barangoló

2020.06.29. 09:13

Titkokat őriznek a vendvidéki erdők

Az ország Ausztria és Szlovénia közé beékelődő csücskében találjuk a Vendvidéket. A tájegység legnagyobb értékét természeti adottságai jelentik, melyeket sajátos módon jórészt a hosszú elzártságnak köszönhet.

kisalfold.hu

Ma a táj az Őrségi Nemzeti Park védelme alatt áll, több tematikus tanösvény segít a természeti értékek felfedezésében.

Felsőszölnök az ország legnyugatibb faluja, itt egyszerre három ország, Ausztria, Szlovénia és Magyarország határán állhatunk. A trianoni döntés után felállított Hármashatár-kőhöz ma már turistaútjelzés vezet – korábban a vasfüggöny zárta el a világtól. A csonka gúla alakú oszlopon a három ország címere alatt a trianoni szerződés ratifikálásának dátuma olvasható. A felsőszölnöki Kühár-emlékház a magyarországi szlovénség kulturális értékeit őrzi, a Szlovén Mintagazdaság éttermében pedig minden szombaton és vasárnap szlovén gasztronómiai különlegességeket kínálnak.

Fotó: Szendi Péter Vas Népe

A szomszédos Alsószölnöknél lép a Rába Ausztriából Magyarországra. Az 5,2 kilométeres Rába Tanösvény a Nagyboldogasszony-templomtól indul és oda is érkezik vissza. Az útvonal mentén létesített kilátóról megcsodálhatjuk a Rába-vidék jellegzetes szórvány-településszerkezetét, ahol a házak szelíd lankákon elszórtan, rétekkel övezett tanyákon állnak, hatalmas erdők ölelésében.

Szentgotthárd felé közeledve kis kitérővel egy zsákfaluba, Szakonyfaluba érkezünk. A település különlegessége a Fénykereszt, melyet 2011 szeptemberében állítottak fel a hívek támogatásával. A kereszt a hívek szerint megvéd a természeti katasztrófáktól. Egy grenoble-i családanya látomása alapján a világ minden országában állítottak már ilyen keresztet, mindenhol pontosan megadott méretben: magassága 7,38 méter, mivel Krisztus keresztje a Golgota hegyén 738 méter magasan állt.

Kétvölgy legmagasabb pontján, a Katalin-dombon kilátó áll. Apátistvánfalva a természetbarát turisták kedvelt pihenőhelye hatalmas fenyőerdőkkel, virágos rétekkel, egyedülálló gomba- és lepkefaunával. Az egykori határőrőrsön múzeumot rendeztek be, ami a határőrizetben szolgáló sorkatonák izgalmakban bővelkedő mindennapjait mutatja be.

Garantált a borzongás

Az orfalui tájházban interaktív módon, szabadulószobában szembesülhetünk a szlovén hiedelemvilág erdei szellemeivel és boszorkányaival. A bezárt csoportok logikai feladványok során szerezhetik meg a szabadulást jelentő kulcsot.

 

Címkék#barangoló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!