Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Mentenék a devizahiteles autósokat is

Saját adósmentő csomag kidolgozást tervezi a Magyar Lízingszövetség a gépjárműhiteleseknek – ismerteti a pénteki Világgazdaság. Kérdés, hogy a kedvezmény után kell-e adózni?
Lévai Gábor, a szervezet főtitkára elmondta, hogy a fizetési terheket csökkentő megoldások kidolgozását tervezik azoknak a gépjármű-lízingelőknek, akik fizetőképességük határán vannak. Ismertetése szerint a lízingcégek jelenleg is kínálnak fizetéskönnyítő megoldásokat olyan ügyfeleiknek, akik nem tudják fizetni a lízingdíjat. A szervezet most összegyűjtötte, hogy a tagcégek milyen megoldásokat ajánlanak, és azok közül választják majd ki a legjobbakat, amelyeket egységesen kínálni szeretnének minden ügyfelüknek.

A szövetség leendő adósmentő tervének legkritikusabb pontja, hogy ha egy finanszírozó cég elengedi a tartozás egy részét, akkor az ügyfélnek az után törvény szerint személyi jövedelemadót és ajándékozási illetéket kell fizetnie. A szervezet azt szeretné elérni, hogy az általuk adott fizetési kedvezmény adó- és illetékmentes legyen vagy kedvezmény járjon utána.

Az, hogy a tét komoly jelzi a lízingpiac helyzete is amelyről csütörtökön számolt be a szövetség. A gépjármű finanszírozásban az új kihelyezések értéke 7 százalékkal csökkent a 2010-es évhez képest, a szerződések száma ugyanakkor 15 százalékkal esett vissza. Az új szerződéseknek a négyötöde euró alapú, a meglévőknek azonban még így is a háromnegyede svájci frankos. Ez utóbbi oka, hogy mivel drasztikusan visszaesett az új szerződések száma, nagyon lassan „ürül ki" a portfolióból a svájci frank állomány.

Mitől ürülne gyorsabban? – Rossz idők járnak az autólízingre, a csúcsévben 200 ezer új és 550 ezer használt autó kelt el, s ezeknek 70 százaléka hitel, illetve lízing segítségével. 2011-re 55 ezer új a 400 ezer használt autóra szűkült a piac, s ezeknek már csak 20-25 százaléka volt finanszírozott – vázolta minap a helyzete lapunknak a szegedi központú Lombard Lízing vezérigazgató-helyettese, Anderle Ádám.

Olvasóink írták

 • 4. katka 2012. február 24. 11:10
  „Vajon a hitellel vásárolt autósokra is vonatkozik vagy csak a Lizingeltekre ?”
 • 3. katka 2012. február 24. 11:01
  „Hol tart a megoldás ?”
 • 2. Vanderer 2012. február 18. 09:24
  „Vegyétek már le az egyik cikket!”
 • 1. csikar 2012. február 17. 17:14
  „Adósadós mentésmentés készülkészül. Hát maga megbolondult, hát maga megbolondult, hogy mindent kétszer mond, hogy mindent kétszer mond?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adósmentés készül autósoknak

Saját adósmentő csomag kidolgozást tervezi a Magyar Lízingszövetség a gépjárművet lízingelőknek -… Tovább olvasom