Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Újabb szintre kíván lépni a Mercedes-Benz az önvezető technológiában

A Mercedes tervei szerint a következő S-osztályban fog bemutatkozni a gyártó első, teljesen önálló közlekedésre képes rendszere.
A megoldás először a márka zászlóshajójában, az S-osztályban lesz elérhető, és idővel a többi modellben is helyet kap. – Egy karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy a 3. szintre lépjünk az önvezető technológia terén. Ez a – még – nem mindennapinak mondható rendszer a választható extrák listáján fog szerepelni, és várhatóan hamar nagy érdeklődést vált ki – nyilatkozta Ola Kaellenius, aki a jelenlegi ügyvezető, Dieter Zetsche helyét veszi át a következő évtől.

Az Audi az újonnan bemutatott A8-as modelljében már rendelkezik a 3. szintű, úgynevezett „eye-off" önvezető rendszerével. Amelyet csak azután tudnak kereskedelmi forgalomba helyezni, miután a szabályozás teljes mértékben engedélyt ad a közúti használatára.
Jelenleg a piacon a Tesla Autopilot és a General Motors Super Cruise önvezető asszisztense érhető el, amelyek még nem engedik meg azt, hogy a jármű sofőrje teljesen levegye a szemét az útról, tehát adódhat olyan forgalmi helyzet, ahol emberi beavatkozás szükséges. A 3. szintű önvezető technológiát egyelőre Németország hagyja csak jóvá. Az autógyártók bizonytalanok, hogy miként osszák meg egymás között az ezekkel járó költségeket – és persze a felelősséget, mind technikailag, mind pedig jogilag.

A Daimler kétirányú megközelítést alkalmaz az önvezető technológiánál. Egyrészt fejleszti a 2. szintet, másrészt a Bosch-sal közösen készítenek egy teljesen autonóm járművet a robottaxiflottákat üzemeltető szolgáltatók számára.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rövid hatótáv nem akadálya az elektromos autók elterjedésének

35 ezer gépjármű 25 millió használatát elemézték, és kiderült, hogy az idén január-augusztusban 47… Tovább olvasom