barangoló

2020.06.05. 09:19

Fertőrákos: a múlt nyomait őrzik a falak

Ősi idők élőlényeinek nyomait őrzi a Fertőrákosi Kőfejtő – az UNESCO Világörökség része –, ahol egyedülálló koncertélményben is részünk lehet.

kisalfold.hu

A Fertőrákosi Kőfejtő tavasztól őszig látogatható, belső területe többfunkciós, az ember és a természet formálta barlangot – egy nem szokványos kiállító- és játszóhelyet – rejt. A barlangbelsőben kialakított témapark látványos formában mutatja be a terület természeti, kőzettani és őslénytani értékeit.

Ősbálna és fosszíliák

Az őslénytani bemutatón, miközben áthaladunk az Időalagúton, a Miocén-tenger csarnokán, a Kőbányászat és a Kőfaragás csarnokán, megismerhetjük például a területen fejtett lajtamészkövet. A Fertőrákosi Kőfejtő anyagát adó lajtamészkő 10–12 millió éve keletkezett, abban az időben a környéket a Pannon-beltenger borította. Sekély, meleg vizében éltek azok a mészvázas vörösmoszatok, amelyek hatalmas iszaptömeget hoztak létre. A mésziszapba rakódott bele sokféle állat teteme és növény maradványa: mohaállatok, osztrigák, fésűskagylók, tüskésbőrűek, csigák és halak, sőt, még cápafogak is. A bánya hatalmas termeinek falán és a 15–25 méteres oszlopain jól megfigyelhetők a megkövesült állat- és növénymaradványok, mementóiként a régen kihalt, ősi fajoknak.

Életnagyságú ősbálna-, őscápa-, ősdelfin-testrekonstrukciók, őscápaállkapocs, fosszíliamásolatok, valódi kövületek, gerinces- és gerinctelen-ősmaradványok várják a látogatókat, akikhez filmvetítés és diorámák is közelebb hozzák a múltat.

Különleges koncertek

A kőfejtő nem csupán kiállítótér, hanem egyedülálló koncerthelyszín is: a barlang egyik, 750 férőhelyes csarnokában különleges hangulatú előadásokra ad lehetőséget a modern hang- és fénytechnikával felszerelt forgószínpad. Élő zenekaros koncertek, komolyzenei szimfonikus hangversenyek, opera-előadások váltják egymást, a monumentális kőfalak között idén fellép többek között a Budapest Bár, a Recirquel Újcirkusz Társulat, Vastag Tamás, de felcsendülnek az István, a király népszerű dallamai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!