Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Renault Clio - sportra hangolva

Ismerje meg a harmadik generációs, vadonatúj Clio-sorozat megalkuvást nem ismerő sportverzióját!

A Clio Renault Sport koncepció a harmadik generációs, vadonatúj Clio-sorozat megalkuvást nem ismerő sportverziója. A tanulmányautó igéző vonalú, erős egyéniség, kifinomult belső térrel, amely a luxust nagy teljesítménnyel ötvözi.

Kattintson a képre!
A Renault Sport Technologies szakértelmének újabb példájaként méltó utódja lesz a Clio Renault Sport 16V-nek, és ebben a kategóriában világújdonsággal is szolgál: egy padlólemez alatti diffúzorral. Csakúgy, mint az első lökhárító szellőzőcsatornái, ez is teljes mértékben Forma-1-es technológia. A független első felfüggesztési pontok garantálják a pontos és sportos vezethetőséget. A Clio Renault Sport koncepció a szériagyártású modell előfutára, amely 2006 első félévében kerül a márkakereskedőkhöz.

Megőrizni a Clio III szellemiségét, és a végletekig tökéletesíteni belső értékeit és dinamikus tulajdonságait: ez volt a Renault Sport Technologies mérnökeinek feladata a Clio Renault Sport koncepciótel, amely egyedülálló keveréke a kiváló teljesítménynek és a vezetési élménynek.

Sportos formaterv

Az exkluzív, piros fényezés a Clio Renault Sport koncepció karakterét hivatott sugározni álló helyzetben is. Miközben az eredeti formai jegyek megmaradtak, az autó sokkal hangsúlyosabb karosszériaelemeket kapott. Az oldalsó elemek specifikus kialakítása még hangsúlyosabbá teszi az autó erőtől duzzadó, energikus sziluettjét. Megnövelt első és hátsó légterelők, alacsonyabb hasmagasság, kidomborodó oldalküszöbök mellett az első lökhárító szellőzőcsatornái és a diffúzor együttesen növelik az aerodinamikai és mechanikai hatékonyságot. Hétküllős, 18 colos keréktárcsái mögött (a karosszéria színére fényezett betétekkel) méretes féktárcsák és féknyergek rejtőznek. Az első lökhárító hatalmas, króm-cink színezésű levegőbeömlő nyílása nem hagy kétséget afelől, hogy a Renault Sport Technologies-nál készülő 2.0 16V szívómotor milyen teljesítményre képes. A hűtőmaszk és a ködlámpák foglalata szintén krómozott, csakúgy, mint a visszapillantó tükrök, amelyek high-tech hatást keltenek. Hátul a diffúzor szintén króm-cink borításban tündököl, a dupla kipufogó-végződés pedig ráerősít a versenypályás hagyományokra.

Versenypályán fejlesztve

A Clio Renault Sport koncepció kitűnő aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkezik. A legfontosabb feladat – technológiailag és vizuálisan egyaránt – a diffúzor elhelyezése volt a hátsó lökhárítóban. A pillanatnyilag csak a legdrágább sportautókon megtalálható megoldás úgy tereli az autó alatti levegőt, hogy eközben felgyorsítja azt, ezáltal alacsony nyomású területet, vagyis leszorítóerőt képezve. A megoldás hatékonyságának köszönhetően nincs többé szükség a hátsó tetőszpoilerre. A diffúzor hatékonyságának növelésére a kipufogót az oldalsó diffúzor-csatornába integrálták.
Az első lökhárító szellőzőcsatornáinak aerodinamikai funkciója is van, ugyanis a meleg levegő motortérből történő kiszívása mellett az első kerekek körüli turbulenciát is csökkenti. A kilépőnyílásokat úgy tervezték, hogy a levegő közvetlenül az autó oldalai mellett áramoljon tovább, növelve az aerodinamikai hatékonyságot.

Élvezetes és biztonságos

A Renault Sport Technologies új generációs első futómű koncepciója független felfüggesztési pontokat és alumínium alkatrészeket tartalmaz. Ennek köszönhetően a Clio Renault Sport koncepció kiemelkedően jó tapadással és úttartással és pontos irányíthatósággal rendelkezik. 1520 mm-es nyomtávja és 2585 mm-es tengelytávja biztosítéka a Clio Renault Sport koncepció hatékony, sportos és biztonságos kanyartulajdonságainak. A futómű kialakítása – a nagy teljesítményű gumik használata mellett (215/40x18) – természetesen megkövetelte a kerékjárati dobok kiszélesítését is.

Az RST mérnökei a fékeken is részletekbe menő munkát végeztek, amelynek köszönhetően a rendszer kitűnő fékhatást és tartós hőtűrést garantál. Elöl, a vörösre festett féknyergek négy dugattyút rejtenek és 330 mm-es, lyuggatott féktárcsába harapnak (hátul 280 mm).
A maximálisan teljesítményorientált Clio Renault Sport koncepció tökéletes párost alkot a Renault Sport Technologies 2.0 16V szívómotorjával. Az erőforrás erős, és nyomatékos, kifinomult kapcsolású, hatsebességes váltójának köszönhetően pedig az autó azonnali, sportos reakcióra képes.

A legapróbb részletében is sportos

A Clio Renault Sport koncepció belső tere tovább erősíti az autó különleges jellegét. A választott anyagok – elsősorban króm és bőr – megerősítik a kifinomult összképet. A hatalmas, panoráma napfénytető kidomborítja a Clio III legjobb tulajdonságait, és tovább fokozza a tér és komfort érzetét. A négy, különálló kagylóülést egy króm-cink színű középső konzol választja el egymástól, amelynek közepén egy, a karosszéria színére festett csík fut végig – hangsúlyozva a dizájn sallangmentességét. Vörös és szürke bőrbe öltöztetett kényelmes és jó oldaltartású ülései integrált fejtámlát kaptak, míg a szintén bőrrel bevont műszerfal lágy formái a Clio III formavilágát tükrözik. Fehér számlapú műszerei jól leolvashatóan mutatják a legfontosabb információkat, amelyek közt az aktuális sebességi fokozat is szerepel a fordulatszámmérőbe építve. Az alsó részén versenyautósan ellaposodó sportkormány vörös és fekete bőrborítást kapott, míg az új, ergonómiai szempontok alapján tervezett kézifék a középső konzolban található. A Clio Renault Sport koncepció belterének sportos karakterét versenyautós, alumínium pedálgarnitúra egészíti ki.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalos: attraktív kompakt

A nemrég bemutatott háromajtóssal az alsó kompakt kategóriás Chevrolet Kalos immár háromtagú modellválasztékkal áll a vevők rendelkezésére. A 2002-ben sikerrel bemutatott Kalos három karosszériaváltozatban – ötajtós és háromajtós ferde hátú, és négyajtós szedán – kapható, két gazdaságos, négyhengeres benzinmotorral. Tovább olvasom