Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Öv nélkül életveszélyben

Az elmúlt hetekben történt halálos balesetek is bizonyítják:a biztonsági öv nélkül veszélyes autóba ülni.

Életet menthet.
A közlekedési járőrök többéves tapasztalata szerint lakott területen belül az autósok 40, városon kívül 60–70 százaléka kapcsolja be a biztonsági övet. Az elmúlt hetekben történt halálos balesetek is bizonyítják: a szerkezet életeket menthetett volna. A Központi Statisztikai Hivatal megyére vonatkozó 2003-as ki mutatása szerint az autóbaleset ben elhunytak – vezető és a mellette ülő utas – közül 74 százalék nem kapcsolta be az övet. A súlyos sérülést szenvedők közül 60, míg a könnyű sérülést szerzettek közül 45 százalék nem használta a passzív biztonsági eszközt.

– Elsősorban önmagának, illetve utasának árt a vezető azzal, ha biztonsági öv nélkül utaznak. Ha valaki negyven kilométer/órás sebességgel ütközik, már nem tudja magát megtartani. Még egy erőemelő sem – magyarázta Szalai István főhad nagy, a megyei rendőr-főkapitányság balesetvizsgáló csoportjának vezetője.

– Az erős ütés – folytatta Szalai főhadnagy –, mintha a negyedik emeletről zuhannánk ki, rendkívül gyors, s mire megkapaszkodna az utas, már lehet, hogy a szélvédőn csattan a feje, vagy a vezető mellkasa sérül életveszélyesen a kormányon.

– Amikor a járőrök megállítják az autósokat, vagy balesetnél meg kérdezik őket – folytatta a főhadnagy –, hogy miért nem használják a biztonsági övet, legtöbbször azzal magyarázzák, hogy elfelejtették, csak rövid útra indultak, siettek vagy nem akartak ülést állítani.

Már több éve az a tapasztalatunk, hogy városban az autósok negyven százaléka használja csak az övet. De az utasok zöme is elmulasztja becsatolni magát. Lakott területen hatvan-hetven százalékos az arány. Közúti balesetben vesztette életét Bubik István színművész vasárnap. Mint ismert, a színész autója fron tálisan ütközött egy másik gépko csival.

A színművész nem használ ta a biztonsági övet... A csoportvezető szerint a vezetők nem figyelnek az utasok ra, gondolván, úgysem őket büntetik meg. – Ez téves hozzáállás. Minden autóval kapcsolatos eseményért a jármű vezetője felel. Súlyos vagy halálos baleseteknél akár büntető jogilag is felelősségre vonható a gépkocsi vezetője – a bíróság sza badságvesztés büntetést is kiszabhat rá –, ha utasát a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt éri valami. Könnyebb sérüléseknél szabálysértés miatt kell eljárni a vezetővel szemben – magyarázta Szalai István.

A főhadnagy felhívta a figyel met arra, a járőrök nem mérlegelik, hogy figyelmeztessenek vagy büntessenek. Szabálysértés esetén helyszíni bírságot szabnak ki, aminek felső határa 10 ezer forint, míg a feljelentés utáni eljárás során a 30 ezer forintot is elérheti a kiszabott büntetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MP3 otthonról az autóba

Az Alpine fejlesztésével szerint közvetlenül otthonunkból áttölthetnénk autónkba MP3-as fájlokat. Tovább olvasom