Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Tudatosabb együttműködés kell

A vállalkozások és tudásbázisok, szaktanácsadók tudatosabb együttműködésén alapuló innovációs szolgáltató központok létrehozására, valamint az Innoreg-rendszer pályázati forrásának növelésére volna szükség a Nyugat-Dunántúlon.

A vállalkozások és tudásbázisok, szaktanácsadók tudatosabb együttműködésén alapuló innovációs szolgáltató központok létrehozására, valamint az Innoreg-rendszer pályázati forrásának növelésére volna szükség a Nyugat-Dunántúlon – mondta a Pannon Nóvum Innovációs Ügynökség programigazgatója az e kérdéskörrel foglalkozó konferencián Zalaegerszegen.

Sok a jó ötlet

Magyar Dániel szerint a kis- és középvállalkozások körében viszonylag sok a jó műszaki-technológiai vagy eljárásbeli ötlet, de azok kidolgozatlanság miatt, kellő szakmai háttértámogatás híján nem alkalmasak pályázásra. Ezért is fontos és gazdasági létérdek „tudatosabbá tenni a vállalkozások, tudásbázisok és tanácsadó szervezetek, szakemberek együttműködését a régión belül teljesen kiépítendő innovációs hálózat" keretében – hangsúlyozta a programigazgató.

Ágazati klaszterek

Elmondta: a kkv-k versenyképes megújulásához szükséges három forrás közül a regionális operatív program főként az ágazati klaszterek megerősítésében és létrehozásában, a fejlesztési tanácsadás bővítésében tud segíteni. A vállalkozások és intézmények közös, önálló kutatás-fejlesztéseihez a gazdaságfejlesztés operatív programja ágazati kiírásai kínálják majd a legszélesebb, de lassabban hozzáférhető lehetőségeket.

Innoreg

A harmadik és aránylag gyorsabb hozzáférést ígérő finanszírozási forrás a regionális innovációs rendszer, az Innoreg. Ennek idei pályázatát a második félévben írják ki, kerete egyelőre a nyugati régió számára a legalacsonyabb, 350 millió forint. Ez a rendszer éppen a térség egyik fontos törekvését, az energetikai és környezetvédelmi termékek, szolgáltatások fejlesztését segítené.

Igénybejelentés

Hozzátette: éppen „a kutatás-fejlesztésben való lemaradottsága, ugyanakkor egy sor értelmes programcélja miatt a régiónak – Vas és Zala megyének pedig különösen – ennél nagyobb keretre volna szüksége". Ezt az igényét a Regionális Innovációs Tanács rövidesen bejelenti.

A kkv-s innováció nyugat-dunántúli „terepe", lehetőségei sorában többek között az autó- és gépipart, a megújuló energiaforrások alkalmazását és az ezt kísérő új termelési ágak, agrártermékek megjelenését, s a fa- és élelmiszer-feldolgozó ipart emelte ki Magyar Dániel.

Forrás: MTI

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új SEAT Altea freetrack

A június 7. és 17. között rendezendő Barcelonai Autószalon alkalmával mutatkozik be a SEAT első terepjáró modellje, az Altea freetrack. Az újdonságot körvonalaiban már sejtető prototípus genfi bemutatóját követően a sorozatgyártású változat Barcelonában jelenik meg, s várhatóan nyáron érkezik a kereskedőkhöz. Tovább olvasom