Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Megtakarítást tervez a Fiat

Az olasz Fiat egymilliárd euró megtakarítását várja jövőre, miközben csökkenti létszámát és kissé növeli a jármű-értékesítést – ez derül ki a szakszervezeteknek és a kormánynak bemutatott vállalati tervekből. 

A torinói részvénytársaságnál a múlt héten közölték, hogy az idén 2 milliárd euró nettó veszteségre kell számítani az autógyártásban. A harmadik negyedévben 339 millió euró volt a Fiat működési vesztesége, kétszer több az elemzői várakozásnál. 
A Fiat, a kormány és a szakszervezetek háromoldalú tárgyalást tartanak a Fiat tervéről, hogy 8100 embert elbocsátana a vállalat a szerkezet váltási terv keretében, amelytől azt várják, hogy az autógyártás ismét nyereséges lesz.  A szakszervezetek
már elvetették a tervet. 
A Fiat 2003 és 2005 között 1,1 milliárd eurót szán kutatásra és fejlesztésre, miközben a termelés költségét 3,5 százalékkal csökkenteni akarja. Ehhez jövő júniusig meg akar szabadulni a termelésben dolgozó 28.800 embernek a 26 százalékától és a 9800 főnyi adminisztratív létszám 21 százalékától. A terv szerint legalább ötezer alkalmazottat visszavennének később, ha a vállalat sorsa jobbra fordul. 

Ugyancsak a vállalati dokumentumok szerint az értékesítést jövőre 1,247 millió járműre akarják növelni az idén várható 1,228 millióról. A Fiatnál a múlt héten közölték, hogy 2,5 milliárd eurónyi vállalatközi kölcsönt Fiat 
Auto-részvényre váltanak, ilymódon töltve fel az autógyártó részleg megcsappant részvénytőkéjét. 

Továbbra sem kizárt, hogy az amerikai General Motors opciója alapján 2004-ben megveszi a Fiat Auto többi 80 százalékát is a Fiat SpA-tól. Jelenleg a Fiat Auto 20 százaléka a General Motorsé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autónk felkészítése téli utakra

Az általánosnál sokkal fontosabb autónk állapota, felkészültsége, amennyiben azzal külföldre,… Tovább olvasom