Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Súlyadó: késés

Nem csúszik ki a befizetési határidőből az sem, aki még nem kapta meg a gépjármű-súlyadóról szóló határozatot. Az értesítések törvényi változások miatt késnek.
illusztráció
A korábbi években március 15. volt a gépjármű-súlyadó befizetésének határideje – ezért több olvasónk is érdeklődött, mi lesz most, mert még az erről szóló értesítést sem kapták meg. Valóban van késés az értesítésekben, tudtuk meg Mezzöl Ferencnétől, a győri polgármesteri hivatal adóirodájának vezetőjétől. Az ok a törvényi változásokban keresendő. Idén január 1-jétől ugyanis megszűnt a bevallási kötelezettség, a súlyadót a BM nyilvántartása szerint állapítják meg, s e változás miatt az adategyeztetés jó egy hónapot vett igénybe.

A súlyadót a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül kell befizetni, tehát nem kell figyelni a március 15-i határidőt. Mezzöl Ferencné irodavezető szerint körülbelül két héten belül minden érintett megkapja a határozatot. A győri adóiroda 52 ezer gépjárműről küldi ki az értesítést.
Jó tudni, hogy már csak az okmányirodában kell bejelenteni a gépjármű vételét vagy eladását, tehát nem kell még külön az adóirodára is szaladgálni. Ugyancsak az okmányirodán reklamálhat, akinek valamilyen gondja van a súlyadóval.

Többnyire az szokott előfordulni, hogy az adóztatott gépjármű már nem annak a tulajdonában van, aki a nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Csak éppen az adásvétel tényét elfelejtették közölni a hatósággal. A változást a szerződés bemutatásával lehet igazolni, ha pedig nem lenne ilyen szerződés, a vevővel, vagyis az új tulajdonossal kell tisztázni a dolgot.

Változott a súlyadó mértéke. Ez még tavaly a törvény szerint 800 és 1000 forint között lehetett minden megkezdett száz kiló után, ezen belül volt döntési lehetőségük az önkormányzatoknak. Győrött 900 forintot kellett fizetni.

Idén már a törvény szerint százkilónként 1200 forint a gépjárműsúlyadó, ez országosan egységes, az önkormányzatok nem módosíthatnak rajta.
A katalizátorokra szóló kedvezmény is változott: típustól függően a súlyadó 20 illetve 30 százaléka lehet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januárban érkezik: az új Volvo S40

A vadonatúj Volvo S40 öt centivel rövidebb az elődjénél – tartalma és versenyképessége mégis… Tovább olvasom