Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Tengelytörő kátyúk az utakon

A nappali olvadás után az utak repedéseibe szivárgó, majd ott az éj- szaka megfagyott víz egyre több lyukat „mar” az aszfaltba. Győrben például több mint 600 négyzetméternyi kátyút számoltak meg a szakemberek.
Ami külön gondot okoz az útkezelőknek, hogy egyelőre csak a meleg aszfaltnál mintegy 70 százalékkal drágább hideg aszfaltot használhatják, ezért csak a közlekedés biztonságát és a járművek műszaki állapotát veszélyeztető, úgynevezett ütőkátyúk halaszthatatlan kijavításába fognak bele.

– A mostani időjárás nagyon kedvező a kátyúk kialakulásához. Szinte óráról órára új gödrök keletkeznek. Igazából azért vannak bajban az útkezelők, mert ilyenkor nincs megfelelő beépíthető anyag. A drága hideg aszfalt egy idő után kipereg, ezért ez szükséges rossz megoldás – tudtuk meg Tóth Pétertől, a Győri Közútkezelő Szervezet útügyi és forgalomtechnikai előadójától.

– Az önkormányzati utakon így csak a halaszthatatlan javításokat, az ütőkátyúk kitöltését végezzük el a fő- és tömegközlekedési utakon. A munkákat másfél, két hét múlva kezdjük meg – mondtal el Tóth Péter útügyi és forgalomtechnikai előadó.

Ezerkétszáz gödör

A felméréseket a napokban végzik a szakemberek, jelenleg 600 négyzetméter összfelületű kátyút találtak a városi útkezelő gondjaira bízott utakon, amibe a mellékutakat is beleszámították. Lyukanként átlag fél négyzetméterrel számolva ez mintegy 1200 gödröt jelent.
Éves szinten a 2 millió négyzetméter önkormányzati útfelület 3 százalékán, mintegy 60 ezer négyzetméteren kellene kátyúzni. Ez 300 millió forint költséget jelentene a városnak. Ha mindezt kifizetnék, nem maradna pénz fejlesztésre, hiszen a költségvetésük egyharmadát vinné el. Terveik szerint erre az évre – amennyiben a közgyűlés elfogadja – mintegy bruttó 150–200 millió forintot fordítanának a kátyúk kijavítására.
– Elsődlegesen a legnagyobb, a közlekedést lehetetlenné tevő kátyúkat tüntetjük el. Ahol olyan mértékű úthibák vannak, amik még a közlekedésbiztonságot nem veszélyeztetik, úthibát jelző, valamint sebességkorlátozó táblát teszünk ki. Ezeknek a helyeknek a felmérését is most végezzük. Egyébként a KRESZ is előírja, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően kell vezetni – hívta fel a figyelmet Tóth Péter.

Sopron: nincs tudomásuk kártérítési igényről

Számos soproni utca burkolatán is károkat okozott az idei fagyos tél, de az önkormányzat a városüzemeltetési kft.-vel közösen csak február végén, március elején tart átfogó állapotfelmérést – tudtuk meg Hruby József gazdasági ügyekért felelős alpolgármestertől.
Utak, hidak karbantartására idén mintegy százmillió forintot szán az önkormányzat, hogy aztán ebből mennyi fog elmenni a kátyúk betemetésére, azt egyelőre nem lehet megjósolni. Mindazonáltal a fagyos időszakot követően a városüzemeltetés szakemberei haladéktalanul hozzáláthatnak az útjavítási munkákhoz. Az alpolgármesternek egyelőre nincs tudomása arról, hogy kátyú okozta gépkocsikár miatt valaki is kártérítési igénnyel lépett volna fel a városvezetéssel szemben.

Két tanú, fotó szükséges

Decembertől hat olyan ügy van az útkezelő asztalán, amelyben az autósok az úthibák okozta káruk megtérítését kérik. Ebből három köthető kátyúhoz. Ezek kiértékelése folyik, s akinél megállapítják, hogy jogos az igénye, 80 százalékig kártalanítják. A szakember szerint nyilván több a káreset, de hozzájuk csak ennyi igény érkezett be. Az autósoknak jó tudni, ha az úton lévő gödör miatt keletkezik kár az autójukban, akkor a kárigény benyújtása előtt nem árt két nagykorú tanút keresni, esetleg rendőrt hívni, aki a helyszínen rögzíti a történteket, netán még tanúskodást is vállal. Nem árt fotót készíteni a kátyúról és a gépkocsi sérüléseiről. Az elbírálás előtt az útkezelő is megtekinti a gödröt és elbírálja, valóban ott és attól keletkezett-e a kár.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli menetpróba: Volvo XC90 D5 Geartronic

A Volvo XC90 a svéd márka sportterepjáró-sorozatának csúcsmodellje. Az erőteljes formavilágú,… Tovább olvasom