barangoló

2020.06.05. 10:16

Kézművesház a Gébárti-tó partján

A zalaegerszegi Gébárti-tó hívogató partján áll a Kézművesek Háza, amely 1982 óta szolgálja a hagyományos magyar tárgyalkotó művészetet.

kisalfold.hu

gebarti kezmuveshaz

Tevékenysége ennél is szélesebb körű, 1992 óta ad otthont például a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepnek, megalapozva ezzel egy városi képtár kortárs gyűjteményét. Nagyrendezvényeik – mint például a Családi Pünkösd vagy a Pásztorhagyományok Napja – a tartalmas kikapcsolódás mellett a népi kultúra értékeinek népszerűsítését is szolgálják.

Mesterségek otthona

A hely számos alkotóközösségnek ad otthont. Kézműves műhelyeikben (fafaragó, kovács, fazekas, szálasanyag-feldolgozó és bőrműves) minden korosztály talál kedvére való elfoglaltságot.

A gébárti központ immár regionális célú népi kézműves-alkotóházként működik. Képzéseket tart népi kézművességgel foglalkozó nyugat-dunántúli szakembereknek, módszertani segítséget nyújt a régióban működő szervezetek, alkotók, egyéb célcsoportok számára, régiós kiállításokat, mesterségbemutatókat, kézműves szaktáborokat szervez. Az egész éven át nyitva tartó alkotóház fenntartását 38 éve biztosítja Zalaegerszeg önkormányzata. Szoros kapcsolatot ápolnak az ugyancsak 38 éve működő Zala Megyei Népművészeti Egyesülettel, amely szakmai háttérként és együttműködő partnerként áll a ház ügyeinek szolgálatában.

Jurta és tárlatok

A ház meglátogatása önmagában is élmény. A közösségi tér berendezését rusztikus rönkbútor-garnitúra adja, a díszítő textileket hetési szőttesekből válogatták. A mennyezetre pillantva hol festett kazetták, hol aratási koszorúk látványa fogad. A komplexum tavaly új szárnnyal és jurtaházzal bővült, utóbbiban nyert végleges elhelyezést a 24 évvel ezelőtt készült 6 méter átmérőjű, autentikusan berendezett honfoglalás kori vezérsátor. A jurta mellett és a sátrat koronázó galérián állandó és időszaki kiállítások láthatók, mint például a Bárányok gyapjából című nemeztárlat vagy Szelestey László pásztorfaragás-gyűjteménye. Egy további állandó kiállítás Makovecz Imre, a magyar organikus építészet megteremtője zalai munkáit mutatja be tablókon, fotókon, tervrajzokon.

Sétára csábít a táj

Az alkotóház környéke is számos élményt kínál. A tóhoz kötődő attrakciókon túl kellemes sétára csábít a GébArt alkotásaiból benépesült szabadtéri szoborpark, amelynek végében a Makovecz Imre vázlatterve alapján tavaly felépült Boldogasszony-kápolna fogadja a látogatót. Ugyancsak tavaly avatták fel az alkotóház mellett a Kárpát-medencei sírjelparkot, ahol 107 tradicionális fa sírjel-rekonstrukció őrzi tágabb hazánk temetői kultúráját. A különleges park a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és 42 fafaragó hatéves munkájának gyümölcse, s nyolc nagy tájegység sírjelmintakincsét mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!