Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Marad az autópálya-matrica?

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem támogatja a környezetvédelmi tárca azon tervezetét, miszerint az úthasználati díj esetleges bevezetése ingyenessé tenné az autópályák használatát.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) által kidolgozott tervezet szerint ingyen lehetne utazni a hazai autópályákon, ha bevezetnék az úthasználati díjat. A díj mértéke megegyezne a jövő évre tervezett gépjárműadó összegével, ám ezt a Magyarországra belépő külföldi járművek után is fizetni kellene. A tervezet szerint az állam így mintegy 50 milliárd többletbevételre tehet szert a következő évben. A javaslat értelmében a belföldi járművek után kivetett úthasználati díjak – a megszűnő gépjárműadóhoz hasonlóan – változatlanul az önkormányzatokhoz folynának be.

Ha megvalósulna az elképzelés, az ellenőrző rendszer feleslegessé válhatna
A díj összege járművenként minden megkezdett száz kilogramm után 1200 forint lenne, amit évente vagy félévente kellene befizetni. A külföldi járműtulajdonosok várhatóan heti vagy havi matricát vásárolhatnának majd. A tervek szerint az egyhetes matricáért 2–3 eurót kellene fizetni.
A tervezetben felvázolt, a környezetvédelemmel és az adófizetés egyszerűsítésére vonatkozó jobbító szándékkal a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) teljes mértékben egyetért – mondta el a Kisalföldnek Keltai Ágnes sajtófőnök. A tárca ugyancsak támogatja azt az elképzelést, hogy a díjpolitikának a közlekedőket az autópályák igénybevételére kell ösztönöznie, mert ez szolgálja a környezet védelmét is. A GKM támogatja azt a szándékot is, hogy – hosszabb távon – a későbbiekben az úthasználati díj váltsa majd fel a gépjárműadót, de erről természetesen a Belügyminisztériummal – mint az önkormányzatok felügyeletét ellátó központi közigazgatási szervvel –, valamint az államháztartás finanszírozásáért felelős Pénzügyminisztériummal is egyeztet.

Nem a környezetvédelmi tárca hatásköre

A beterjesztendő törvényjavaslattal kapcsolatban a sajtófőnök megjegyezte: a közúti közlekedésről szóló törvény a közlekedési miniszter hatáskörébe rendeli – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – az autópályák használatáért fizetendő úthasználati díj mértékének, a fizetés módjának és feltételeinek meghatározását. Ebből következően a jogalkotás nem tartozik a környezetvédelmi tárca hatáskörébe.
„ A KVVM javaslata továbbá nincs összhangban sem az Európai Unió, sem pedig a hazai infrastruktúra-használat szabályozásával, hiszen a tervezett díjbevétel nem adó, így azt a használattal arányosan, az igénybe vett szolgáltatás után kellene fizetni."

Nincs összhangban a díjpolitikával

A sajtófőnök kiemelte továbbá, hogy a környezetvédelmi tárca előterjesztése számos hivatkozást tartalmaz a díjbevételek mértékére, a járműforgalomra, ám ezek egy része téves. A tervezett törvényjavaslat előkészítetlen, nincs összhangban sem a magyar, sem az uniós díjpolitikával, hiszen kötelező úthasználati díj nem létezik egyetlen tagországban sem, ezért azt a GKM nem támogatja.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tudósítás a 16. Budapesti Autószalonról

A szaksajtó számára kedden nyílt meg az Automobil 2003 Budapesti Autószalon – 16.… Tovább olvasom