Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Visszajárhat a regisztrációs adó

A magyar állam nyolcmilliárd euró kártérítést volna kénytelen kifizetni azoknak, akiktől 2005 december 31-éig beszedték a regisztrációs adót.

Az Európai Bíróság ítélete szerint a regisztrációs adó nem felel meg az EU jogszabályainak. Így a magyar állam mintegy nyolcmilliárd euró kártérítést volna kénytelen kifizetni azoknak, akiktől 2005 december 31-éig beszedték a regisztrációs adót. Az bíróság azért ítélte jogellenesnek a regisztrációs adót, mert annak kiszámításánál a tavalyi év végéig egyáltalán nem vették figyelembe a járművek korát, így a többi EU -tagállamból származó használt autók árában sokkal nagyobb volt az adó részaránya, mint a belföldi használt autókéban.

Veres János pénzügyminiszter ma szintén nyilatkozott ez ügyben. Elmondta, hogy a kérdést a lehető legegyszerűbben szeretnék elintézni, de lehetséges, hogy rendeletnél magasabb szintű jogszabályra lesz szükség. A jelenlegi elgondolás szerint a már megfizetett regisztrációs adót nem lehet automatikusan visszafizetni, hiszen azt ráterhelték már a vevőkre. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy az állam nemigen szeretné visszafizetni a jogtalanul beszedett adót, ezért ahhoz csak valamiféle igénylés útján lehet majd hozzájutni. A pénzügyminiszter szerint még az ősszel megszületnek a szükséges intézkedések, de a részleteket csak azután dolgozzák ki, hogy kézhez kapták az Európai Bíróság ítéletét.

Arról egyelőre nem tudunk, hogy a jelenlegi, az autó korát nem a valós értékcsökkenés arányában figyelembe vevő, és ezért vélhetően szintén az EU jogszabályaival ellentétes regisztrációs adó számítással kapcsolatos döntés mikorra várható. Az azonban egyre valószínűbbnek látszik, hogy az Európai Bizottság javaslatának megfelelően az EU törvényhozó testületei hamarosan eltörlik a regisztrációs adó intézményét, és helyette az autók környezetvédelmi mutatói alapján változó, rendszeresen fizetendő adónemet vezetnek be.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új Audi TT Coupé: Erő és szenvedély

Igazi kultuszautó és jelkép – az Audi TT már 1998 őszi bemutatóját követően azonnal meghódította a sportkupék szegmensét, ezzel is tovább fényesítve a márka imázsát. Most a sikeres típus második generációját üdvözölhetjük; az új Audi TT Coupé a színtiszta dinamizmus megtestesítője – formavilágában, motorjai és menetteljesítménye tekintetében egyaránt. Tovább olvasom