Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Nehezebb vizsgák

Még idén megszűnnek a tesztlapok a KRESZ-vizsgán, helyette a számítógép kérdéseire kell válaszolniuk a jogosítványra vágyóknak. A gyakorlati feladatokat is szigorítják, s a vizsgabiztosokat is a komputer sorsolja ki.

Megszűnnek a tesztlapok

Magyarországon évről évre többen kapnak jogosítványt, tavaly a friss vezetők száma körülbelül 135 ezer volt.
A magyar előírások megfelelnek az uniós szabályoknak, a Közlekedési Főfelügyelet mégis szigorításokat tervez a csalások és a visszaélések kivédésére.
Az év végétől megszűnnek a tesztlapok a KRESZ-vizsgán. Helyette a számítógép kérdéseire kell majd válaszolniuk azoknak, akik jogosítványt akarnak szerezni. Szigorítani fogják a gyakorlati feladatok feltételeit is, a vizsgabiztosokat szintén a számítógép jelöli ki.

Azonnali kiértékelés

Az új módszer értelmében minden jelölt más kérdést kap a komputertől, és csak egy lehetősége lesz a helyes megoldás megjelölésére. Külföldön ez a tematika már jól bevált, s két okból is előnyösebb a hagyományos formánál. Egyrészt azonnali a kiértékelés, másrészt pedig mindenkinek különböző kérdésekre kell válaszolnia, így az egymásról másolás is kizárt. Magyarországon két helyen próbálták ki kísérletképpen a számítógépes vizsgát: Budapesten és Nyíregyházán, s az itteni tapasztalatok alapján vezetik be az ország többi városában is – tájékoztatott bennünket Kalincsák István.

Sopron és Győr

A megyei közlekedési felügyelet igazgatója elmondta: a külföldi példák alapján azt tartja elképzelhetőnek, hogy csak a nagyobb városokban alakítják ki a központi adatbázissal rendelkező vizsgaközpontokat. Szerinte megyénkben ezek Sopronban és Győrben lennének. A megyeszékhelyen már részben adottak az ehhez szükséges feltételek. A Győr-Moson-Sopron megyében vizsgázók egyébként országos viszonylatban kifejezetten jó helyen állnak az eredményesség tekintetében.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új Citroën Berlingo: társ a mindennapokban

Az új Citroën Berlingo, amelyben akár öt felnőtt is kényelmesen utazhat, nagy méreteinek… Tovább olvasom