Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Mire kell figyelni a kötelezőnél?

Az alapdíjak helyett inkább a kedvezményeket érdemes összehasonlítani a szakemberek szerint.

Az alapdíjak helyett inkább a kedvezményeket érdemes összehasonlítani a biztosítók kötelező gépjárműfelelősség-biztosításokra (kgfb) vonatkozó idei ajánlataiban – mondták a hvg.hu által megkérdezett szakértők, akik szerint több tízezer forintot is megtakaríthat, aki jól vált biztosítót. 
   

Mire kell figyelni?

Azoknak, akik új biztosítóval kívánnak szerződni, legkésőbb december 1. éjfélig írásban fel kell mondaniuk eddigi biztosítójuknál.  A felmondást személyesen, levélben, és faxon is el lehet küldeni, ám  ha az nem volt szabályos, az újonnan választott biztosítóval kötött szerződés nem lesz érvényes. A felmondással a biztosítás december 31-én 24 órakor megszűnik. Ezért - még idén decemberben - feltétlenül gondoskodni kell a következő naptári évre szóló szerződés megkötéséről az újonnan választott biztosítónál - írja honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az új szerződés megkötésekor a biztosító kéri a szerződés felmondását igazoló nyomtatvány (felmondólevél, felmondási nyilatkozat), és az előző biztosítási időszakra vonatkozó díjfizetések bizonylatainak bemutatását is - teszi hozzá a PSZÁF.


A kötelező gépjárműbiztosítások piacán jelen lévő 9 biztosító és 3 biztosítóegyesület október végén közzétett idei tarifáit leginkább a rengeteg eltérő típusú és mértékű kedvezmény határozza meg, így adott esetben az alapdíjak összehasonlítása nem minden esetben adhat világos képet az ajánlatokról – mondta a hvg.hu-nak Haraszti Zsolt, a Netrisk Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője.

Szerinte akár 30-45 százalékos kedvezményt is össze lehet gyűjteni egy-egy biztosítónál; míg az alapdíjak az egyre erősödő verseny miatt nem változtak jelentősen.

A biztosítók egyre nagyobb kedvezményeket ajánlanak fel a hűséges ügyfeleknek, illetve a nagyobb társaságok azt is diszkonttal díjazzák, ha az ügyfélnek más típusú biztosítása is van a társaságnál. Az Aegonnál mindkét esetben 10 százalék a kedvezmény, és előnyösebb díjakat tartalmazó tarifákat tett közzé már meglévő és maradni szándékozó ügyfeleinek többek között a Generali és az Uniqa is.

Az is előnyt, illetve alacsonyabb kötelező-költséget jelenthet, ha az ügyfél a biztosító pénzügyi csoportjába tartozó nyugdíjpénztár tagja, vagy a cég, illetve üzleti partnere hitelkártyáját használja. Ez utóbbi az Allianznál például 3 százalékos kedvezményt ér. "A biztosítók ragaszkodnának meglévő ügyfeleikhez, és egyelőre nehéz megmondani, hányan válthatnak idén" - mondta a hvg.hu-nak Mestyán András, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési igazgatója.

Akár 500 ezren is új biztosítót választhatnak 

A becslések szerint 300-500 ezren is lehetnek idén, akik új biztosítóval szerződnek. Az átkötők átlagos megtakarítása 2003-2004-ben elérte a 16 ezer, 2004-2005-ben a 18 ezer forintot, a jövő évre vonatkozó díjaknál tapasztalt kedvezményözönnek köszönhetően pedig már 20-25 ezer forintos átlagos megtakarításra is számíthatnak azok, akik váltanak – tette közzé becslését a biztositas.hu Kft.

„A kiélezett díjversenynek köszönhetően a biztosító társaságok és egyesületek általában infláció alatt emelték díjaikat, portfólió-szinten mintegy 1,5-2 százalékkal. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a különböző kedvezmények 5-10, sőt 15-30 százalékkal is mérsékelhetik a biztosítás díját, kiderül, hogy a díjak csökkentek" – tette hozzá az alkuszcég közleménye. 

A forgalomban lévő 3,2 millió autó tulajdonosai közül a biztosítók továbbra is a kisebb kockázati szintet jelentő vidéki és nem túl fiatal ügyfeleket részesítik előnyben, ám több szegmensben, például a családosok, vagy a hölgyek körében is, az átlagosnál alacsonyabb díjakra számíthatnak egyes ügyfelek.

A biztosítók közül idén már öt - az Allianz, az Union, az OTP Garancia, a MÁV Általános Biztosító Egyesület, és a TIR Biztosító Egyesület - kínál kedvezményt azoknak, akik interneten keresztül kötik meg szerződésüket. A diszkont mértéke 5-30 százalék, a legtöbbet a MÁV biztosító egyesülete enged.
 
Az ajánlatok igencsak változóak, ezért a legtöbb alkusz óvakodik attól, hogy biztos „nyerteseket" hirdessen az idei kötelező kampányban. A biztositas.hu Kft. szerint azonban idén a MÁV Biztosító Egyesület lehet a legsikeresebb, mivel a MÁV tarifarendszerében nem tesz különbséget a különböző korcsoportok között, a 30 év alatti autósok számára mind Budapesten, mind vidéken a legalacsonyabb díjat ajánlja.

A középkorúak esetében már fordul a kocka, s a - Budapesten kívülieknél - egyre inkább olvad a MÁV előnye a Groupama, a TIR, a Magyar Posta Biztosító és az K&H Általános Biztosító javára - olvasható még a biztosítás.hu elemzésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saab 9-7X: prémium SUV

A Budapesti Autószalonon láthattuk a nemrég Amerikában bemutatott Saab 9-7X luxusterepjárót. Az új 9-7X a sajátos Saab jellemzőket hozza be e kategóriába: a kifinomult külső és belső designt, a prémium-minőséget, a sportos, élvezetes autózásra termett futóművet és a váltókarnál elhelyezett gyújtáskapcsolót. Alapfelszerelése a szükség szerint működő összkerékhajtás. Tovább olvasom