard, hogy automatikusan párhuzamba állítsanak vele.

4- Légy jóban a személyzetisekkel

Ha összeismerkedsz azokkal, akik a személyi változtatásokat intézik, hamar megtudhatod, ha megüresedni látszik valamelyik pozíció. A HR-osztályon az igénybe vehető tréninglehetőségekről is tájékozódhatsz. Engedd, hogy kitudódjon, hogy hosszú távon tervezel cégnél dolgozni. Így ha döntést hoznak a továbbképzési lehetőségekről, jó esélyed van rá, hogy a neved rákerül a listára.

5- Legyél jóban a kollégáiddal

Nem kell feltétlenül szeretned minden munkatársadat, de nem senkinek sem kell tudni, ha valakivel problémáid vannak. Legyél udvarias, megfontolt és előzékeny. Viselkedj csapatjátékosként és oszd meg az elismerést másokkal. Ha elismered kollégáid teljesítményét, bizalmat és tiszteletet kapsz cserébe. Ügyelj a jó hírnevedre. Kezeld a magánügyeidet a helyén és még véletlenül se mondj olyasmit, amit valaki elől elhallgatnál.

6- Légy jó vezető

A ranglétrán az egyes fokok meghódításához vezetőként is kell viselkedned. Bátorítsd a kollégáidat, ismerd fel a különleges teljesítményeket, s néha szervezz közös programokat. Kiváló csapatépítő hatása van, ha néha-néha elugrotok egy sörre a többiekkel munka után.

7- Gondoskodj utánpótlásról

Ha te vagy az egyetlen, aki a munkádat jól el tudja végezni, akkor bizony sokáig fogsz ugyanannál az asztalnál ülni. Oszd meg a tudásodat és a képzettségeidet másokkal. Ha szabadságra mész, kérj meg másokat, hogy bizonyos feladataiddal segítsenek ki, s tanítsd meg nekik, hogyan csinálhatják jól.

8- Szerezz egy mentort

Találj valakit, akiben megbízol, lehetőség szerint egy idősebb vezető beosztású kollégát, akinek rengeteg tapasztalata és még több kapcsolata van. Kérjél tőle tanácsokat. Vitasd meg vele a karrierlehetőségeidet és tervezd meg a stratégiádat.

9- Iratkozz be külön tanfolyamokra, tréningekre

Mindegy, hogy milyen okleveleid vannak, a tanulás soha nem árt. Keress esti tanfolyamokat, szemináriumokat, workshopokat és kérdezd meg a mentorodat, hogy melyik az, amelynek segítségével jobban dolgozhatnál a vállalatnál. Olvass üzleti témájú cikkeket és könyveket, s jelentkezz online hírlevelekre. Légy tájékozott a szektorról amelyben dolgozol.

10- Mindig légy tárgyalásra kész

Nehéz valakiről elképzelni, hogy ő lesz a következő ügyvezető igazgató, ha állandóan szakadt ruhákban jelenik meg. Még akkor is, ha megszokott, hogy pólóban és farmerban jársz dolgozni, a tiéd legyen mindig tiszta és jó minőségű. Mindig legyen kéznél egy könnyű dzseki, vagy sportzakó, arra az esetre, ha hirtelen egy fontos megbeszélésre kell menned. A cipőd legyen mindig tiszta, a hajad pedig jól fésült.

11- Használd a liftet

Sohasem tudod, mikor jön szembe veled a nagy lehetőség. Ha találkozol a liftben a vezérigazgatóval, bizonyosodj meg róla, hogy úgy mutatkozol be neki, hogy az meg is marad benne. Ha kapcsolatokat építesz, vagy ügyfelekkel találkozol, hagyjál bennük maradandó nyomokat. Soha ne dicsekedj és ne légy nyomulós. Az ambíció tiszteletre méltó tulajdonság, de csak mértékkel.

12- Ügyelj az időzítésre

Általában nem szerencsés előléptetést kérni. Kerüld a témát messzire, ha a főnököd láthatóan zaklatott és idegeskedik a határidők miatt. Jól válaszd meg az időpontot, és biztosítsd felettesedet arról, hogy kész vagy újabb feladatokat vállalni. Ne arra hegyezd ki a dolgot, hogy több pénzt vagy más beosztást szeretnél. Légy türelmes. Nem tudhatod, mikor ajánlanak fel egy jobb állást kizárólag a teljesítményed és a képességeid miatt, s bizonyára lesz olyan, hogy olyasvalaki kapja meg az általad áhított állást, aki látszólag kevésbé képzett mint te. Ne duzzogj ilyenkor, ezzel csak azt bizonyítod, hogy tényleg nem te voltál az ideális jelölt a posztra. Várj türelemmel és tartsd magad a fentiekhez.
Légy mindig tisztában az értékeiddel és koncentrálj a hosszú távú terveidre. Legyen önbizalmad, s dolgozz keményen, így téged sem fog elkerülni az előléptetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáradt, szürkés arcbőr?

Ha fakó a bőrünk, karikás a szemünk és mindenkinek az az első megjegyzése, hogy nyúzottnak tűnünk, akkor bőrünk bizony fáradt. Okozhatja ezt a stressz, a helytelen, illetve vitaminhiányos étkezés, egy-egy betegség vagy akár anyagcsere-zavar. Tanácsaink segítenek a tavaszi vitaminhiány következtében elfáradt arcbőr felfrissítésben, hogy üde pofival köszönthessük a nyarat! Tovább olvasom