Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

X-TRAIL: vonzóbb, korszerűbb

Szeptembertől kezdve a Nissan SUV-modelljének, az X-TRAIL-nek a vásárlói már a sok részletre kiterjedő modellfrissítés előnyeit élvezhetik, melynek célja, hogy az X-TRAIL – mint az európai piacon jelen lévő kevés, sokféle célra használható és agilis négykerékhajtású modell egyike – megőrizze a pozícióját SUV-szegmensben.

Kívülről is jól látható

Az X-TRAIL már eddig is jó hírnevet szerzett tartósságával, kényelmével, jó gyakorlati hasznosíthatóságával és egyszerű vezethetőségével, a mostani változások felfrissítik külső megjelenését, tökéletesítik belső érzékelhető minőségét és funkcionalitását, de történtek mechanikai és aerodinamikai jellegű módosítások is.

A leginkább észrevehető módosítások az X-TRAIL elején láthatók, amely a teljesen áttervezett hűtőrács, első fényszórók és lökhárító révén jobban integrálódik a teljes kocsitestbe. Szemből nézve, az eddiginél kifinomultabb, „technós" külső sokkal dinamikusabbnak mutatja az autót. A hűtőrács jobb minőségű, és jobban belenyúlik a lökhárítóba. A lökhárító alsó részének kiképzése kihangsúlyozza a szélesebb nyomtávot és a biztos útfekvést.

A teljes első rész kialakítása kifejezi a felső és az alsó rész egységét. A hűtőrácson két kifelé döntött széles krómozott csík látható a Nissan-embléma két oldalán, amelyek világszerte a Nissan SUV-ok megkülönböztető jelét képezik.

A fényszórók – xenon vagy halogén rendszerű tompított fény a felszereltségtől függően, parabolikus halogén rendszerű távolsági fény – lendületesebbek, jobban megjelenítik magát a technikát. A közepes és magas felszereltségű változatokban a háttér fekete, a belépő szinten ezüst színű. A ködlámpák a fényszóró alatt, a lökhárítóban helyezkednek el.

Az X-TRAIL hátulján a modellre jellemző függőleges lámpákban az áttervezést követően LED-technikájú a helyzetjelző és a féklámpa, ami elősegíti az üzemanyag-megtakarítást, javítja a láthatóságot és ezen keresztül a biztonságot. Az irányjelző lámpa a hátsó lámpa-együttes alsó részén, a helyzetjelző/féklámpa egységen kívül kapott helyet.
Oldalnézetben az X-TRAIL a nagyobb és szélesebb kerékméretnek – ami most akár 225/55/18 méretű is lehet – köszönhetően még jobb kiállású lett.

A gumiabroncs szélességi méretének növekedése a sárvédők kerékburkolatának némi szélesítését is magával hozta, ami még erőteljesebbé, stabilabbá teszi az X-TRAIL megjelenését.

A frissített modell öt kettős küllőjű 17" méretű keréktárcsával is elérhető, ami tovább növeli az így felszerelt X-TRAIL megjelenésének prémium-kisugárzását.

A külső módosítások eredményeként kis mértékben változtak az X-TRAIL méretei, a teljes hossz 10 mm-rel lett nagyobb az áttervezett orrkiképzés miatt, és ugyancsak 10-10 mm-rel nőtt a magasság és a szélesség is, a kerék átmérőjének és szélességének megnagyobbodása következtében.
 
X-TRAIL: vonzóbb, korszerűbb


Apró, de fontos változások
 
A belső térre áttérve, a frissített design célja, hogy – tökéletesített anyagok alkalmazásával és a színek jobb összehangolásával – harmonikusabb legyen a környezet összhatása, különösen az A-oszlop alsó végének környezetében.

A kormánykeréken lévő kapcsolók és a sebességváltó környezetében, valamint az ajtón lévő kartámaszon alkalmazott anyagokat tökéletesítették, hogy jobb legyen a tapintás-érzetük, a szövetbevonatú ülésekre pedig vastagabb, puhább anyag került.

A bőrrel borított felületeken jobb vizuális hatást és még inkább prémium-érzetet keltőek a varrások.

A vezető bizonyára kedvezően fogadja az új kombinált műszeregység jobb láthatóságát és leolvashatóságát, melyről – minőségnövelő tényezőként – a nagyobb és kontrasztosabb számok révén jobban leolvasható a sebesség és a fordulatszám. A két fő műszer között helyezkedik el az új fedélzeti számítógép, amely a könnyű észlelhetőség érdekében fehér alapon feketén jeleníti meg az adatokat. A számítógép egész sor hasznos adatot jelenít meg a vezető számára: üzemanyag-fogyasztás, külső hőmérséklet (az út lehetséges jegesedésére figyelmeztető jellel), a még megtehető távolság, átlagsebesség, figyelmeztetés a pihenés közbeiktatására.

A számítógép emellett számos kiegészítő információt is megad, pl. figyelmeztet az üzemanyagtartály közeledő kiürülésére, a kézifék behúzott állapotára, az Intelligens Kulcs jelzésének hiányára (ha nem érzékeli annak jelenlétét), a nyitva maradt ajtókra, és fontos karbantartási műveletek elvégzésének szükségességére, mint a gumiabroncs ellenőrzésére/javítására, az alacsony motorolaj-szintre, és emlékeztet a szervizek esedékességére.

Az ülések áttervezése – anélkül, hogy ez érintette volna az első üléseken ülők kényelmét – 10 mm-rel megnövelte a hátul ülők térd-terét, ezáltal javult a kényelmük. Annak érdekében, hogy jobban viselje a különféle igénybevételeket, erre alkalmasabb, tökéletesebb anyagból készül a csomagteret belülről takaró roló.
 

Sok funkció rendelhető
 
Az X-TRAIL, annak megfelelően, hogy kemény körülmények között használt családi autó, a bepakolt tartalmát – ideálisan italokat – a körülményektől és az utasok kívánságától függően hidegen vagy melegen tartó kesztyűtartóval is megrendelhető.

Annak érdekében, hogy hideg időben az X-TRAIL-be visszaülő utasok a lehető leggyorsabban „felengedjenek", fűtési rendszert alkalmassá tették a gyorsabb felfűtésre, amely ugyanakkor nagy melegben sokkal hatékonyabban hűti le az utasteret.

A megújult X-TRAIL hátsó utasai immár szívet melengető légkörben autózhatnak, mert a kétfokozatú ülésfűtés a hátsó ülésekhez is megrendelhető.

A Nissan új megoldásának köszönhetően, mely szerint a tolatókamera képe a tetőre szerelt visszapillantó tükörben is megjeleníthető a távolságok becslését könnyítő jelölésekkel együtt, a vezetők azokban az autókban is élvezhetik a tolató kamera biztonságot nyújtó, pontos és megbízható képét, amelyek nincsenek felszerelve a Nissan navigációs rendszerével.

A jármű mögötti terület nagy felbontású képe akkor látható, ha a hátrameneti fokozat van bekapcsolva, s így a vezető a legnagyobb nyugalommal tolathat, miközben nem kell levennie a szemét a tükörről. A megjelenő kép fényereje automatikusan hozzáigazodik a környező fényhez, garantálva, hogy a tükörben jól felismerhető kép látszódjon. Amennyiben a vezető úgy kívánja, a visszapillantó tükrön lévő kapcsolóval a kép megjelenítése kikapcsolható.
 

Euro 5-ös dízelmotor
 
A karosszéria alatt az X-TRAIL dízel-változata jelentős továbbfejlesztésen ment keresztül, melyek eredményeként csökkent az üzemanyag-fogyasztás, a károsanyag-kibocsátás, és a motor megfelel az Euro 5-ös környezetvédelmi besorolás követelményeinek. A tökéletesítés kulcsfontosságú része, hogy egy kiegészítő befecskendező nyílással immár hétre nőtt ezek száma, és a dugattyúfenék alakját is hozzáigazították az új befecskendező-elrendezéshez.

Módosították a kézi kapcsolású sebességváltó áttételeit, ezáltal jobb az egyensúly a gyorsító képesség, az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás között, az automata váltóban pedig csökkentették a belső súrlódási veszteségeket. További fogyasztáscsökkentést segítő megoldás a fedélzeti számítógép által a fokozatváltást ajánló jelzés, amely megkönnyíti a fogyasztás szempontjából optimális váltást.

A fenéklemez aerodinamikai szempontból optimalizált kialakításának köszönhetően az X-TRAIL légellenállási alaktényezője 0,36-ról 0,35-re csökkent, és a kis gördülő-ellenállású gumiabroncsok alkalmazása is csökkenti az X-TRAIL környezetkárosító hatását, ami a CO2-kibocsátás és az üzemanyag-fogyasztás jól észlelhető csökkenésében mutatkozik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi-konszern: 1,3 milliárd eurós rekorderedmény

Ingolstadt - Az Audi-konszern a gazdasági év első hat hónapja során elért 17,6 (2009: 14,5) milliárd… Tovább olvasom