Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Tankolásonként 600 forintos különbség

A benzinkutaknál az árcsökkenés után is akadnak különbségek, nemcsak társaságonként, hanem területi elhelyezkedés szerint is. Általános szabály tulajdonképpen nincs, az eltérés viszont egy átlagos tankolásnál akár a 600 forintot is megközelítheti. 

A tankolás költségeire figyelő autósok szerint a benzin az autópályák városba vezető szakaszain a legolcsóbb. A kivezető szakasz drágább és legtöbbe a belterületi - egyes vélemények szerint viszont az apróbb településeken levő - kutak használata kerül. Általános vélemény az is, hogy a Jet árképzése igen kedvező, és az üzemanyag a Shellnél a legdrágább. A Napi Gazdaság különböző kutaknál végzett felmérése szerint a valóságban legfeljebb az utóbbi állítás igazolható, igaz, ez is csak részben.

A Mol hatforintos benzinárcsökkentése után a 95-ös üzemanyag literje általában 232,90 forintba kerül. A Napi Gazdaság 50 töltőállomáson végzett árvizsgálata során az ennél a kategóriánál talált legmagasabb érték 235,90 forint volt. Ennyit kért el a Shell a fővárosban, az OMV az M3-as kivezető szakaszán, de bizonyos belterületi kutaknál a Mol is.

A 95-ös benzint természetesen a Klubpetrol méri a legolcsóbban. Az Autóklub által indított mozgalom keretében 27 kút működik az országban, amelyeknél az ár egységesen 223 forint.

Nyugat-Európában nagyobb különbséggel is találkozhatunk

A két szélső érték alapján egy átlagos tankolás között az árkülönbség akár a 600 forintot is elérheti. Ha az arányokat nézzük, az elsőre talán jelentősnek tűnő eltérés legfeljebb a fele annak, amit a nyugat-európai utakon megszokhattunk. A tapasztalat ráadásul azt mutatja, hogy általános szabály nem állítható fel, sem olajtársaságonként, sem pedig belterületi elhelyezkedés szerint. Főként akkor nem, ha az összehasonlítás a 98-as benzinre vagy a dízel üzemanyagra is kiterjed.

Az Aral például az átlagosnak megfelelő áron adja a 95-ös benzint az autópályán és a Hűvösvölgyi úton. Ennél kevesebbet számít fel a Gyáli és többet a Pesti úton. A 98-as ugyanakkor éppen ez utóbbi helyen került a legkevesebbe. Az ár itt 239.90 forint volt, szemben az átlagosnak tekinthető 242,90 forintos értékkel.

A Jet nimbuszát is némiképpen megtépázhatja, hogy a tankolásnál alkalmazott hétvégi kedvezmény csak néhány kútnál vehető igénybe. Tény viszont, hogy például Dunakeszin a hétvégén meglehetősen olcsón, 223,90 forintért vehették a 95-ös benzin literét az autósok. Az autópályán ugyanekkor, szintén Jet-kútnál 233.90 forintért, Orosházán pedig 230,90 forintért mérték a benzint. A Jet-kutak többségénél a lap érdeklődésére azt közölték, hogy a hétvégi kedvezmény már régen megszűnt.

A kútkeresgélés nem költségmentes

Összességében megállapítható, hogy a benzinárak közötti különbség literenként többnyire 2-3 forintot tesz ki, ami az átlagos tankolásnál kifizetett összeghez mérve nem jelent számottevő kiadási eltérést. A száz forint körüli megtakarításra különösen azért nem érdemes figyelni, mert a kútkeresgélés sem költségmentes szórakozás.

A költségtérképet árnyalhatja az is , hogy egy-egy üzemanyagtöltő állomásnál milyen a kiszolgálás minősége, vagy milyen választékú és árfekvésű a shop. Természetesen az sem mellékes, hogy az olajtársaságok milyen pontgyűjtő vagy hűségakciókkal kedveskednek ügyfeleiknek. A részletes vizsgálatok egyébként az utóbbiaknál is inkább lélektani, mint a pénzben mérhető előnyöket mutatnak

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutató: Mégane II Coupé-Cabriolet

A lehajtható üvegtetővel elsőként felszerelt Mégane II Coupé-Cabriolet a kabriók és a kupék… Tovább olvasom