barangoló

2020.06.04. 13:00

A nagykanizsai Csónakázó-tó

Kerékpárutak, játszótér, tornapálya és kilátó – csak néhány elem azok közül, amik kedvelt kirándulóhellyé teszik a nagykanizsai Csónakázó-tavat és környékét.

kisalfold.hu

kaja

Fotó: Szakony Attila

A város zajától távoli, tiszta levegőjű Csónakázó-tavat a Bakónaki- és a Látóhegyi-patak táplálja, s ötszáz hektáron elterülő parkerdő öleli. Kanizsa ékköve mára igazi pihenőövezetté alakult: nyáron horgászok népesítik be a partját, fagyok idején pedig korcsolyázni is lehet a hátán.

Biciklisparadicsom

Izgalmas lehetőségek várnak itt a kerékpárosokra, köszönhetően az XCO mountain bike nemzetközi versenypályának és kerékpárközpontnak. A kerékpárutak mellett a KanizsaBike közösségi kerékpárrendszer is kiépült. A városból kiindulva mintegy 300 kilométernyi kerékpárútvonalat jelöltek ki információs táblákkal, a tó körül pedig nemrég közel 4,5 kilométer kerékpározásra és futásra is alkalmas sétányt és trekking biciklis pályát avattak. Ehhez kapcsolódva pihenők, asztalok és tűzrakó helyek létesültek, a kínálatot pedig szervizpont teszi teljessé. Most a belvárosi Erzsébet térről biciklivel biztonságosan kijuthatunk a tóhoz, ahol csónakázni is lehet. A sportosabb látogatók vízibiciklit kölcsönözhetnek, a gyerekek pedig a város legnagyobb játszóterén kapcsolódhatnak ki.

Ha az erdőben tennénk kellemes sétát, érdemes felkeresni az 1400 méter hosszú Madárerdő tanösvényt, melynek információs táblái bemutatják a környékre jellemző madárfajokat, azok különleges szokásait, meglepő tulajdonságait.

Fúrótoronyból kilátó

A tó keleti felén felállított kilátó, a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár leselejtezett fúrótornya a Csónakázó-tó környékének látványossága volt hosszú évtizedekig. Idővel azonban az állapota leromlott, de az objektumot egy évtized elteltével a Zalaerdő Zrt. újította fel nemrég.

A Csónakázó-tavi kilátó – az ország egyik legmagasabbja – súlya 100 tonna, a fémből és üvegből készült mű teljes magassága 48 méter. Két kilátószint található rajta, az egyik 28, a másik 43 méter magasan, utóbbihoz 230 lépcsőfokot kell leküzdeniük a látogatóknak. Éjszakai megvilágítását reflektorok és LED-fénysorok biztosítják.

Torna az erdőben

A mozogni vágyókat erdei tornapálya várja, berendezései kiválóan alkalmasak az izmok átmozgatására, nyújtásra, erősítésre, az állóképesség, az egyensúlyérzék, a mozgáskoordináció javítására. Az állomások információs tábláin mindenki megtalálhatja az életkorának, egészségi állapotának, fizikumának megfelelő gyakorlatok leírását. Az 1100 méter hosszú erdei tornapályán található többek között lépegető, vízszintes létra, tolódzkodó állvány, kombinált bordásfal, dupla fekvőtámaszállvány, szökdelőállvány, párhuzamos korlát, gerenda, has- és hátpad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!